Skål IOGT-are – men sluta stigmatisera!

stigmaAv någon anledning hamnade jag på IOGT-NTO:s podd i helgen. Väl där fastnade jag på ett inlägg som heter ”Skålen”. Det var något som så intressant som problematisering av skålandet. Jag kan förstå att det för IOGT-are är något intressant att filosofera över.

Det jag inte kan förstå är varför IOGT-are är så angelägna, visserligen under ”god tankes flagg”, att stigmatisera de som tidigare har haft ett drogberoende, i detta fall alkoholberoende. Det var något som den aktuella podden innehöll en del av,  förmodligen omedvetet och förmodligen på grund av bristande kunskap. Mer om det nedan, men först detta med att skåla!

Vad det gäller skålandet har jag själv aldrig haft problem med skålandet, vare sig när jag trodde på myten av behovet av nykterhet eller när jag nyktrat till och insett att beroendeproblematik, för de flesta, inte är en kronisk ”sjukdom”. Men visst, för de nykterister som ser skålandet som ett uttryck för alkoholnormen förstår jag att det är ett problem. I det sammanhanget var det även intressant att ta del av IOGT-ares ogillande av alkoholfritt vin och öl med samma motivering. Det är inte utan att tankarna går till Mattias Svenssons bok ”Glädjedödarna”…

Det som blir riktigt tråkigt är när IOGT-arna utvecklar sina argument mot skålandet, utöver ovannämnda alkoholnorm. Argumentationen handlar om samma saker som i ett skrivet inlägg för ett år sedan (återvinning är bra sägs det, den nypublicerade podden består till del av att programledaren läser upp förra årets skrivna inlägg) – den som har haft ett beroende kan triggas av skålen, eller enbart av ljudet av en flaska som öppnas (!!).

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero säger:

”Av solidaritet med dem som har ett beroende bakom sig tycker jag att det är bättre att hålla sig till Godtemplare­dricka eller vatten.”

Så, det IOGT gör är att hävda att den som haft problematisk alkoholanvändning dels inte klarar av att höra en skål utbringas eller en flaska öppnas och att man för att skydda dem så bör andra dricka vatten eller kolsyrad flädersaft (godtemplardricka). Det ger bilden av att en fd beroende saknar egen förmåga och/eller vilja att avstå från att påbörja ett nytt problematiskt förhållande till alkoholen och att beroendeproblematik är ett tillstånd där ingen behandling kan erbjuda verktyg så man kan stå emot detta sug skapat av ett kapsylöppnande.

En del skulle kunna se den bild som IOGT sprider som en bild av en persons svaghet och att det inte krävs mycket mer än ordet ”skål” för att dra igång en problematisk alkoholanvändning igen. Och då det är inte så konstigt att man som jag, på en anställningsintervju 9 år efter att mitt problematiska droganvändande hade upphört, får frågan om vilka garantier jag kan lämna på att jag inte börjar droga igen (och självfallet fick jag inte jobbet). Det är en av stigmatiseringens effekter, effekter av de negativa bilderna av vad för slags person en person med beroende är och av okunskapen om vad beroende handlar om.

Jag har inget emot att IOGT-are tycker att det är problematiskt med skålande för att det enligt dem representerar en alkoholkultur i stället för ett trevligt socialt beteende utan djupare innebörd, men det är illa när de sprider nidbilder av hur en person med ett tidigare beroende bakom sig generellt fungerar eller sprider felaktig fakta om hur beroende generellt fungerar. Stigmatisering är ett elände oavsett i vilken form den förekommer eller vem som är avsändare av orättfärdiga bilder av hur en viss grupp av människor är och fungerar.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Skål IOGT-are – men sluta stigmatisera!”

  1. Jag har kraftiga problem med alkoholen, och detta trots att jag är nykter alkoholist.

    Mitt problem är att jag inte får i mig skiten, det smakar så vidrigt att det är omöjligt att få ner.

    Nu är detta inget problem egentligen, men jag skulle gärna vilja njuta av en kall öl eller ett glas gott vin men icke.

    Nu vet jag inte hur andra nyktra alkoholister reagerar då dom möter alkohol, men nu idag efter 13 års nykterhet så är mitt enda problem att det är så äckligt.

    Jag har provat och provat, vitt vin, rött vin, olika sorters kall öl etc, brukar som mest gå ner en liten klunk vin eller ett litet glas öl. Thats it, får inte ner nå mer då alkoholen helt enkelt har börjat smaka skit…… Lyxproblem såklart 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *