Knarka säkrare

Om du använder narkotika finns det några saker att tänka på för att använda säkrare och därmed undvika såväl onödiga problem som skador och i värsta fall döden. Jag har inte sett någon bra information kring vad du som användare kan göra, så därför lyfte jag frågan på min Facebook-sida och vi samlade ihop lite olika råd som åtminstone kan vara värda att tänka på!

Jag är fullt medveten om att alla tips inte är så enkla att följa, men jag tror du förstår tankarna ändå!

Och jag är även medveten om att det finns en del (jättekul att ni hör av er då och då) som tycker att sådan här information inte ska spridas och att jag är si och då pga denna sida – till er vill jag säga: se över din människosyn och fundera över vad du kan göra för att hjälpa en medmänniska att inte fara illa!

  • Läs på om möjliga effekter så att du inte blir (onödigt) överraskad.

 

  • Tänk på att effekten av vissa droger (gäller t. ex. flera av de så kallade nätdrogerna) kan komma smygande, var säker på vad du gör innan du återdoserar (läs på om ”onset”/tiden det kan ta  och andras erfarenheter).

 

  • Att ta en liten eller åtminstone högst halv dos första gången man använder en drog från en ny leverans är en väl beprövad försiktighetsåtgärd.

 

  • Blanda inte olika droger vid samma tillfälle (droger kan förstärka varandras effekt på oberäkneligt sätt och få skadliga effekter på hjärta och hjärnan).

 

  • Var särskilt försiktig om du använder antidepressiv medicin, i kombination med vissa stimulerande och hallucinogena droger (särskilt så kallade nätdroger men även ecstasy, LSD m fl) kan det resultera i ett livshotande tillstånd.

 

  • Var även försiktig om du använder opiater och blanda inte med alkohol eller så kallade bensodiazepiner (lugnande läkemedel) eftersom det ökar risken för andningsstillestånd. Det gäller även blandning med vissa nätdroger (de som liknar bensodiazepiner och vissa varianter av spice).

 

  • Om du använder ecstasy eller liknande substanser och rör mycket på dig (typ dansar) är det viktigt att dricka vatten t. ex för att förhindra problem med uttorkning (gör du inte av med vätska så drick inte för mycket eftersom det i sig kan bli livshotande).

 

  • Var inte ensam. Många som dör av narkotika har varit ensamma och har därför inte kunnat få hjälp om narkotikan varit oren eller för stark. Använder ni hallucinogener kan det vara bra att ha någon (”sitter”) som inte använder den drogen i närheten ifall någon får en ”obehaglig/dålig tripp”, den kan i så fall försöka ”prata ner” det obehagliga eller ordna hjälp.

 

  • Injicera inte, men om du gör det – dela inte verktyg med andra. Tänk på att lösningskärl, skedar etc också kan sprida blodsmitta!

 

  • Om du ska injicera, överväg att istället röka eller eller administrera rektalt, särskilt om du har svårt att hitta ett bra injektionsställe eller saknar nya och rena kanyler. Effekten blir likvärdig och varje ersatt injektion är ett mindre risktillfälle för infektion och andra komplikationer. För rektalt intag blandar du lösning som vanligt och sprutar upp det ”där bak”, för upp sprutan, utan nål! ett par centimeter och knip ihop efteråt. Kom ihåg att aldrig använda samma spruta till injektion!

 

  • En tunnare och kortare kanyl är alltid säkrare än en längre och grövre då risken för skador på kärlen blir mindre. Med undantag för tillfällen då injektion görs djupt eller genom ärrvävnad, då finns risk för att kanylen går av. På sprututbytet kan du få rådgivning om vilken kanyl som passar bäst för olika injektionsställen.

 

  • Tunnare och kortare kanyl möjliggör också injektion på fler ställen, i mindre kärl, och upprepade injektioner på samma ställe ökar risken för komplikation. Själva injektionen måste utföras långsammare med tunnare nål, men den tiden sparar du in på att lättare ”få svar”.
   Potentiella injektionsställen finns på armar, ben, fötter och händer, även på bröstet. Försök att byta ställe mellan varje injektion så att kärlen får tid att läka mellan gångerna. Injicera alltid i blodets riktning, alltså mot hjärtat. Detta minskar risken för skador på kärlen.

 

  • Injicera aldrig i artärer! Det högre trycket i artärer orsakar mycket mer blödning, med risk för brustna kärl, och i större artärer finns risk att förblöda och i vissa fall kan till och med kolven i sprutan skjutas ur av trycket. Skillnad på ven och artär kan kännas genom att artärer har mycket tydligare pulsslag.

 

  • Inträffar en överdos för någon och du behöver ringa efter ambulans – beskriv sjukdomstillståndet utan att nämna droger så långt det går. Nämn att du har hittat någon som verkar ha slutat andas etc. Nämner du droger är sannolikheten (i stora delar av landet) stor att polisen följer med ambulansen och det är onödigt och kan resultera i negativa effekter för er andra.

 

  • Använder du opiater/opioider var  extra försiktig om du haft uppehåll, ett upphåll leder till minskad tolerans och är en av de absolut främsta riskfaktorerna för opioidöverdos. Börja lågt!

 

  • På Flashback finns en avdelning som heter ”Drogakuten”. Där kan du be om hjälp om något obehagligt inträffar, men tänk på att Flashback är Flashback och inte alla är så kunniga som de verkar som, många är dock det och vill hjälpa till.

 

 • Övriga hälsoaspekter (t ex pågående infektioner) påverkar kroppens reaktion på droger.

Har du några förslag till komplettering av denna lista så kommentera gärna!

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

3 reaktioner till “Knarka säkrare”

 1. Jag skulle vilja tillägga nåt om set och setting, och lite utvidgat, se till att vara på en trygg plats med trygga människor. Att ta hallucinogener eller MDMA i den alkohol-aggressiva krogmiljön är dumt och slöseri med droger. Men nåt man stöter på alldeles för ofta.

 2. Vilket bra initiativ!

  Det finns en spansk mycket påläst läkare som hjälpt människor att ”knarka säkrare” via nätet:

  Hi:

  I am DoctorX , Spanish Family Physician specialized in drugs. I have been working in fields like risk reduction associated to drug use, club drugs, new psychoactive substances, therapeutic cannabis and steroids since 1999.

  From April 2013 I have offered professional advice in topics related to drug use and health, both in Silk Road and Silk Road 2.0 forums. I have answered more than 1100 questions regarding pharmacological interactions, risk of drug use in particular conditions (specific diseases, problems of health…), contraindications, adverse effects and toxicity, risk reduction measures…

  This is a copy of my thread in original SR forum:
  http://web.archive.org/web/20131015051405/https://dkn255hz262ypmii.onion.to/index.php?topic=147607.0

  You can see m CV in my professional page:
  http://doctorcaudevilla.com/index.php/curriculum-vitae

  And learn more about my work here:
  http://voxxi.com/2014/10/20/fernando-caudevilla-illegal-drugs
  http://www.theage.com.au/national/fernando-caudevilla-spanish-doctor-advises-drug-users-on-the-dark-webs-silk-road-20141020-118lfi.html
  http://www.msnbc.com/ronan-farrow/watch/a-different-type-of-drug-test-313349187622
  http://www.vice.com/read/this-doctor-wants-to-provide-quality-control-for-your-illegal-drugs-821

 3. Hej gillar att du/ni ger råd om ett tryggare drog bruk. Kan du inte dela Detta på de vanligaste sociala sidor på nätet? Skulle vid dessa tillfällen dela dessa vidare till alla jag känner. För det är så här vi gamla pundare kunde och kan överleva. Dock är jag personligen drog fri sedan 9 år men inte med hjälp av missbruksvård el socialens påfund. Utan med start hjälp rent ekonomiskt av fängelset som valde att tro på mig, när ingen annan gjorde. Fick diagnoser och Lss bostad första gången någonsin som vuxen få hade jag knarkat i 18 – 19 år.
  In o ut på hem, fängelse och behandlingar över hela landet men färingsö såg mig och trodde att jag behövde rätt hjälp. Hur som många av mina vänner som började med el runt min ålder 13 bast va jag på väg att bli hade nog kunnat med dessa ord i bakhuvudet överlevt! Ingen som på den tiden valde att möta sjukdomen om vi ska kalla missbrukar personligheten det med överleva tänket. Snarare noll tolerans och avsky och ” Lilla vän sluta att ta bara så bli det bra” typ. Exakt som samhället, politiker och de icke närstående gör idag. Det måste spridas vidare hur vi får alla att överleva knarket, tills dess att de är färdiga och självmant söker och ber om vården. För alla vet att är du inte mogen att lägga ner så vinner alltid missbrukar personen. Tänk att det är så svårt att inse detta!
  Skäms för vårt land och dess kränkande förhållningssätt. För resten av jordens länder öppnar upp för lindra, vårda och överleva bemötande och många fler överlever Verkligen.
  Vill du dela ofta så sprider jag ordet till mina tonåringars vänner samt alla andra som jag kan nå. Kämpar i motvind tyvärr, men vet du vad?! Vi Lär få nya politiker en dag och då är chansen stor att även en knarkare blir bemött som en människa och respekterad för att knarkaren är en av oss. En av de som befolkar landet.
  En person som inte ska behöva få mindre respekt än en hund, vilket idag är fallet. Hundarna får mer respekt och omsorg än vi som brukar droger! Förlåt för långt inlägg, blir så berörd bara. ツ😏

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *