Dela gärna! Men…

Under varje blogginlägg har jag en text som uppmanar till att du som läsare gärna ska dela och sprida inläggen. Jag gör det eftersom jag vill ha en förändring av såväl vår socialpolitik som narkotikapolitik, likväl som jag vill ha en förändring i hur vår beroendevård fungerar. För att åstadkomma det krävs att fakta och åsikter sprids, t ex i sociala media.

Jag vill också ha fler som engagerar sig och bedriver ett arbete för förändring, så jag önskar fler sajter som producerar och sprider såväl fakta som åsikter (jag arbetar också på en sajt som ska stödja det). Av den anledningen har jag ingen copyright på mina texter, däremot har jag t ex utgått från att andra följer den praxis som råder inom den akademiska världen kring referenser och källhänvisning. Med juridiska termer kan det kallas ”Creative commons – erkännande och dela lika”, under förutsättning att det är i ett sammanhang där du inte tjänar pengar på mitt kreativa arbete. Vid ett skapande arbete, som textskrivande är, anser jag att det är viktigt med erkännande, att sätta sig in i ett område och debatten tar tid, att producera texter är ett hantverk i sig och rymmer allt från språkbehandling till avvägning av hantering av den ”akademiska nivå” en text inom aktuellt sammanhang bör vara etc. För det arbetet är det naturligt med ett erkännande.

Att ”credda”, ange upphovsman och källa, är inte minst viktigt inom det knepiga narkotikapolitiska fältet. Vi börjar få en allt mer intensiv debatt om vår narkotikapolitik, men det är ett känsligt område. Den som har åsikter och bedriver opinionsarbete inom detta område utsätter sig för en risk, och det finns ett organiserat motstånd. Jag har märkt av det särskilt sedan 2010 då jag ”trappade upp” min verksamhet inom området, kanske var det särskilt provocerande att någon med såväl flera års akademisk utbildning inom området och dessutom egen erfarenhet tog större plats.
Det är inte bara det att organisationer och myndigheter som står för bevarande av nuvarande situation gärna ignorerar individer som inte ”rättar in sig i ledet”, vilket givet deras inflytande på området kan vara förödande för den oppositionelle som gör som jag gjorde, försöker försörja sig inom området (t ex med den kompetensutvecklingssajt (Drogkompetens.se) som jag försökte driva, genom mina böcker eller genom yrkesutövning). Det förekommer även smutskastning och försök att misskreditera, t ex visade det sig i höstas när flera aktörer försökte avfärda mig med det i sammanhanget mycket starka skällsordet ”drogliberal”. Det enda sättet att på något sätt ”freda sig” mot ovanstående är att fler och fler känner till vad man egentligen står för, därför är ”creddningen” viktig. Så dela gärna och sprid gärna, men ange källan!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Dela gärna! Men…”

  1. Hej och tack för läsvärda texter. Och vad är då huvudskälet till den svenska talibanpolitiken när det gäller droger?

    Vänligen

    Anders

    1. Tack för uppskattande ord! Huvudskälet är att fokus sedan lång tid legat på moralism i stället för humanism och bästa tillgängliga kunskap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *