Pressmeddelande: ”Patient avslutade sitt liv”

Notice: get_currentuserinfo har upphört sedan version 4.5.0! Använd wp_get_current_user() istället. in /customers/f/a/3/magnuscallmyr.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3853

I fredags skickade landstinget i Västerbottens län ut ett pressmeddelande med rubriken ”Lex Maria: Patient avslutade sitt liv”. Mina ögon fastnade på det i min mailskörd och det uppstår ett par frågor hos mig.

Det handlar om ett självmord, ett av ca 1500 självmord som kommer att äga rum i år. Precis som det varje år under en lång rad år varit 1500 människor som inte längre orkat leva i vårt land.

Pressmeddelandet, som kan läsas i sin helhet här, inleds med orden, skrivet i fetstil:

”Personen som nyligen flyttat till länet hade under många år missbrukat alkohol och droger och också vårdats på behandlingshem.”

Det viktigaste att berätta om denna person var att denne hade haft en problematisk droganvändning (av alkohol och narkotika, landstinget verkar inte känna till att alkohol är en drog) och att denne vårdats på behandlingshem. Landstinget skriver visserligen att personen ”missbrukat”, förmodligen för att landstingets pressavdelning är måna om att påföra negativt värde genom att använda ordet ”missbrukat” i stället för att personen använt. Ordanvändningen kan ju leda till att de som läser pressmeddelandet får upp bilder i tankarna att detta inte handlar om en person som vem som helst utan en ”missbrukare”, en som därför inte är lika mycket värd som alla andra enligt den bild som råder bland allmänheten.

Av pressmeddelandet får vi också veta att personen nyligen (antar jag) vårdats på sjukhus för en drogutlöst psykos och att denne även hade problem med smärta, sömn och depression. Vid besöken hos vården i Västerbottens läns landsting får personen smärtstillande och antidepressiv medicin samt sömnmedel. Piller, piller och piller alltså. Och så skriver landstinget i sitt pressmeddelande att ”något djupare samarbete mellan primärvård och psykiatri etableras inte” men att det förekom ”ett flertal kontakter med både primärvård och psykiatri”.

Här har vi alltså en person som har en rad problem och som inte får någon djupare kontakt med vården utan bollas mellan primärvård och psykiatri. Och när det handlar om många års problematisk droganvändning kan man dra slutsatsen att det inte är särskilt enkel underliggande problematik som lett fram till droganvändningen.

Det framkommer inte hur personens kontakter såg ut, men i pressmeddelandet står det att ”Patienten har ett flertal kontakter med både primärvård och psykiatri och bedöms inte behöva akut vård men bokas in för ett läkarbesök”. Och så kommer meningen efter det:

”Några dagar senare påträffas personen död i bostaden.”

Det verkar som att det är första gången det händer i Västerbottens läns landsting att en patient inte får den vård den har rätt till, eller bollas mellan primärvård och psykiatri och enbart får ett gäng piller som behandling av en mycket allvarlig och livshotande sjukdom. För landstinget skriver ”Landstinget har efter att ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning”. Man blir ju väldigt nyfiken på vad det är för åtgärder landstinget har tagit fram, så jag har ställt den frågan till landstinget och kommer uppdatera detta inlägg när svaret kommer (svaret finns att läsa i detta inlägg).

Det jag undrar över förutom vilka åtgärder som vidtagits är hur ett landsting kan använda sig av stigmatiserande ordval och hur det kommer sig att landstingets ”kommunikationsavdelning” tycker att det var viktigt att inleda pressreleasen med personens problembakgrund i stället för till exempel konstaterande av att landstinget har brustit i x och y och därför orsakat att en person inte lever längre. Det hade varit bättre att lyfta fram vad för fel landstinget anser sig ha gjort, och gärna också de åtgärder som man säger sig ha vidtagit utan berätta om det. Det är betydligt mer intressant att veta än den utsatte individens bakgrund.

Sedan hade gärna landstinget fått konstatera det som jag brukar konstatera – vi har en psykiatri i katastrofläge.

 

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

En kommentar till “Pressmeddelande: ”Patient avslutade sitt liv””

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *