Spice

spicemvxt

Under 2006 började det på olika forum dyka upp kommentarer om en ny drog på den svenska drogmarknaden, en drog kallad Spice som fungerade som ett lagligt alternativ till cannabis. På ett av dem, Flashback, skriver en användare i början av oktober 2006 en av de tidigaste kommentarerna om drogen:

”Finns ett alternativ till Cannabis som faktist funkar och heter Spice! Är det någon annan än mig på detta forum som har testat det?

För er som inte vet vad Spice är, så är det en örtmix som ger en skön bänghet som håller i sig ett bra tag längre än ”the real deal”. Dock är man klarare i huvudet jämfört mot när man rökt Cannabis.

Juste, man pissar negativt också (iaf jag :D) ;).. ”

Spice var från början ett varumärke på ett antal produkter, hämtat från Frank Herbets science fiction-böcker ”Dune” där drogen Melange, som också kallades ”spice” i böckerna, spelar en viktig roll. Efter Spice kom produkterna Spice Gold, Spice Diamond etc. Andra tillverkare hade andra varumärken och kunde kalla produkterna för rökelse i stället för örtmix. Det är ett stort antal varumärkesnamn som florerat genom åren. Gemensamt är att dessa allt oftare kom att kallas för spice även om produkten hade ett eget varumärke, produkten Spice blev varumärkesordet spice (precis som Arlas varumärke Keso blivit varumärkesord för en ”kornig ostmassa” och Colgates Klorin blivit varumärkesord för vissa rengöringsmedel). Ofta skrivs dock fortfarande spice med stort S när det skrivs om dessa droger, men precis som man skriver amfetamin med litet a ska spice skrivas med litet s såvida man inte avser ursprungsprodukten Spice.

Spice marknadsfördes till en början som en drog som var resultatet av en blandning av ett tiotal örter, och än idag förekommer det att s k experter tror att det är örter som bidrar till effekten.

kaiknudsenGP17nov14

Men i december 2008 kunde ett tyskt laboratorium avslöja att preparatet innehöll en kemisk substans (JWH-018) som blandats med växtdelar, och efter det fortsatte analyserna och avslöjade till slut en handfull andra kemiska ämnen. Dessa kemiska ämnen kallas syntetiska cannabinoider till följd av att de liknar och fungerar biokemiskt som de naturliga cannabinoider som ingår i Cannabis-plantan.

Spice såldes inledningsvis främst via olika webshopar precis som många andra så kallade nätdroger, men numera är det även vanligt att spice handlas med precis som traditionella droger även om nätförsäljning har en central roll i handeln. Spice kan antingen handlas färdigmixat, eller så framställer man sin egen mix genom att handla en syntetisk cannabinoid i pulverform som vanligen blandas med aceton som lösningsmedel samt någon rökmaterial för att det ska gå att röka. Rökmaterial kan vara en växtblandning, kallas knaster, eller tobak. För att röka används antingen en klassisk joint eller något rökdon (t ex vad som kallas bong).

Den första generationens spice narkotikaklassades i Sverige i september 2009, och den andra generationens spice narkotikaklassades i september 2010. Sedan har det fortsatt på samma sätt, vartefter myndigheterna har identifierat vilka syntetiska cannabinoider som förekommer i de aktuella drogerna så narkotikaklassas dessa, varför producenter tar fram nya syntetiska cannabinoider och varumärken som ersätter de nyligen klassade.

Inledningsvis påminde effekterna av spice en hel del om effekterna av cannabis, med tiden har det dock ändrats så att det nästan är svårt att påstå att spice liknar cannabis. Möjligtvis kan man påstå att effekterna av spice påminner om cannabis om man måste referera till någon drog, effekterna varierar beroende på hur de syntetiska cannabinoiderna binder sig till hjärnans receptorer (vilket varierar från cannabinoid till cannabinoid).

Anledningarna till varför individer använder spice kan självfallet variera. Till skillnad från en del andra nätdroger, som kan brukas främst för sin effekt, är det absolut vanligaste skälet till att bruka spice att det är lagligt (om man håller sig till de mest förekommande varianterna). Det handlar om att man inte vill åka fast i polisens kontroller, eller att man av olika skäl behöver kunna prestera urinprov som inte ger utslag för narkotikaklassade ämnen. Många spice-användare anger att de hellre skulle använda cannabis, till skillnad från t ex användare av stimulerande nätdroger där det inte är lika ovanligt att användare föredrar effekten av nätdrogen jämfört med t ex effekten av amfetamin. Ett annat vanligt förekommande argument för att använda spice är att det är billigare än cannabis.

Det finns flera risker med att använda spice. Dels finns det en viss osäkerhet kring vilken kemisk substans som verkligen finns i de färdiga mixerna, dels finns det en osäkerhet kring vilka skaderisker som föreligger, förutom risken att utveckla ett beroende. Skaderiskerna för spice är långt ifrån säkerställda genom forskning, även om det har börjat förekomma allt fler studier om olika effekter på kroppen (t ex kring njurproblematik). På olika användarforum på internet finns dock en ständigt pågående rapportering från en del användare om vilka negativa effekter som har uppstått. Det handlar om allt från svår huvudvärk, ångest, droginducerad psykos, kognitionsproblematik (minnesproblem), smärta i olika inre organ som t ex njurar och lever, magproblem, hudpåverkan, hjärtpåverkan (förhöjd hjärtfrekvens/puls), till medvetslöshet och även dödsfall. Användare beskriver ofta avtändning/abstinens som svår.

Källa: Bl a min egen bok om Nätdroger & RC-droger.

ccbyJournalister och liknande får gärna använda ovanstående som källa, men glöm då inte att ange ursprungskällan, dvs texten är publicerad enligt Creative Commons

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

4 reaktioner till “Spice”

  1. Jag har gjort ett skolarbete relaterat till denna problematik och det här skulle man kunna säga är konsensus utav det hela.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *