5000 eller 3000 identifierade köpare – kan man lita på polisen?

Faksimil polisens hemsida om Operation Hyperion
Faksimil polisens hemsida om Operation Hyperion

Jag skrev i fredags kväll om polisens pressrelease om deras arbete under den ”internationella aktionsveckan” då olika polis- och tullmyndigheter världen över hävdar att de på något sätt som inte beskrivs från något lands myndighet har identifierat köpare (och i vissa fall även säljare) inom Darknet-handeln. Inlägget har på ett och halvt dygn lästs av över 700 personer.

Jag skrev i inlägget om att det var osannolikt att svensk polis identifierat 3000 personer under denna vecka, inte minst ställt i relation till att andra länders polismyndigheter under samma operation sade sig ha identifierat 1-ca 200 personer.  Det kändes inte trovärdigt, dels i sig och dels utifrån hur polisen tidigare har förhållit sig till fakta inom drogområdet. Mitt inlägg kommenterades av en polis, som åtminstone ibland kallas ”sakkunnig inom narkotika och droghandel på Darknet”, med:

twpolis1

Därefter följde ett urspårat samtal där denne polis ifrågasatte min trovärdighet och mina tidigare granskningar av polisen och bland annat hävdade att ”fler litar på polisen än dig”. Och så är det ju, som tur är.

Frågan är dock om det är så bra att ”fler litar” på vad polisen hävdar inom drogområdet, inte minst utifrån om man kikar på vad jag har skrivit tidigare om polisens arbete inom drogområdet (och då har jag enbart skrivit om en bråkdel av det jag skulle kunnat skriva om ifall jag haft som huvudsyfte att granska polisens arbete). Jag har ändå visat att det är en hel del fall då polisens faktaåtergivning inom drogområdet inte är så korrekt rent sakligt (men däremot ideologiskt följsamt och med ett anslag av en tro på att skrämselpropaganda fungerar). Fast det skulle ju aldrig någon ”i kåren” som är mån om att följa kårandan erkänna så det jag visat i mina tidigare inlägg om polisen förlöjligades och förminskades med kommentaren:

twpolis2

Det bemötandet är visserligen inte något som förvånar mig, även om det är trist. Att bedriva det arbete som jag har gjort (och gör en aning fortfarande) har alltid inneburit att etablissemanget inom drogområdet avfärdat, förminskat och smutskastat mig på olika sätt (därav Voltaire-citatet till vänster). Och givet allt annat som hänt så borde jag sluta med att engagera mig inom drogområdet, vilket jag i och för sig nästintill gjort som framgår av blogg- och Facebook-aktiviteten. Men men. Det är svårt att låta bli. Inte minst när jag läser de nyhetsartiklar jag kontinuerligt får del av på mailen. Jag hade egentligen tänkt skriva ett inlägg idag om en nyhet som berörde mig starkt. Men så föll ögat idag på ett annat ”nyhets-mail”.

Det mailet handlade om en hovrättsrättegång som avslutades i veckan, en hovrättsrättegång som följde av en tingsrättsrättegång som ägde rum i juli. Sveriges Radio rapporterade om hovrättsförhandlingen här. Och SVT rapporterade den 26/7 om tingsrättsförhandlingen här.  I SVT-artikeln framgår att över 2 000 köpare identifierades efter att de inblandade greps i januari i år efter flera månaders polisarbete. Verksamheten, som bedrevs i Kungälv, beskrivs i SVT-artikeln som företagsliknande former, och då kan man ju anta att det funnits ett kundregister… precis som jag spekulerade i min artikel om vad som låg bakom resultatet av aktionsveckan.

Kanske är det så att polisen under aktionsveckan – som alltså var den 22-28/10 – lyckades med ett liknande tillslag och hittade 3 000 nya köpare. Så som det hävdas i pressreleasen. Tillsammans med det som polisen hävdade i SVT-artikeln i juli skulle det i så fall bli över 5 000 identifierade köpare från Sverige på Darknet under 2016. Eller så var det så att kundregistret i Kungälv-fallet hade en bit över 2 000 namn, som tillsammans med kanske ytterligare något beslag av liknande art, summerar till omkring 3 000 namn. Men då har dessa inte identifierats i samband med operation Hyperion som polisen påstod i sin pressrelease den 31 oktober, och då ljuger alltså svensk polis för media och allmänhet – och då kan man knappast kalla min artikel från i fredags för trams…

Så kära polis – hur är det nu? Har ni identifierat 3 000 eller 5 000 köpare i år? Och hur har ni gjort det – genom att knäcka krypteringar eller genom att det finns korkade drogsäljare som bedriver verksamhet på företagsliknande sätt med kundregister?

En annan fråga som är intressant att ställa är till åklagaren Jonas Almström, som intervjuas i Sveriges Radio-inslaget och hoppas att det ska gå att lagföra de tusentals köpare man fått tag på namnet på, och till polisens chef på underrättelseenheten, Linda Staaf, som i artikeln säger att ”även de drygt 2 000 köparna [kan] komma att åtalas” – hur många av dessa köpare har köpt NPS/nätdroger som varit narkotikaklassade och hur många kan bevisas ha innehaft ”hälsofarlig vara”? En stor del av handeln på Darknet avser även den NPS/nätdroger som inte är klassade som antingen narkotika eller hälsofarlig vara och då blir det omöjligt att åtala köparna. Så frågan är hur många köpare av de tusentals som ”hotas” med åtal som verkligen kan lagföras?

I övrigt tycker jag det är synd att journalisterna som hanterar dessa nyheter inte är tillräckligt insatta så de kan ställa relevanta följdfrågor. Som det är nu känns det som att journalisterna blir lätta villebråd i en form av skrämselpropaganda som polisen bedriver för att skrämma bort köpare. Eftersom jag inte tycker att polisarbete ska bedrivas med lögner och tvivelaktiga/oprecisa uppgifter tycker jag att journalister borde ställa mer kritiska frågor. Jag förstår att det finns många som tycker att det inte spelar någon roll om polisen slirar på sanningen när det gäller ett så laddat område som droger men för mig handlar det om en större fråga än så – vem i hela världen kan man lita på? Inte på polisen verkar det i alla fall utifrån vad jag har för intryck av att ha granskat polisen i detta sammanhang.

 

 

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “5000 eller 3000 identifierade köpare – kan man lita på polisen?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *