aonp

Recension av Alkohol- och narkotikaproblem (Studentlitteratur)

aonpFör dryga veckan sedan fick jag ett ex av boken Alkohol- och narkotikaproblem av Björn Johnson, Torkel Richert och Bengt Svensson (Adlibris, Bokus). Det har varit en mycket uppfriskande läsning!

En av alla mina issues (och de är många) inom drogområdet är att det inte finns någon bra övergripande och sammanfattande litteratur inom området. En av de mer framträdande förtjänsterna med denna bok är att det numera finns en mycket bra övergripande och sammanfattande lärobok för drogområdet. Det är inte bara en lärobok för den som studerar inom aktuella discipliner utan även en lärobok för alla andra andra som antingen är intresserade av området eller kommer i kontakt med området (t ex borde boken vara obligatorisk läsning för alla politiker oavsett nivå).

Läs mer

dogmer

Recension av ”Dogmer som dödar” (Verbal förlag)

dogmerSvensk narkotikapolitisk debatt är rätt märklig. För ett antal år sedan lät det från den debatterande sidan ”Får vi bara LARO (läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende) så kommer dödsfallen att minska kraftigt”, sedan lät det ”Får vi bara sprutbyte så kommer många liv räddas” och nu är melodin ofta ”Får vi bara naloxon så kommer dödsfallen att minska kraftigt”.

Den sida som är i opposition mot dagens narkotikapolitik sluter upp bakom dessa utsagor och kören blir rätt enstämmig och förenklad, för att inte säga enfaldig. Jag håller med till fullo om behovet av dessa insatser. Men svensk narkotikapolitik har så mycket större problem än bristerna rörande ovannämnda insatser. Och min övertygelse är att hur viktiga och nödvändiga de än är så kommer de inte att åstadkomma den dramatiska sänkning av dödsfallen som många tror.

Med denna inledande åsiktsdeklaration har jag läst den bok som kom ut igår, en antologi med titeln ”Dogmer som dödar – vägval för svensk narkotikapolitik” (Verbal förlag, Bokus, Adlibris).

Läs mer

Fail

Det gick inte så bra med bloggutmaningen. Dels för att det hände en del saker privat, dels för att jag blev tillsagd att sluta skriva av en individ som har ”inflytande” över mig. Så kan det gå.

Men det kommer fler inlägg framöver så håll utkik, här eller på Facebook.

7. Sverige borde erbjuda heroinassisterad behandling

heroinNär jag för ett antal år sedan insåg att det finns en behandlingsmetod som kallas heroinassisterad behandling, dvs att sjukvården ger heroin till individer som varit beroende av heroin, tyckte jag först att det var helt tokigt. Jag tänkte typ: ”Inte ska samhället ge ut heroin när det finns fungerande behandlingar både med och utan medicin”.

Och går man längre tillbaka var jag även skeptisk mot den läkemedelsassisterade behandlingen (LARO, behandling med metadon eller buprenorfin), inte så att jag var motståndare mot den, men jag kallade den för ”genvägsbehandling”.

Jag hade visserligen sett ett par av mina gamla knarkarkompisar (som f ö bröt med mig för att de tyckte att jag knarkade så destruktivt, en tid före de själva började med heroin) som hade fått livet att fungera med hjälp av LARO. Men jag hade själv brutit mitt beroende bland annat med hjälp av tolvstegsprogrammet och där träffat på några som varit heroinberoende som gjort samma sak, alltså trodde jag att alla kunde göra det i stället för att ta ”genvägen” via medicin.

Läs mer

6. Stor cannabisbrist i Umeå, eller socialarbetares gissningar?

I tisdags, sen eftermiddag, stoppades en bil på E4 utanför Umeå. Den visade sig innehålla 40 kg hasch (SR). 40 kg är tydligen ett rekordbeslag, men ändå inte så mycket med tanke på hur många som använder cannabis och att detta med allra största sannolikhet inte var den enda utbudskanalen i Umeå-området.

sr40

Faksimil: Sveriges Radio P4 Västerbotten 170310

Läs mer

5. Tomt

Idag är det tomt och orkeslöst. Det måste bero på att min självdestruktiva sida varit på nedåtgående de senaste dagarna…

Hmm.


Och så en privat sak för min egen skull som jag hoppas kunna följa. På en skala från 0 till 100 där 100 är ”katastrof” och 20 ”milt” och 50 ”Inte bra” samt 75 ”Verkligen illa”, var mitt självskadebeteende 0 igår.

4. Lite om alla dessa skjutningar

Det har ju inte undgått någon att vi har ett problem med allt fler skjutningar. Just nu är Stockholm på tapeten med tre skjutningar och fyra döda de senaste dagarna. Även Malmö är hårt drabbat med flera skjutningar, och de senaste åren har det skett flera uppmärksammade skjutningar i Göteborg. Och det är nog inte helt osannolikt att ”oskyldiga” kan komma att hamna i vägen i det som händer.

Även om det kanske verkar så i media är det inte ett nytt fenomen i sig, jag tror att rätt många minns mc-krigen. Nyss i Aktuellt nämndes såväl dagens gängkrig som mc-krigen, och det lyftes fram att det finns en skillnad. MC-gängen är mer organiserade och dagens aktuella gäng är mer löst organiserade, vilket enligt polisen försvårar deras jobb. Så är det säkert.

Läs mer

3. Lite om drogtest, privat vård och NA:s gissande

Idag ringde den psykolog som jag skrev om i mitt inlägg igår. De hade haft en ny remissrunda vid Allmänpsykiatrin USÖ idag. Tyvärr var samtalet enbart ett meddelande om att de inte hade hunnit med mitt ärende (remissen från vårdcentralen som Allmänpsykiatrin skickade remiss till när Allmänpsykiatrin inte tyckte att de inte skulle ge mig vård). Men att de nog skulle hinna med det i nästa vecka. Intressant hur psykiatrin inte fungerar och ännu ett argument i raden för att det krävs en omstart även för psykiatrin.

Foto: Alex Thomson/Flickr

Foto: Alex Thomson/Flickr

Psykologen meddelade även att om det blir aktuellt att ta in mig så kommer de att kräva drogtest.

Det tyckte jag var mycket intressant, särskilt eftersom svaret blev nekande på om alla psykiatrins patienter avkrävs drogtest.

– ”Så ni ägnar er åt diskriminering”, frågade jag. Det var helt klart en fråga han inte hade väntat sig eftersom han kom av sig. Men han tyckte ändå inte att det var diskriminering. Vilket det självklart är om man helt utan grund, enbart utifrån tidigare historik, efterfrågar drogtest.

Läs mer

2. Om mitt IVO-ärende och om ensamkommande och droger

Det kändes lite småbra att försöka starta om bloggen igår. Och det var nog tur att jag gjorde det just igår och inte om ett tag eftersom hemsidan slutade att fungera idag, vilket nog tagit ett tag att upptäcka om jag fortsatt min tystnad… DNS-fel svarade browsern den som kom hit under en stor del av dagen, vilket berodde på att jag missat/inte orkat betala en av bloggens räkningar. Men nu fungerar det iaf! 🙂

Den största aktiviteten idag har so far varit att maila en uppdatering till IVO i mitt ärende. För en tid sedan fick jag ett utkast/förslag till beslut om den kritik som IVO kommer att rikta mot allmänpsykiatrin vid Universitetssjukhuset i Örebro. Jag skrev då några kommentarer som jag skickade in omkring den 21 februari när sista dagen för synpunkter var.

Läs mer

1. Omstart via Blogg100? Det kanske kan gå.

Under en allt för lång tid har det varit allt för tyst här. Orken och lusten har inte funnits. Under en längre tid har mitt psykiska mående varit allt annat än bra, och min uppgivenhet allt mer ökande kring om det är någon idé att använda min yttrandefrihet till att tycka, tänka och rapportera om det socialpolitiska området (främst beroende och droger, men även vård). Så tystnad har rått.

I stället har jag ägnat mig åt att bråka med vården för att få hjälp, psykiatrin är som jag skrev om för en tid sedan i katastrofläge (och inte har det blivit bättre för mig), samt åt självdestruktivitet.

Läs mer

Skål IOGT-are – men sluta stigmatisera!

stigmaAv någon anledning hamnade jag på IOGT-NTO:s podd i helgen. Väl där fastnade jag på ett inlägg som heter ”Skålen”. Det var något som så intressant som problematisering av skålandet. Jag kan förstå att det för IOGT-are är något intressant att filosofera över.

Det jag inte kan förstå är varför IOGT-are är så angelägna, visserligen under ”god tankes flagg”, att stigmatisera de som tidigare har haft ett drogberoende, i detta fall alkoholberoende. Det var något som den aktuella podden innehöll en del av,  förmodligen omedvetet och förmodligen på grund av bristande kunskap. Mer om det nedan, men först detta med att skåla!

Läs mer

Sprutbyte och sen då?

Så har då riksdagen till slut, i onsdags, nästan två år efter att minister Gabriel Wikström förde upp frågan på dagordningen, röstat för att undanröja kommunernas ideologiskt baserade möjlighet att stoppa smittskyddsåtgärden med rena sprutor och kanyler (mm) till injektionsnarkomaner.

Moderaterna gjorde ett sista försök att möjliggöra för att fler ska dö i blodsmittssjukdomar, men misslyckades som tur är (vilket framgår av röstsiffrorna i riksdagen).

Så nu kommer de av narkotikaanvändarna som använder sprutor och som bor i en så stor stad så att landstingen anser sig kunna införa en sprutbytesverksamhet, och som dessutom är 18 år och bosatta i landstinget (dessa två faktorer är korkade då rätten till att skydda sin hälsa borde omfatta även den som debuterar tidigare och den som vistas på annan ort) kunna öka sannolikheten för att inte drabbas av blodsmittor som Hiv och Hepatit.

Läs mer

Några aspekter kring ADHD-medicinering som Sveriges Radio missar

Idag cirkulerar det en artikel från Sveriges Radio med rubriken ”ADHD-mediciner missbrukas mer än man trott”. Naturligtvis utnyttjas artikeln av aktörer inom den repressiva rörelsen, som ECAD:

ecadadhd

ECAD gör vad som är populärt hos många organisationer, fungerar som någon slags nyhetsbyrå och länkar enbart artikeln utan egna kommentarer. Men underförstått finns så klart budskapet att det skulle vara något fel.

Och något fel är det – men med SR-artikeln som missar en del viktiga aspekter.

Läs mer

stigma

Om diskriminering hos SiS och stigma

stigmaSmålands-Tidningen skrev för en vecka sedan en artikel med rubriken ”Missbrukare kräver tillbaka nätdrog”.

Det är en intressant artikel på flera sätt, främst för att den innehåller exempel på såväl diskriminering som stigmatisering. Men även för att den visar på den bristfälliga kulturen inom Statens Institutionsstyrelse (SiS), myndigheten som ansvarar för den mesta av den tvångsvård som vi tillämpar vid problematisk droganvändning eller substansberoende. Det är på intet sätt enbart inom SiS som denna kultur finns, men det har uppmärksammats oftare där i media.

Dessa tre ämnen har jag skrivit en del om tidigare, bland annat för att jag anser att det är tre viktiga ämnen med stor del i att vi har de problem vi har med droger.

Läs mer