Svensk polis 20 ggr mer effektiv än FBI – eller lögnare…

Faksimil polisens hemsida om Operation Hyperion
Faksimil polisens hemsida om Operation Hyperion

Idag skriver DN om att svensk polis har lyckats identifiera ”tusentals svenska knarkköpare” (ca 3000) som handlat narkotika på det som kallas ”Darknet”.

Det är en nyhet baserad på en pressrelease som svensk polis spred i måndags och som många lokaltidningar har skrivit om de senaste dagarna. Som vanligt sväljer svenska journalister att svälja polisens pressrelease helt och hållet och okritiskt ”rapportera” det polisen hävdar. Det tar emot att kalla dem som skriver i tidningar för journalister eftersom en journalist bör kontrollera en story etc.

Men journalisterna skriver glatt på om polisens bedrift med ”tusentals” identifierade. Detta trots att svensk polis inom narkotikaområdet flera gånger bevisats vara såväl okunniga som politiska (det är bara att se vad jag skrivit om polisen genom åren).

För snart två år gick polisen ut med en pressrelease att de deltagit i en operation (Operation Onymous) som stängt ner ca 400 handelsplatser för droger. Jag skrev om det på bloggen för Nätdroger (en blogg jag inte orkar driva f n) – det visade sig handla om ett dussintal. Men ”journalister” spred glatt vidare svensk polis lögn och desinformation. Det var bara min text som avslöjade hur det egentligen förhöll sig.

Och nu handlar det alltså om Operation Hyperion som ägde rum 22-28 oktober. Svensk polis skriver att ”Operationen leddes av USA, övriga länder som deltog var Sverige, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Nederländerna, Irland, Frankrike, Spanien och Finland.”.

När Nederländernas rättsmyndighet skriver om operationen nämner de förutom sig själva och USA att det var ett samarbete mellan dem och Australien, Canada, Finland, Frankrike, Nya Zeeland och Storbritannien. Kanske märkte inte Nederländernas inblandade myndighet/-er att Sverige var med på operationen… De har dock gjort en hemsida för Darknet (som går att läsa på vanliga webben här) där de redogör för identifierade köpare och säljare. Nederländsk polis har den 3/11 identifierat 10 köpare.

Nya Zealands polis skriver om operationen här och har enligt uppgift talat med 160 personer/köpare. Canada skriver om operationen här och tackar sina kollegor som deltog (utan att nämna svensk polis… inte heller ) och nämner att en person blivit identifierad.

FBI skrev i förrgår om operationen här. De har identifierat 150 köpare. Så när Nederländerna identifierar 10 köpare, Canada en, Nya Zealand 160 och FBI klarar av 150, så lyckas svensk polis med att identifiera 3 000. Så; frågan blir då: Är svensk polis så extremt mycket bättre än sina internationella kollegor i allmänhet och FBI i synnerhet, eller handlar det här om något annat? 

Det kan mycket väl bli så att svensk polis får ta emot mängder av studiebesök från FBI och andra polismyndigheter. Det borde ju bli så om lilla Sverige lyckas identifiera 3000 och stora USA med FBI och allt enbart 150 st. Eller så kanske det är så att det är så ofantligt många fler svenskar som handlar droger på darknet… (knappast….).

Polisens pressrelease antyder att trots att handeln försvåras av kryptering och Darknets struktur så går säljare och köpare att spåra. Och det är sant, till del. Det finns flera sätt som en säljare kan identifieras rent tekniskt (google är din vän om du undrar), och det finns vissa risker (säkerhetssvagheter) för en köpare också. Den allra största risken för en köpare, och därmed allra största möjligheten för polisen, att avslöjas handlar dock inte om svagheterna i tekniken utan om säljare som för kundregister, postar på ett och samma ställe och kanske inte har ”neutrala” försändelser.

Om det nu är sant att svensk polis identifierat 3000 köpare så handlar det om att de under en längre tid samlat på sig information om köpare via säljare. Det är omöjligt att det handlar om ett resultat av operation Hyperion 22-28 oktober som svensk polis påstår i sin pressrelease.  Jag vill hävda att svensk polis ljuger om vad de åstadkom under ”en internationell aktionsvecka”.

Det känns som att någon riktig journalist borde ställa lite frågor till svensk polis i stället för att okritiskt svälja det svensk polis påstår.

UPDATE 6/11 – Jag följer upp ovanstående artikel med denna artikel om vem i hela världen man kan lita på.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Svensk polis 20 ggr mer effektiv än FBI – eller lögnare…”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *