Frågorna som örebropolisen Peter Springare inte vill svara på

Notice: get_currentuserinfo har upphört sedan version 4.5.0! Använd wp_get_current_user() istället. in /customers/f/a/3/magnuscallmyr.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3853

Jag skrev tidigare om att polisen lagt ned förundersökningen om det mordbrandsattentat som jag utsattes för den 2 september. Sedan begärde jag ut förundersökningen och reagerade på ett par saker, dels hur gärningen beskrevs och dels vad som framgick var de åtgärder som polisen företagit i förundersökningen. Det föranledde några frågor från mig till polisen, se nedan. Den ansvarige förundersökningsledaren Peter Springare svarade idag att han inte vill kommentera mina frågeställningar, och det blir intressant ur ett flertal aspekter som jag tänkte kommentera nedan.

Men först frågorna:

Det som skrivs inom [klammer] är min för blogginlägget förtydligande kommentar och ingick inte i brevet till polisen.

 1. Hur kommer det sig att gärningsbeskrivningen är felaktig/ofullständig? Det framgår inte att GM även hällt in brännbar vätska genom brevlådan. Trots [professionell] sanering dels i samband med händelsen och dels senare av mig kunde Skadeteknik [ett saneringsföretag] ca 3 veckor efter händelsen vid besök i lägenheten konstatera kvarvarande bensinlukt inne i hallen. Det som inte framgår hade åtminstone kunnat ha haft betydelse vid en ev. rättsprocess.
 2. Det finns ett vittne angivet, är dennes berättelse/iakttagelse sekretessbelagd i form av det vita fältet på sid 2 i det material jag erhållit?
 3. Hur många andra vittnesmål finns det?
 4.  Hur många dörrknackningar för att inhämta vittnesmål har genomförts?
  [Fråga 3 och 4 är intressanta inte minst eftersom det på den gård där jag bodde i det socioekonomiskt utsatta område, med kraftig prägel av ”utomeuropeiska invandrare”, ofta på kvällstid fanns en hel del folk i rörelse, folk som grillade, lekte med sina barn mm]
 5. a) När genomfördes förhöret/förhören med ”XYZ” [i brevet använder jag namnet på den person som identifierats med kriminaltekniska spår på den bensindunk som lämnades kvar]? Datum och mellan vilka klockslag?b) Var genomfördes förhöret/förhören med ”XYZ”?

  [Fråga 5 är intressant dels eftersom de korta förhören med mig har skett på telefon, en förhörsmetod som jag själv tycker är tveksam av flera orsaker, inte minst om det handlar om en misstänkt gärningsman, dels eftersom jag fick kännedom att en person lämnat spår i mitten av december och kallades till förhör först i slutet av februari för att titta på bilder på personen. Jag hade velat veta hur lång tid polisen lade ned på att ev ”knäcka” ev lögner kring hur det kom sig att bensindunken fanns där den fanns. Hade det funnits ett enkelt och glasklart alibi etc hade ju inte polisen behövt visa mig bilder på XYZ]

 6. Har telefonmastuppkopplingar/mobiltelefonpositioner kontrollerats t ex vad det gäller ”XYZ” för den 2/9?
 7. Har andra namngivna personers mobiltelefonpositioner för den 2/9 kontrollerats? Jag syftar främst på de personer som namnges i förhöret med mig den 171220, där är f ö XX1:s namn är felstavat. Vidare, i den förhörsanteckningen saknas XX2:s namn. [Dessa namn är intressanta givet vad som varit och vad som framkommit].
 8. Har förhör hållits med den ende person som hotat mig (framgår av förhör med mig 170906), XX3 (som för övrigt har ”gemensam yrkeskategori” med XYZ vad det verkar som)? Om inte, är det inte relevant att åtminstone upplysningsvis höra de personer som tidigare uttryckt vad som måste uppfattas som hot? Formuleringarna i förhörsanteckningen är vidare otydliga på flera sätt.
 9. Har filmer från geografiskt adekvata bensinstationer för relevant tidsintervall granskats, främst med inriktning på om ”XYZ” förekommer på bild med bensindunk?

För mig är det här fullt relevanta och enkla frågor att svara på. Peter Springare svarar:

Det är självfallet som Springare skriver att det är hans jobb att göra bedömningar och avvägningar.

Men har verkligen polisen gjort vad de kunnat för att lösa mordbrandsattentat?

Min uppfattning är att örebropolisen INTE har gjort vad de borde eller kunnat göra. De verkar inte har tagit upp tillräckligt med vittnesmål i samband med branden (inte ens knackat dörr?!), de verkar inte ha förhört personer som har haft motiv, vilket jag redogjort för polisen om, de verkar inte heller ha förhört den ende person som hotat mig och som dessutom har motiv till branden och som dessutom delar ”yrkesområde” med den person som lämnade spår på bensindunken. Och de verkar inte ha kontrollerat övervakningsbilder från bensinstationer som skulle vara relevanta för en mordbrännare att besöka.

Och om de har gjort detta som jag inte tror de har gjort, varför skulle inte Springare kunna svara på mina frågor att ”Ja det är gjort det och det datumet”? Är det för mycket begärt av ett brottsoffer som fått stor del av tillvaron kraftigt negativt påverkad för att inte säga slagen i spillror?

Kanske är det så att Peter Springare inte har tid att svara på mina frågor, men tid att skriva och redigera med fetstil och understrykningar ett svar som säger att han inte tänker svara på de enkla frågorna. Han har dessutom tid att (som jag kollat idag) hänga på/uppdatera både Facebook och Twitter. Vem vet, kanske han har hängt en del på Nyheter Idag, en nättidskrift som beskrivs som ”högerpopulistisk och/eller invandringskritisk” (Wiki) där Springare är skribent. Det har ju stormat en del tidigare kring Springare som nog alla känner till (NA annars).

Jag kan inte styra vad Springare lägger sin tid på, men jag hade uppskattat ett annat svar än det i tonen otrevliga avfärdande jag fick.

Det är inte utan jag har funderat på vad örebropolisens taffliga utredning beror på. Det är svårt att tänka bort att det beror på var brottet inträffade. Varberga där branden inträffade och jag bodde tidigare är ett socioekonomiskt utsatt område (fattigt) som ses som ”problematiskt”, dessutom med över 73% med ”utländsk bakgrund” 2017 enligt Örebro kommun.

Frågan är hur polisen, och Peter Springare, hade agerat om mordbrandsattentatet hade inträffat i det socioekonomiskt starka området Adolfsberg med 9,6% invånare med utländsk bakgrund? Hur mycket resurser hade polisen lagt ned då? Hur många vittnesförhör hade hållits? Hade även den personen mötts av ett avfärdande om denne ställt frågor om utredningen? Och hur hade polisen gjort om den offentlige debattören varit partipolitiskt aktiv debattör i stället för sakpolitisk? Hade insatsen blivit lika klen då? Men örebropolisen kanske inte anser att sakpolitisk debatt är lika viktig för samhället som partipolitisk… I så fall har de ju medhåll i det från demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), men inte från mig som anser att sakpolitik är betydligt viktigare för ett samhälle än partipolitik.

Ett annat alternativ till att örebropolisen diskriminerar och inte bryr sig lika mycket om allvarliga brott som inträffar i socioekonomiskt utsatta områden är så klart att den omtalade poliskrisen. Det kan ju inte ha undgått någon att polisen har problem, de är för få och många poliser (inte minst på twitter) verkar inte vara nöjda med sitt jobb. Kanske är det så här som det jag redogör för ovan som blir resultatet i verkligheten av det.

Krisen kanske är så enorm att man inte har tid och resurser att göra en ordentlig utredning ens av en mordbrand som kunde ha drabbat minst 40 lägenheter om all bensin tagit sig och saker och ting gått illa i övrigt. De resurser som finns kanske går till de enkla brotten (för statistikens skull) och de absolut mest svåra (som mord).

Det är kanske så att de tre poliser som kom till platsen direkt efter 112-larmet och skrivbordspoliserna på ”Grova brott” är både för få och de som fanns kvar ”åt mig” kanske är/var mentalt utslitna och så trötta på sina jobb som alla avhopp etc ger indikation på. Och då löser polisen enbart en mordbrand om gärningsmannen står kvar på platsen och vinkar glatt ”Hej, det var jag som gjorde´t”. Så kan vi brottsoffer inte ha det.

Oavsett vad det beror på att mitt ärende slutade som det gjorde hoppas jag att polissituationen fortsatt blir en het fråga i valrörelsen. Det behövs fler poliser som känner sig uppskattade för det svåra och tuffa jobb de har!

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *