Svensk beroendevård och SVT i katastrofläge

Jag har i bloggen och i sociala media de senaste åren flera gånger påtalat att svenskt beroendeområde enligt min åsikt är i katastrofläge. Det har handlat om att det finns flera källor, såväl ”officiella” som KI/STAD-studien som mer inofficiella som nyhetsmedias olika nivåer av ”nedslag”/reportage, till att antalet individer med problematisk användning av droger ökar.

Det har handlat om att svensk beroendevård inte fungerar eller ens har en aning om det som görs har någon effekt på några års sikt. Det har handlat om bristfälliga kunskaper. Och det har handlat om förebyggande insatser och kampanjer som inte har fungerat eller ens haft en god kvalitet. Och det har handlat om alla dessa dödsfall.

Varianterna på temat katastrofläge har varit många. Och jag har känt mig relativt ensam i att presentera denna bild som står i kontrast mot den mer vedertagna bilden från etablissemanget om att allt är bra, en bild som börjat rämna även officiellt på grund av dödsfallssiffrorna.

Därför är det lite intressant att det i lokalnyheterna (SVT Play) idag fanns ett inslag om en negativ utveckling bland ungdomar, med den lite olyckliga rubriken ”Allt fler unga i tungt knarkmissbruk”. Trots att SVT Örebro, som verkar stå för en nationell granskning, vänt sig till landets alla landsting har inte SVT lyckats notera att missbruk inte längre finns som diagnos i psykiatrins diagnosmanual. Den svenska som SVT Örebros reporter använder i nätartikeln är under all kritik.

Och inte heller har SVT noterat att det är kommunerna och inte landstingen som har huvudansvaret för beroendeproblematik och skulle vara den källa som borde kunna ge den bästa bilden (det kan de visserligen inte men det hade varit mer naturligt att fråga kommunerna i stället för landstingen). Å andra sidan är det ett av mina andra teman för bloggen – medias bristande kunskap om beroendeområdet så det är inte så konstigt att det blir som det blir… Det SVT påstår om saklighet under artiklarna om beroendesituationen är alltså en sanning med viss modifikation:

Det är dock intressant att Socialstyrelsen som vanligt blir tagna på sängen. Socialstyrelsens ansvariga samordnare Charlotta Rehnman Wigstad säger:

vill göra studie kring hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens förutsättningar att nå den här gruppen

De har ingen koll alls på beroendeområdet, och svaret blir så klart som vanligt att de ska tillsätta en studie, göra en utredning. Det hade varit bättre om Socialstyrelsen haft kompetent personal anställd som följde och bevakade området och därmed möjliggjorde proaktiv reaktion i stället för alla dessa ständiga studier, som som vanligt förmodligen inte lär leda till något vettigt.

Och det är intressant att så många landsting bekräftar bilden av ökande beroendeproblematik bland unga. Det är inte riktigt den bild som CAN förmedlat, men å andra sidan har jag aldrig varit särskilt imponerad av CAN:s förmåga att fånga drogsituationen trots att det ingår i CAN:s uppdrag (följ gärna taggen CAN i anslutning till detta inlägg).

Ytterligare intressant är svaret från den intervjuade läkaren i Gävleborg som är förvånad/bekymrad över att det ser ut som det gör ”utan att någon fångat upp det exempelvis genom drogtest”. Det är ett bra exempel, som jag skrivit om tidigare, på ett av alla problemen med drogtester, att förlita sig på drogtester invaggar allt för ofta på olika sätt i en falsk trygghet. Inte minst vad de gäller de nya psykoaktiva substanserna som är så lättillgängliga, och då i synnerhet för ungdomar.

Landstinget i Sörmland kan vara något på spåret där när de säger till SVT:

Bra att det ställer sig frågan! Hade de läst min blogg hade de dels känt till något som kallas nätdroger/nya psykoaktiva substanser, och dels att det är farligt att förlita sig på tester… (se vidare taggarna under, samt min kategori ”nätdroger” för mer info).

Sedan kan jag ju inte låta bli att fundera lite över hur det står till I Västmanland, hos hälso- och sjukvårdsdirektören där, eller hos SVTs reporter vad det gäller källkritik:

267 individer med problematisk droganvändning/narkotikaanvändning i hela Västmanlands län. Visserligen 2012… men ändå… Vem tror på det? Vem i sina sinnens fulla bruk uppger en sådan siffra eller publicerar den? Enbart en hjärndöd. Men det är ju så det ser ut inom/för beroendeområdet.

Vidare är det inte så konstigt att det ser ut som det gör när psykiatrin, dit landstingens beroendeenheter hör, har verksamhetschefer som förutom pratar om den inaktuella diagnosen missbruk även använder sig av stigmaord som missbrukare. Om man inte har insett att det är olämpligt kanske man inte är så intresserad av att arbeta med att minska problematiken…

Slutligen, om vi bortser från alla problem med bristande kompetens bland våra ansvariga på olika nivåer och slarvig journalistik, det är bra att det uppmärksammas att vi inte bara har ett problem med ökande antal dödsfall utan även ett stort problem med ökande siffror för antalet individer som får sina liv kraftigt negativt påverkade av problematisk droganvändning.

Kan vi få ned antalet individer med problematisk användning har vi också ett kraftfullt instrument för att minska antalet döda. Men då måste vi kunna prata om två problem på samma gång och dessutom börja arbeta på ett helt annat sätt inom hela drogområdet, från prevention till behandling.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

5 reaktion på “Svensk beroendevård och SVT i katastrofläge”

 1. Bra inlägg, Magnus! Din reaktion på siffran 267 fick mig att skratta rakt ut – de förbluffande nivåer av idioti man stöter på när man tar sig en titt på hur samhället hanterar frågan är onekligen tragikomiskt, men skrattet fastnar ofta i halsen med tanke på den förödelse den regerande ideologin skapar.

  Inte heller jag är särdeles imponerad av CAN, men för några år sedan medgav CAN öppet att avsikten med deras dåvarande propagandakampanj/stigmatisering var att skrämma och inte informera, så de verkar ju åtminstone kunna vara uppriktiga ibland…

  Rörande diagnosen ”missbruk”, så använder väl Sverige fortfarande DSM-IV där ”missbruk” är en faktiskt diagnos? Så vitt jag vet har DSM-V ännu inte tagits i bruk i Sverige, av ett eller annat skäl (möjligen för att alla slags förändringar i sådana här sammanhang tar omotiverat lång tid). Oavsett detta, så var språket i artikeln förkastligt, men inte helt atypisk statlig media.

  1. Tack! Kul att du fick skratta lite oxo! DSM 5 (OBS 5an) har rullats ut men som framgår av denna text (visserligen 1,5 år gammal) är det en liten blandning mellan olika diagnosmanualer. Det jag fått lära mig är att DSM 5 används i psykiatrin och ICD 10 i sjukvården, men det verkar vara lite si och så med det i praktiken.

   1. Jo, det är mitt intryck med. Som en parentes kan nämnas att jag noterat att Transportstyrelsen gillar att använda påståenden som att någon har ägnat sig åt ett ”skadligt bruk”, även när inga faktiska skador har kunnat påvisas. ”Skadligt bruk” är en ICD-10 diagnos som är detta systems motsvarighet till DSM-IV ”missbruk”. Ett av flera exempel på de friheter Transportstyrelsen (och möjligen en del andra myndigheter) anser sig kunna ta.

    1. Förvirring och okunskap är två bra etiketter att sätta på svenskt drogområde när det gäller myndigheter i synnerhet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *