Om läkemedels- och alkoholindustrins lobbying mot cannabis

12160800144_b570f00ab5_zDen senaste tiden har det i internationell media publicerats en del artiklar om propagandan mot cannabis och vilka som ligger bakom den. För det finns en hel del aktivitet mot cannabis och cannabisanvändning.

Det handlar om några olika aspekter. Dels handlar det om vilka det är som finansierar propagandan och lobbyingen emot cannabis och cannabisanvändning. Dels handlar det om på vilket sätt det sker. Dels handlar det om vi kan lita på den forskning som förs fram. Och i anslutning till det handlar det om vilka aktörer vi kan lita på.

Jag har tidigare skrivit en hel del om hur dålig och osaklig informationen om cannabis är från offentliga aktörer, främst kommuner/skolor och polisen. Det har en direkt koppling till dessa nyheter och fenomenet med lobbying.

Tidigare i september publicerade tidningen The Intercept, grundad bland annat av Pulitzer-belönade journalisten Glenn Greenwald, två artiklar som handlade om finansieringen av denna lobbying mot cannabis i samband med omröstningar i USA.

En artikel, publicerad den 12/9, handlar bland annat om hur ett läkemedelsbolag (Insys Therapeutics) nyligen donerat 500 000 USD till kampanjen mot legalisering av cannabis i Arizona. Läkemedelsbolaget tillverkar dels ett opioid-läkemedel (Fentanyl-variant) men har även nyligen utvecklat ett läkemedel baserat på en syntetisk cannabinoid. Forskning har tidigare visat att i stater där medicinsk cannabis är tillåtet har lägre användning av och lägre antal döda (apropå den aktuella svenska debatten om våra dödstal och hur många som dör av opioider i Sverige) till följd  av dessa opioidbaserade läkemedel. Medicinsk cannabis, och legalisering av cannabis, hotar alltså dessa läkemedelsbolags vinster.

Ovanstående artikel tog även upp hur det länge varit ”känt” att läkemedelsbolag har donerat pengar till organisationen ”The Community Anti-Drug Coalition of America” (liknar RNS och ECAD). Just RNS är intressant i detta sammanhang då RNS- och IOGT-grundade organisationen WFAD har ett samarbete med denna organisation, här kan deras representanter ses hålla ett tal på en WFAD-konferens. Frågan blir alltså hur mycket pengar som strömmar från amerikanska läkemedelsbolag in till RNS/WFAD/ECAD m fl av de svenska förbudsrepressiva organisationerna, direkt eller indirekt via t ex konferenser.

Intercepts artikel den 14/9 handlar hur alkoholindustrin donerat pengar till kampanjer mot cannabislegalisering. Det har skett både i ovannämnda Arizona och till kampanjen emot legalisering i omröstningen i en annan stat i USA, Massachusetts.

Artikeln som jag länkade ovan angående hur det visat sig att användningen av opioider minskat när medicinsk cannabis införts tar upp ett par andra exempel på hur lobbyingen fungerar. Artikeln innehåller en länk till en artikel i Vice om hur flera akademiker/forskare som går ut och talar emot cannabis har visat sig ta emot pengar från läkemedelsbolag. Det reser självfallet frågan om hur det ser ut för de profilerade akademiker som ofta förekommer i svensk media och på konferenser/utbildningar av personer verksamma inom drogområdet.

Jag har flera gånger i bloggen skrivit om hur märkligt det är att vissa docenter och professorer inte kan redogöra sakligt för forskning om cannabis. På inget sätt säger jag att det är så att denna lobbying ligger bakom, men frågan måste ju ändå resas. Och tyvärr verkar det inte finnas någon granskande journalistik som intresserar sig för denna verksamhet i Sverige.

Det måste ju finnas någon mer än undertecknad bloggare som tycker att läkemedels- och alkoholindustrins eventuella koppling till debatten, debattörerna och organisationerna, i Sverige måste granskas.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Om läkemedels- och alkoholindustrins lobbying mot cannabis”

  1. Mycket intressant. Men detta är verkligen ett ämne där man måste vara försiktig om man vill bli tagen på allvar. Här är ett strategiförslag till dina läsare:
    Med dreads: Va tyst.
    Utan dreads: Va extremt specifik och noggrann med källor.

    Här lovar Hillary Clinton sina donatorer att hon är emot legaliseringen av cannabis. (Från Wikileaks)
    http://thefreethoughtproject.com/leaked-wall-st-speech-shows-clinton-opposing-pot-legalization-in-all-senses-of-the-word/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *