Minskade sprutbytesverksamheterna narkotikadöden 2016?

Notice: get_currentuserinfo har upphört sedan version 4.5.0! Använd wp_get_current_user() istället. in /customers/f/a/3/magnuscallmyr.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3853

Det är svårt att lämna detta drogområde… Det beror bland annat på kommentarer från några personer om att jag borde försöka skriva trots att vissa personer försöker hindra mig genom attentat eller att begränsa min möjlighet att sprida texterna i sociala media, men även på att jag far illa av att närstående som är fast i drogsvängen utsätts för ett illa fungerande område mm. I ”med mera” ingår till exempel en frustration över hur osakligt området hanteras, hur populism härjar och hur olika beslutsfattare och opinionsbildare ”misshandlar” området med att sprida det.

Igår reagerade jag på en nyhet. Det var SvD som skrev om en av de serier över narkotikadödsfall som Folkhälsomyndigheten redovisar, den statistik som Sverige rapporterar till EU. Det framgår av artikeln att Sverige rapporterar 590 dödsfall för 2016, en minskning med 11 %.

En annan serie som Folkhälsomyndigheten refererar på deras hemsida om narkotikarelaterade dödsfall kommer från Socialstyrelsens dödsorsaksregister. De presenterade siffrorna för 2016 i september 2017, i den serien anges siffran till 909 för 2016, en minskning från 948 (en minskning med lite drygt 4 %).

Socialstyrelsen skriver i sitt material angående hur man ska tolka förändringar:

Bland annat därför är det intressant att chefstjänstemannen Joakim Strandberg på Folkhälsomyndigheten i SvD igår säger:

2016 hade Sverige relativt få sprutbyten, de flesta relativt nyöppnade. Lund och Malmö har haft sprutbyte länge (1986/1987), Helsingborg startade ca i mitten av 2010, Kalmar startade i mitten av 2012, Stockholm öppnade ca i mitten av 2013, Kristianstad sedan slutet av 2014, Jönköping öppnade i mitten av 2016, Karlskrona startade i september 2016, Uppsala öppnade i slutet av 2016 (nov) och Växjö öppnade i slutet av 2016 (nov). Efter den aktuella perioden har sprutbyte öppnats i Halmstad (maj 2017), Varberg (aug 2017), Kungsbacka (nov 2017) och fler är på gång.

Det är mycket möjligt att vi kan gissa att de före 2016 etablerade sprutbytena har blivit mycket bättre under 2016 på att få patienterna att bryta det problematiska och/eller överdosriskfulla bruket, eller att de fyra enheter som startade och hann ha öppet några eller någon månad under 2016 gjorde sådan skillnad att dödsfallen i Folkhälsomyndighetens serie föll 11 %. Eller så kan vi gissa att brukarna, precis som vid spiceepidemin, själva förändrat något så att vi har färre brukare med överdosrisk nu. Eller så kanske det skedde någon förändring i t ex NPS-drogerna under 2016 (jag har t ex inte koll på hur utbudet och tillgängligheten av fentanylerna såg ut 2016 jämfört med tidigare år). Eller så kan vi gissa att det enbart är en slump. Åtminstone vad jag känner till saknas det en sammanställning hos våra myndigheter över hur många som gått från injektionsmissbruk till drogfrihet eller missbruksfrihet (dvs in i LARO t ex) med hjälp av sprutbytena.

Så frågan blir hur Folkhälsomyndighetens ”expert” landar i spekulationen att det handlar om sprutbytet. Och borde vi inte ha bättre underlag på olika sätt? Borde inte våra myndigheter och deras experter veta mer och presentera det som underlag om de drar slutsatser? Hur ska man annars kunna lita på dem? Just Folkhälsomyndigheten har en tradition av mindre seriöst agerande inom drogområdet, när jag tidigare bloggade skrev jag en hel del om märkligheter som presenterades främst från företrädaren Folkhälsoinstitutet FHI och jag trodde att de hade blivit mer seriösa på sistone…

Det vore så klart fantastiskt för oss som kämpat för sprutbyte om det är så att sprutbytena haft betydelse för dödstalens minskning, själv har jag skrivit många artiklar under årens lopp om såväl forskning och fakta om sprutbyte som avslöjat kritikernas lögner om sprutbyte. Ett argument jag använt har varit just denna ökade kontaktyta. Men för att jag ska känna mig nöjd vill jag ha lite mer substans i att sprutbytet har påverkat än lösa gissningar helt tagna ur luften vad det verkar som.

Inte alla har samma syn dock. Den grupp som har ett missvisande namn på Facebook (Centrum för narkotikavetenskap, handlar egentligen mest om cannabis numera) twittrade glatt ut det spekulativa citatet helt utan reservation för att det verkar sakna grund (inte särskilt vetenskapligt gjort).

Piratpartiets drogpolitiske talesperson Johan Svensson, aktiv i sociala media under ”SnilletJohan”, gick ett steg längre på Facebook och konstaterade även han att den drogrelaterade dödligheten verkar minska pga ”skademinskande metoder”:

Förutom den sedvanliga svansen, inklusive ironi och förlöjligande av motståndarsidan, hakade på. Kanske är det märkligast att Liberalernas politiker Nikoletta Jozsa stämde in i den kören, eller det kanske inte är så märkligt med tanke på hur några andra politiker från Liberalerna har agerat på sistone.

Drogområdet tjänar ingenting på dessa spekulationer. Drogområdet tjänar inget på populism och oseriös argumentation. Men det verkar kännas bra, och det verkar gå hem hos många…

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *