Frågor till Drottning Silvia med anledning av talet hos Påvliga Vetenskapsakademin

I förra veckan skrev jag om en konferens som ägde rum i Vatikanstaten. Deltagarlistan gav anledning till oro för att Sveriges Drottning Silvia skulle vara en del av ett politiskt möte om narkotika.

Och mycket riktigt använder sig politiska aktivister som Kevin Sabet sig av den kungliga glansen i sin profilering.

kevin

Det är inte så oväntat eftersom det pågår en politisk kamp om vilken väg vi bör välja för att minska problem kring narkotika mm. Men det är olyckligt eftersom vi i Sverige kommit överens om att ha ett opolitiskt kungahus. Därför blir det viktigt vad vårt kungahus offentligt säger och uttalar för åsikter inom området. Med anledning av det tal som drottningen höll på denna konferens har jag ställt nedanstående frågor till kungahuset som jag fått löfte om att få hjälp med att få besvarade (läs talet först och frågorna sedan):
1. Drottningen talar om att så många barn påverkas av problematisk droganvändning och anser vi inte kan låta narkotika bli en accepterad del i en ungdoms vardag, har Drottningen samma syn på alkohol? Eller hur skiljer sig narkotika från alkohol i detta perspektiv?

2. Drottningen nämner i sitt tal visionen om en drogfri värld. Avser Drottningen alla psykoaktiva droger eller är det en narkotikafri värld?

3. Målet för ett samhälle att ha en drog- eller narkotikafri värld är ju ett ideologiskt och politiskt mål och inte ett mål som är t ex hälsoinriktat eftersom det i så fall skulle ha riktats in på olika slags problem i stället för själva företeelsen i sig. Hur ser Drottningen på sitt uttalande om en drog-/narkotikafri värld i förhållande till den så kallade Torekovskompromissen avseende kungahusets involvering i politiska frågor?

5. Drottningen nämner att det är hennes starka uppfattning, likväl som den svenska regeringens, att drogpolitik ska fokusera på prevention, behandling och kontroll med målet att minska både utbud och efterfrågan avseende illegala droger och att hon är övertygad om att FN:s konventioner är bästa sättet att nå dessa mål. Förutom att Drottningen agerar talesperson för vår politiskt valda institution är även detta ett mycket politiskt uttalande i frågor som är såväl omdebatterade nationellt som internationellt (exempelvis så sent som i våras genom det extrainsatta UNGASS-mötet inom FN). Så åter igen, förkastar Drottningen Torekovskompromissen eller hur kommer det sig att Drottningen anser sig kunna uttala sig om åtgärder som i mångt och mycket är politiska bedömningar av hur problem kan minska?

6. Drottningen nämner även att hon är mycket bekymrad över de argument som den politiska rörelsen som Drottningen kallar ”drug liberalization movement” för fram.

a) Vilka argument/påståenden är det som Drottningen syftar på?
b) Hur har dessa samband med barn som föds med abstinensproblem som skakningar och diarré?

Inlägget kommer att uppdateras med de svar jag får

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Frågor till Drottning Silvia med anledning av talet hos Påvliga Vetenskapsakademin”

  1. Drottningens tal känns onekligen lite för politiskt vinklat för att vara OK med Torekovskompromissen.
    Känns udda att alkohol får det extra tillägget ”harmful use of alcohol” i stället för bara ”abuse” och så saknar jag väldigt mycket drogen som jag hotat mina ungar med att om jag kommer på dem med det om några år (när de är lite äldre) så kommer de verkligen att få se mig arg på en nivå som de ännu inte upplevt…
    Som också dödar flest i Sverige och som jag själv är beroende av.
    (Röktobak alltså.)
    Hoppas du får svar. Jag är väldigt nyfiken på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *