Förgiftade barn som skrämselpropaganda

drugnews
Faksimil från Drugnews hemsida

Antalet barn som kommer in till akutmottagningar i Colorado förgiftade av marijuana har ökat kraftigt sedan drogen legaliserades i delstaten” skriver RNS och IOGT:s propagandaorgan Drugnews.

Motståndare till cannabisanvändning har så klart spridit informationen vidare, såväl i Sverige som internationellt. Förmodligen eftersom det är en skrämmande rubrik med barn som förgiftats.

Källan är en studie som presenterades i veckan, publicerad i JAMA Pediatrics. Notera att det ingenstans i artikeln står något om att det handlar om barn som har ”förgiftats” eller skadats, utan det handlar om ”exposures” (exponeringar).

I Sverige delade förbudsivrarorganisationen ECAD Drugnews artikel på twitter:

flerbarn

ECAD twittrar om Drugnews artikel

Internationellt gick en aktivist ut på twitter om att detta visade att legalisering skadar:

flerbarn2
Studien visar att medelvärdet för antal barn (< 9 år) som uppsökte vården på grund av marijuanaintag steg från 1,2 barn per 100 000 invånare två år före legaliseringen till 2,0 barn två år efter legaliseringen. Totalt fick giftinformationscentralen i Colorado ta hand om 47 fall/samtal under 2015 mot 25 under 2013 (legaliseringen infördes 2014). Sjukhusen fick ta emot 16 barn år 2015, siffran för 2013 var sju barn. Medianåldern för barn som vårdades på sjukhus var 2,4 år och medianåldern för samtalen till giftinformationscentralen var två år.

Medianvärdet på sjukhusvistelsen för dessa barn var 11 timmar, respektive 26 timmar för de som lades in på sjukhusavdelning. Så även om det säkerligen är en otäck upplevelse för ett barn att bli påverkat av cannabis så handlar det ju inte om skadeverkningar som kräver långvarig sjukhusvård, vilket alarmismen i ovanstående tweets kan antyda.

En majoritet (52 %) av fallen handlar om så kallade ”edibles”.  Edibles är marijuana i form av ”sånt som går att äta”, kakor/godis o dyl, något som blivit mer tillgängligt för en allmänhet i samband med legaliseringens butiker. Denna beredningsform kan så klart vid slarvig hantering locka barn i en större utsträckning än annan form av cannabis.

Men det är inte bara vuxnas slarviga hantering av cannabis-produkter som föranleder samtal till giftinformationscentralen. Det gör även barn som får tag på alkohol, tobak och annat. I ett svar till aktivisten Sabet påtalar en journalist vid Washington Post att färgkritor gav upphov till 1 683 samtal rörande barn under 5 år till giftinformationscentralen år 2014…

Det finns mycket som kan oroa föräldrar, och det finns mycket som kan föranleda att ett barn kommer i kontakt med vård/giftinformationscentraltelefoner. Den mest intressanta frågan är ju om barnet skadas eller inte, något som ovanstående artikel inte säger något om. Men rubrikerna kan låta otäcka, något som så klart är syftet med Drugnews och kompanis sensationslystna alarmism med antydningar om skadade barn (a.k.a skrämselpropaganda), särskilt om de inte problematiseras med vad rubrikerna egentligen innebär. Och ett annat ordval än ”förgiftade” hade varit mer seriöst, men då hade det ju inte varit skrämselpropaganda och då hade det ju inte varit Drugnews…

Fakta

En tidigare studie har visat att de vanligaste effekterna vid dessa telefonsamtal till Giftinformationscentralen, för alla åldrar, har varit dåsighet (43 %), hjärtklappning (31 %), irritation (14 %) och förvirring (14 %).

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

4 reaktion på “Förgiftade barn som skrämselpropaganda”

  1. Mycket bra. Sluta inte skriva din blogg är verkligen en oas av saklighet i en öken av moralpanik, klick och specialintressen!

  2. En gammal artikel att kommentera men det jag vill säga är att jag tycker att ökningen av barn som fått i sig cannabis inte är bra även om det inte handlar om jättemånga. Nyheten är mao negativa nyheter för legaliseringen och ska tas på allvar. Det framgår inte av din text. Däremot håller jag med om att Drugnews verkade försöka överdriva situationen och din text var sammantaget betydligt mer saklig. Fortsätt ditt bra arbete MC!

    1. Självfallet måste både för- och nackdelar med alla verksamheter vägas in vid beslut, och oavsett vad det handlar om så är det uppenbarligen riskabelt att vara barn i vårt samhälle idag med allt från färgkritor till cannabisedibles som kan utgöra en möjlig risk för oönskade effekter.

      I övrigt så är det ju en del av tjusningen i att skriva bloggtexter, de ligger kvar och nås på olika sätt under lång tid efter publicering oavsett om det är länkar på olika ställen eller sökmotor-indexering som genererar träffar. Så kul med kommentarer oavsett när i tiden de kommer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *