Dela gärna! Men…

Under varje blogginlägg har jag en text som uppmanar till att du som läsare gärna ska dela och sprida inläggen. Jag gör det eftersom jag vill ha en förändring av såväl vår socialpolitik som narkotikapolitik, likväl som jag vill ha en förändring i hur vår beroendevård fungerar. För att åstadkomma det krävs att fakta och åsikter sprids, t ex i sociala media.

Jag vill också ha fler som engagerar sig och bedriver ett arbete för förändring, så jag önskar fler sajter som producerar och sprider såväl fakta som åsikter (jag arbetar också på en sajt som ska stödja det). Av den anledningen har jag ingen copyright på mina texter, däremot har jag t ex utgått från att andra följer den praxis som råder inom den akademiska världen kring referenser och källhänvisning. Med juridiska termer kan det kallas ”Creative commons – erkännande och dela lika”, under förutsättning att det är i ett sammanhang där du inte tjänar pengar på mitt kreativa arbete. Vid ett skapande arbete, som textskrivande är, anser jag att det är viktigt med erkännande eftersom det att sätta sig in i ett område och debatten tar tid. Att producera texter är ett hantverk i sig och rymmer allt från språkbehandling till avvägning av hantering av den ”akademiska nivå” en text inom aktuellt sammanhang bör vara etc. För det arbetet är det naturligt med ett erkännande.

Att ”credda”, ange upphovsman och källa, är inte minst viktigt inom det knepiga narkotikapolitiska fältet. Vi börjar få en allt mer intensiv debatt om vår narkotikapolitik, men det är ett känsligt område. Den som har åsikter och bedriver opinionsarbete inom detta område utsätter sig för en risk, och det finns ett organiserat motstånd. Jag har märkt av det särskilt sedan 2010 då jag ”trappade upp” min verksamhet inom området, kanske var det särskilt provocerande att någon med såväl flera års akademisk utbildning inom området och dessutom egen erfarenhet tog större plats.

Det är inte bara det att organisationer och myndigheter som står för bevarande av nuvarande situation gärna ignorerar individer som inte ”rättar in sig i ledet”, vilket givet deras inflytande på området kan vara förödande för den oppositionelle som gör som jag gjorde, försöker försörja sig inom området (t ex med den kompetensutvecklingssajt (Drogkompetens.se) som jag försökte driva, genom mina böcker eller genom yrkesutövning). Det förekommer även smutskastning och försök att misskreditera, t ex visar det sig med försök att avfärda med det i sammanhanget mycket starka skällsordet ”drogliberal”. Det enda sättet att på något sätt ”freda sig” mot ovanstående är att fler och fler känner till vad man egentligen står för, även därför är ”creddningen” viktig. Så dela gärna och sprid gärna, men ange källan!

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

10 reaktioner till “Dela gärna! Men…”

 1. Hej och tack för läsvärda texter. Och vad är då huvudskälet till den svenska talibanpolitiken när det gäller droger?

  Vänligen

  Anders

  1. Tack för uppskattande ord! Huvudskälet är att fokus sedan lång tid legat på moralism i stället för humanism och bästa tillgängliga kunskap.

   1. Ett exempel som jag tycker tydliggör just moralismen är förbudsanhängares upprördhet över ”ruset” (och synonymer till detta, såsom ”haschdimmor”). Jag upplever att det är ganska vanligt att dessa, speciellt när sakliga argument tagit slut, börjar att gapa om hur förfärligt det är att folk vill uppleva det där ”ruset”. Jag minns hur jag diskuterade ämnet med en psykolog. När jag påpekade att vissa bannlysta droger faktiskt har anmärkningsvärda psykoterapeutiska egenskaper, så menade denne att detta är irrelevant eftersom det är ”drogen som talar”. Alla positiva effekter var därmed utan värde, då allt handlade om drogen som tydligen kommer med diaboliska meddelanden inprogrammerade i sina molekyler. Samma psykolog betedde sig ganska nedlåtande när han fick höra att jag får smärtstillande utskrivet för mina emellanåt närmast paralyserande ryggsmärtor. Det var nämligen också fel. Jag började på allvar fråga mig om personen i fråga var scientolog.

    Ett annat populärt ”argument” som jag anser är ett tydligt exempel på en väldigt förvriden moralism är vikten av att sända ”rätt signaler”. Att Gabriel Wikström än idag motiverar kriminaliseringen av eget bruk med just att sända ut ”rätt signaler” är riktigt jävla beklämmande! Wikström borde kanske istället begrunda vilka signaler det sänder ut att man med sådana här argument motiverar hetsjakt, stigmatisering och diskriminering av fredliga människor och bibehållandet av en politik som bidrar till människors död.

     1. Just det där med ”rätt signaler” irriterar mig till vansinne. Vad som är ”rätt signaler” i den här frågan är till att börja med ett väldigt luddigt och subjektivt begrepp. Det vidrigaste med det ”argumentet” är dock att man inte tycks ha några som helst problem med att riskera människors liv för att sända dessa ”signaler”. För några år sedan hörde jag på radio om hur det påstods ha kommit in ett förgiftat parti med kokain till Sverige. När journalisterna i fråga undrade varför myndigheter inte hade gått ut med varningar, så fick man till svar att det vore att sända ut ”fel signaler”. Journalisterna tycktes försöka visa förstående för detta – man ska ju trots allt inte använda sånt här… Det är nog inte orimligt att anta att den här vidriga människosynen, att det går bra att brukare dör för de får ju skylla sig själva, bidrar en hel del till den höga narkotikarelaterade dödssiffran Sverige uppvisar.

     2. Signalpolitiken som har, och fortfarande gör, dominerat området har kostat många liv. 🙁

 2. Hej Magnus,

  Jag uppskattar verkligen de arbete du lägger ner men, inte lika mycket som jag hyser respekt för du lämnat ut dig med rådande stigmatisering troligen innebär mer än jag förstår.
  Du för en rationell, rättvis och viktig dialog och jag vill tacka dig för det. Dina texter i tweets och i bloggen har gett näring åt mig i mins egna dialoger.
  Jag är själv delägare i ett företag som säljer e-cigg och har daglig kontakt med ”vanliga mänskor” och jag tycker att förståelsen för beroenden har förändrats de senaste åren och jag tror vi delvis har dig att tacka för detta. Företaget har jag tillsammans med en vän som är en välkänd och erkänt duktig specialistläkare på karolinska institutet och vi har diskuterat ämnen du skrivit om många gånger. Även han har sett en tydlig förändring i attityd i sin arbetskår men få har lyckats komma ut bättre än du.
  Tack för arbetet och återkoppla om det finns något du tror jag kan göra för dig.

  Varma hälsningar
  Jacob
  https://ecocig.se

 3. Tack för en mycket bra sida! Hamnade här via länkning från FB-sidan ”Traumabaserad Missbruksvård” (..?) där man tog upp scientologernas droginformation och kallade det ‘intressant läsning’. Vilket ju inte stämmer, för ointressantare läsning i drogdebatten torde vara svår att finna, måste jag säga. Skrämmande att de (scientologerna) ges möjlighet att komma in i skolorna med föreläsningar och material som de kallar ‘fakta’ (stämmer ej). Nåväl, inget ont som inte för nåt gott med sig – hamnade ju här, en sida som jag nu rekommenderat andra via FB. Äntligen saklig information utan vare sig drogliberalism eller moraliserande, något som Sverige och svenskarna är i stort behov av. Särskilt tjänstemän (socionomer) inom de kommunala beslutsberedande instanserna i beroendefrågor och skolfolk; rektorer, lärare m fl. /Marja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *