7. Sverige borde erbjuda heroinassisterad behandling

heroinNär jag för ett antal år sedan insåg att det finns en behandlingsmetod som kallas heroinassisterad behandling, dvs att sjukvården ger heroin till individer som varit beroende av heroin, tyckte jag först att det var helt tokigt. Jag tänkte typ: ”Inte ska samhället ge ut heroin när det finns fungerande behandlingar både med och utan medicin”.

Och går man längre tillbaka var jag även skeptisk mot den läkemedelsassisterade behandlingen (LARO, behandling med metadon eller buprenorfin), inte så att jag var motståndare mot den, men jag kallade den för ”genvägsbehandling”.

Jag hade visserligen sett ett par av mina gamla knarkarkompisar (som f ö bröt med mig för att de tyckte att jag knarkade så destruktivt, en tid före de själva började med heroin) som hade fått livet att fungera med hjälp av LARO. Men jag hade själv brutit mitt beroende bland annat med hjälp av tolvstegsprogrammet och där träffat på några som varit heroinberoende som gjort samma sak, alltså trodde jag att alla kunde göra det i stället för att ta ”genvägen” via medicin.

Sedan läste jag på mer och kom att förstå mer hur beroendesyndromet fungerar, och vad som är den mest effektiva behandlingen vid opioidberoende (heroin = en av flera opioider) – nämligen den läkemedelsassisterade behandlingen med metadon eller buprenorfin (ibland kallat Subutex uifrån ett varumärke).

Samtidigt är det ju så att en del som får denna den mest effektiva behandlingen inte klarar sig med den, inte får livet att fungera, utan återvänder till problematisk användning av olika opioider och därmed riskerar den allra mest allvarliga konsekvensen av det – att avlida. Oftast avlider de som dör till följd av opioidanvändning av att andningen upphör. Det går visserligen att häva om den som råkar ut för det har någon i närheten som kan ge läkemedlet Naloxon (vilket i Sverige enbart är sjukvården, i andra länder ser det annorlunda ut). Men om någon är i behandling och tar läkemedel (t ex metadon eller buprenorfin) enligt ordination från läkare så är ju den risken minimal.

Och det är ju bra om våra medmänniskor överlever i stället för avlider.  Så frågan är vad man ska göra när den läkemedelsassisterade behandlingen med metadon eller buprenorfin inte fungerar? Stå och titta på som samhälle och konstatera år efter år att många dör? Eller erbjuda den behandling som är ett alternativ – heroinassisterad behandling. Som förutom minskar risken för dödsfall även ökar chansen för att individen kan få ett fungerande liv, och delta i samhället i stället för att vara utanför samhället. Det är fullt möjligt att delta i samhället och vara under heroinassisterad behandling.

Det låter som sagt var kontroversiellt att ett samhälle ska dela ut heroin som behandling mot ett beroendesyndrom. Men det fungerar. Och det finns gott forskningsstöd för det. Många andra länder använder det som framgår av länkarna i föregående meningar. Varför skulle inte Sverige?

För övrigt är det intressant att notera att i vårt grannland Norge har i dagarna Moderaternas systerparti Höyre röstat för att göra ett försök med denna behandlingsmetod. Det är självklart att Sverige ska göra det också anser jag. Tyvärr lär det dröja ett tag innan Moderaterna i Sverige inser att det går att rädda liv och erbjuda individer som har det svårt ett värdigt liv så att de även kan fungera i samhället och bidra till samhället i stället för att belasta det med kriminalitet och annat som allt för ofta följer i problematisk droganvändnings spår.


Och så en privat sak för min egen skull som jag hoppas kunna följa. På en skala från 0 till 100 där 100 är ”katastrof” och 20 ”milt” och 50 ”Inte bra” samt 75 ”Verkligen illa”, var mitt självskadebeteende 10 igår.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *