Drottning Silvias drogproblem

Foto: Rosie Alm Copyright: Kungahuset.se
Foto: Rosie Alm Copyright: Kungahuset.se

Det är helt klart att vår drottning Silvia har ett problem med droger. Jag har skrivit om det tidigare, det verkar som att återfallen kommer vartannat år. 2012 skrev jag om drottningens medverkan hos den narkotikapolitiskt extrema organisationen WFAD. 2014 skrev jag om ett mycket anmärkningsvärt framträdande där drottningen uttalade sig bland annat på detta sätt:

”Jag anser att narkotikapolitik ska baseras på nolltolerans och fokusera på prevention, behandling, kontroll och försöka minska tillgång och efterfrågan av illegala droger” samt att hon ”försvarar dagens internationella narkotikakonventioner, som hon anser är bästa verktyg och väg att nå målen”.

Det är anmärkningsvärt eftersom det är politiska uttalanden om frågor som är allt mer omdebatterade, men även eftersom det åtminstone har funnits en bred politisk överenskommelse i Sverige att kungahuset ska hålla sig från politik – den s k Torekovskompromissen.

Men nu är hon – eventuellt – där igen och bökar i politiken. I morgon deltar drottningen, och håller ett invigningstal, i en konferens som anordnas av Vatikanstaten. Och när Vatikanstaten själv beskriver konferensen framgår det tydligt att det är en konferens med en politisk agenda, även om stor ansträngning lagts vid att ge konferensen en vetenskaplig framtoning. Vatikanstaten skriver, där jag markerat de politiskt känsliga områdena:

”Andra aspekter som kommer att diskuteras är den olagliga men relativt lätta framställningen av narkotika, strategier att bekämpa främjandet av användningen av droger; utnyttjande av barn i kriminella organisationer som distribuerar narkotika; och effekterna av att lätta droger legaliseras i samhället.

Än tydligare blir det när man studerar några av deltagarna i programmet (PDF), förutom vissa deltagare som känns relativt ”neutrala” så finns det undantag från det som gör att konferensens politiska anslag blir tydligt. Det är en sak att den från WFAD-sammanhang kända professorn, och motståndaren till medicinsk cannabis, Bertha Madras deltar, även om det ger en antydan av vilket slags politisk agenda konferensen har när denna politiska akademiker ska tala över ämnet ”Psychoactive Drugs with Medicinal Properties: Challenges and Solutions”. Det är knappast troligt att hon kommer att ge en vetenskapligt neutral bild av medicinsk cannabis när hon pratar om ”utmaningar och lösningar”. Men det är mer allvarligt att den omtvistade fd amerikanska drogtsaren Robert DuPont deltar och ska tala om hur ”drogepidemin” ska stoppas.

DuPont är förutom sin historik känd för att vara aktiv i den narkotikapolitiska debatten. Det är inte bara det att han ofta deltar i WFAD-sammanhang, och att han nyligen deltog i ett försök att påverka Stockholms Stads beslut att lämna WFAD:s ”systerorganisation” ECAD, han driver dessutom en egen narkotikapolitisk organisation, IBH.  Han är för övrigt även känd för att ha kallat marijuana för den mest farliga drogen (WFAD;s hemsida är inte åtkomlig fn men inlägget finns fn cachat).

DuPonts narkotikapolitiska grundsyn framkommer bland annat i hans motstånd mot skadelindrande åtgärder. Bara för att nämna något av vad han står för så argumenterar han på hemsidan emot livräddande åtgärder som sprutbyte och naloxon-utdelning. Det är väldigt politiskt och otäckt inhumant. DuPont menar att dessa åtgärder orsakar mer skada och lidande (sic!).

dupont4

När DuPont ska föreläsa om ”Hur man stoppar drogepidemin” så borgar ovanstående och andra åsikter från hans sida inte för att konferensen får ett innehåll som ligger i linje med bästa tillgängliga vetenskap idag, snarare tvärtom. Men politiskt är det.

Politiskt kontroversiell och ”omdebatterad” är även föreläsaren som ska föreläsa om ”The Social Impact of Drug Policy Change”, Kevin Sabet. En av de mest omdebatterade narkotikapolitiska frågorna är, som bekant för de flesta, förmodligen också för katolska kyrkan, cannabis legala status, gällande såväl rekreationell som medicinsk användning. Sabet är verksam i USA där många delstater har ett program för medicinsk cannabisanvändning, men där fler och fler delstater även legaliserar marijuana för rekreationsanvändning.

Sabet var som framgår av hans Wikipedia-sida mycket aktiv i den politiska debatten om cannabis legala status i samband med valet i USA nyligen, förutom att han driver den vinklade sajten SAM (inte förvånande med ett försök att presentera den som (neutralt) vetenskapligt baserad). Så, det lär inte bli någon neutral föreläsning om hur världens pågående narkotikapolitiska förändring påverkar samhället. Hade Vatikanstaten velat ha en neutral föreläsning hade de inte engagerat Sabet…

Frågan är då hur drottning Silvia kommer agera under sitt tal i morgon och om hon kommer att inta åsikter som ligger i linje med ovanstående. Det vore ett klart brott mot Torekovskompromissen i så fall. Men bara det att hon ständigt legitimerar dessa konferenser med tvivelaktig politisk prägel genom att skänka kunglig ”glans” åt dem innebär att hon åtminstone tafsar på andan i Torekovskompromissen. Det är ett bekymmer för oss som önskar såväl en förändrad och mer human narkotikapolitik som en debatt om frågorna på lika villkor.

Kungahuset och Drottning Silvia borde vara mer restriktiva med i vilka sammanhang de framträder och definitivt avstå från att igen göra narkotikapolitiska uttalanden.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Drottning Silvias drogproblem”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *