svtovetenskap

SVT Vetenskap var mer SVT Ovetenskap

I kväll sände SVT ett avsnitt av Vetenskapens värld, en stor del av programmet handlade om spice.

Före programmet sändes gjordes reklam för programmet (samma innehåll som ovanstående länk, förutom att inte hela programmet finns med utan enbart en trailer) på SVT:s sajt och redan under söndagen insåg jag därför åt vilket håll det barkade iväg – mot förvillningens och fördumningens håll.

Läs mer

Ännu en. Vila i frid Peter!

peter01

Peter på min balkong tillsammans med min katt Tiger. År 2001.

Efter en tids kamp på sjukhus har idag ännu en vän gått bort i förtid.
Men kampen började långt före det, kampen för att hantera livet på livets villkor. Och kampen för att hitta en plats i samhället.

Tyvärr förlorar många den kampen.

För dig Peter, och alla andra av mina bekanta, vänner och släktingar som mött samma öde, tänker jag fortsätta med det jag gör för att försöka förändra samhället så att ni blir färre.

 

Foto: faksimil RFHL:s hemsida

Stigmatiserande brukarorganisation

När jag arbetade inom RFHL ansträngde jag mig för två saker som är viktiga för mig. Dels att vara saklig och dels att försöka undvika stigmatiserande ordval. När jag nu ser RFHL:s nya hemsida blir jag deprimerad. Självfallet blir jag lite nöjd också eftersom en del av texterna är skrivna av mig, även om det inte alltid framgår.

En text som definitivt inte är skriven av mig heter ”Avkriminalisera missbrukaren” (delar av texten är dock min, tyvärr är mitt dokument redigerat av någon som inte kan eller förstår problemområdet).

Förutom sakfel, se nedan, använder sig RFHL i rubriken, och i texten, av de stigmatiserande orden ”missbrukaren”  och ”missbruk”. Att använda ”missbrukare” är särskilt allvarligt. Det är tråkigt när en organisation som påstår sig verka för utsatta individer själv bidrar till att skapa detta utanförskap genom stigmatiserande ordval.

Läs mer

Foto: Alex Thomson/Flickr

Integritetskränkande drogtester är argument för avkriminalisering

SVT uppmärksammade i lördags en ny rapport från BRÅ om ”Provtagning vid misstanke om ringa narkotikabrott”. Jag har skrivit om detta med drogtester och ringa narkotikabrott tidigare, följ ”etiketterna” i anslutning till inlägget för att läsa mer.

Foto: Alex Thomson/Flickr

Foto: Alex Thomson/Flickr

I den aktuella rapporten framgår bland annat att polisen tvingar närmare 40 000 personer till provtagning varje år, mestadels övervakade urinprov. I rapporten konstateras att provtagning ”är en mycket integritetskränkande form av myndighetsutövning”. Dessutom visar rapporten att antalet negativa prov ökat från nära 10 procent 1998 till mellan 20 och 25 procent 2015. För barn och ungdomar är det nästan hälften av proven som är felaktiga.

Läs mer

Stoppa missbruket av drogtester!

Sedan en längre tid tar Sverige allt mer efter USA i användningen av drogtester. Drogtester har kommit att bli en rutin vid nyanställning vid allt fler företag/organisationer, det i kombination med utdrag ur belastningsregistret.

Denna ”viljan att veta” är jag som jag tidigare beskrivet, förutom att det är en del av vår repressiva narkotikapolitik, ett sätt att kontrollera individer och bygga ett samhälle som allt mer vilar på elitism och utanförskapsgörande. Samhällsutvecklingen är olycklig och allt för få belyser vad som sker.

Läs mer

n241

Om detta med journalistik och droger

Jag har skrivit många inlägg där jag klagat på media och journalisters förmåga att skriva bra och korrekta artiklar om drogområdet. Det är väldigt ofta antingen direkt osakligt/felaktigt eller stigmatiserande. Och detta är ett av de problem inom drogområdet som bekymrar mig allt mer.

Nu senast i veckan lyckades klickjagarsajten Nyheter 24 få till det tokigt  om två forskningsnyheter. Jag tycker att det är anmärkningsvärt även för en sajt som strävar mer efter klick än efter att betraktas som en seriös mediekanal.

Läs mer

Fotograf och cc okänd

Karolinska Institutet: ”Cannabisbruk i ungdom ökar risk för tidig död”

kilogoKarolinska Institutet har ju på senare tid gjort sig kända för att bedriva högkvalitativ och etiskt korrekt forskning. Nu slår de till igen!

Sajten forskning.se, en hemsida som finansieras av bl a ett tiotal myndigheter och stiftelser som vill promota svensk forskning, publicerar idag en sammanfattning av en artikel som i ca två år har väntat på att bli accepterad av den vetenskapliga tidskriften The american jounal of psychiatry.

Läs mer

Nej, det var inte informationsmöten som minskade spice-efterfrågan

Igår såg jag en nyhet i mitt mailflöde som jag möjligtvis feltolkar, eller så gör jag inte det och då är det bara ytterligare ett exempel i raden på att våra tjänstemän inom drogområdet inte har den förståelse och kunskap som de borde ha.

Det var Nya Wermlands Tidningen som rapporterade från ett seminarium i Degerfors om narkotikaläget i Degerfors samt Karlskoga.

Läs mer

Örebro kommun agerar ovetenskapligt

I dagens NA kan man läsa om att totalt 19 gymnasieelever stängdes av från sin utbildning under förra året. I 9 fall handlade det enbart om att eleverna konstaterats ha använt droger, säkerligen cannabis i flertalet fall.

Det är anmärkningsvärt att Örebro kommun anser att man ska inverka skadligt på dessa elevers framtidsmöjligheter enbart för att de har använt annat berusningsmedel än alkohol.

Läs mer

jkpg

Brukarinflytande eller Kejserliga kläder?

Jag har tidigare skrivit en del om brukarinflytande och brukarperspektiv inom beroendevården/psykiatrin. 2011 skrev jag om brukarrådet vid Beroendecentrum i Örebro som gav intryck av att mest vara en informationsrunda med kaffe och kaka. 2013 skrev jag (och kallade RFHL för årets ”nyttiga idiot”) om hur så kallade ”brukarrevisioner” lätt kan bli redskap i myndigheternas strävan efter att ge en bild av att beroendevården fungerar så bra, när verkligheten så ofta ger en helt annan bild.

Och 2014 skrev jag om ”de lurade brukarna” apropå att forskning hade kommit fram till samma budskap som jag framfört, att det finns en diskrepans mellan ”brukarrevisioner” och verkligheten.

För ett tag sedan, när jag hade fullt upp med att bli uppsagd från RFHL på grund av ”arbetsbrist” (vill man bli lurad är ju kompetens ett hinder), gick en lokal organisation i Jönköping (forskningsenhet inom Region Jönköping) ut med hur brukarrevisioner är ett viktigt instrument för att öka inflytandet apropå ett event som gick av stapeln i Jönköping där ”brukarinflytande” diskuterades (nja, förmodligen inte diskuterades utan ”ryggklappades” för att få nyttiga idioter att känna sig bättre till mods).

Läs mer

Professor Sten Levander kommenterar debattartikel om medicinsk cannabis

Professor Sten Levander kommenterar den debattartikel jag och Andreas Thörn har skrivit i dagens Aftonbladet:

Professor Sten Levander (mitt foto därav dålig kvalitet)

Det finns ett antal tillstånd som är behandlingsbara med THC – dels smärttillstånd pga denervering (traumatiska och MS-relaterade är de viktigaste), dels HIV-relaterade symtom,  dels vissa epilepsiformer, t.ex Lennox-G och Dravet’s syndrom.
Effekten medieras via cannabisreceptorer i hjärnan. Detta förklarar varför alternativa behandlingsmetoder inte fungerar, t.ex. Gabapentin och opiater.

Läs mer

Dödsfallsstatistik i all ära, men…

Till minne av J

Till minne av J

Jag har skrivit om det tidigare. Men med en dåres envishet upprepar jag mig. Jag har också skrivit om ämnet utifrån ett mer formellt förhållningssätt tidigare, om statistik och sånt. Det formella har sin plats, men det kommer mig mer nära när det blir personligt.

I veckan kom ett mail från en vän som är professor (han är t o m dubbelprofessor, i psykiatri och rättspsykiatri). Han har ett sällsynt stort hjärta för de av oss som hamnat lite vid sidan av samhällets autobahns, Tänk om fler inom vården och akademin kunde känna på samma sätt, då skulle de problem som vi ser minska!

Läs mer

debattab3

Om narkotikadöden och minister Wikströms ”viktiga steg”

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det senaste året har vår folkhälsominister Gabriel Wikström i ett par debattartiklar (AB i maj, Expressen i november) deklarerat att Socialstyrelsen fått i uppdrag att kartlägga den svenska narkotikarelaterade dödligheten.

Gabriel kallade kartläggningen ”ett första viktigt steg för att rädda liv”. Jag skrev ett svar (visserligen ser det ut som att Inger Forsgren är medförfattare också, men men…) och påtalade att vi känt till den höga dödligheten sedan länge och att det finns välformulerade förslag om åtgärder, inkl en S-motion, framtagna sedan länge – och det var enligt mig inte nya ord som behövdes utan handling.

Läs mer