Bra podd om psykodynamisk terapiJag brukar lyssna på en podd som handlar om det psykiatriska området, humoristiskt kallad Sinnessjukt. Den drivs av Christian Dahlström.

Jag har under den tid jag följt podden småstört mig på att Christian har haft en tendens att ge små fulslängar mot psykodynamisk terapi (PDT). Min ”upprördhet” över det beror på mina egna goda erfarenheter av min egen PDT.

När jag 1998 hamnade 5 veckor på Danderyds psykiatriska klinik fällde de ett yttrande om att jag förmodligen behövde 5 års terapi, med psykodynamisk inriktning, sedan tog det till 2006 innan jag kom igång då landstinget i Örebro beviljade mig 2 års PDT. Det hjälpte en hel del och var en av de typ 3 nyckelhändelser som gjorde att jag kunde bryta mitt beroendeproblem.

De två andra var en längre tolvstegsbehandling (med bl a en del KBT-tekniker förutom att tolvstegsbehandling i sig kan ses som en mix av KBT och PDT) på ett bra behandlingshem, som f ö också erbjöd en typ av psykodynamisk terapi i korttidsform, och att jag träffade på Viktor Frankls bok ”Livet måste ha en mening”.

Så jag har haft en del anledningar att störa mig på poddens gliringar mot PDT. Men så kom senaste veckans poddavsnitt som handlar helt och hållet om PDT i ett samtal mellan Christian och Peter Lilliengren.

Poddavsnittet, del 1 av ?, är mycket intressant och uppehåller sig mycket kring detta med utvärderingar och rankingar och hur det förhåller sig med PDT:s vetenskapliga resultat, inkl varför det kan vara svårt att få fram vetenskapliga resultat på effekt/evidens i synnerhet för PDT. Lilliengren är lysande i att förklara det. Och han är mycket bra när han berättar om hur det gick till när Socialstyrelsen tog fram sina nya riktlinjer för behandlingsmetoder vid depression och ångest, riktlinjer som blivit mycket kritiserade och debatterade, t ex i en bra debattartikel här.

Lyssna på poddavsnittet här!

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *