Almedalen 2016 – en repris igen med ”bortklippta scener”

almedalenDet är dags för Almedalsveckan igen. Och som vanligt finns det en hel del seminarier kring drogområdet. Jag har kikat närmare på merparten av dessa och valt ut några ”höjdpunkter” som jag vill tipsa om. Eller kanske mest som jag vill belysa hur illa det står till med samtalsklimatet när politiker och beslutsfattare (tjänstmän och annat) tror sig få en bra bild av opinions- och kunskapsläget.

Fokus i år inom narkotikaområdet är dels som vanligt den läkemedelsassisterade behandlingen vid opioidberoende, lite narkotikapolitik och lite cannabis. Som de flesta år alltså, med den skillnaden att det är betydligt fler seminarier som går åt till att begråta KRIS och tolvstegarnas feltolkningar kring varför drogfri behandling kommit på en form av ”undantag”. Hade jag varit där hade jag så klart förklarat det för dem, och argumenterat emot påståenden. 😉

Här presenterar fö KRIS årets satsning. Jag är mest förvånad över att inte KRIS har mer att säga om beroendevårdens problem än tugget om läkemedel.


4/7 Är målsättningen en narkotikafri värld realistisk?
RNS, ECAD och KRIS låtsas som att de ställer en fråga där ett intressant samtal ska försöka besvara denna fråga. Men eftersom de är så fega så består panel enbart av förespråkare för ”drogfrihet” så blir det inte ett intressant samtal.

4/7 Narkotikahandel, krig, våld och korruption – vad är det som orsakar vad?
ECAD låtsas igen att de ställer en intressant fråga. De har så klart redan svaret, narkotikan orsakar det (och inte som ett mer korrekt svar är att förbudspolitiken/kriget mot narkotika ligger bakom). Seminarium på samma tema som tidigare.

4/7 Attityder i fråga om avkriminalisering och legalisering av narkotika
Uppsala Universitet/UFOLD ska ”diskutera” ”Vi tar upp nya attityder med krav på mindre restriktioner och ställer dem mot den befintliga vetenskapen.”. I sedvanlig ordning ska detta enbart pratas om med i det förbudsrestriktiva lägret redan invigda/ingående individer, vilket inte kommer lämna plats för spänstiga och intressanta kommentarer från panelmedverkande. Och ”vetenskapen” lär som vanligt när Ufold är inblandat bestå av ”cherry picking”

5/7 Drogfri behandling en mänsklig rättighet
Pingstkyrkans behandlingsverksamhet LP-stiftelsen lider även de av vanförställningen att medicinbehandling står i motsatsförhållande till så kallad ”drogfri” behandling. Och för att vara riktigt säkra på att hålla ett ovetenskapligt seminarium engagerar de tolvstegsveteranen Gunnar Bergström.

5/7 Vad är egentligen ”medical marijuana”?
RNS anordnar seminarium om medicinsk marijuana. För att vara riktigt säkra på att detta inte diskuteras sakligt engageras RNS-kopplade läkaren Kerstin Käll (annars mer känd som ivrig motståndare till sprutbyten samt osaklig kritiker till LARO)

5/7 Vem bryr sig om att så många narkotikamissbrukare dör?
Man skulle ju kunna tro att Ali och Christer från KRIS ärligt vill diskutera detta med de narkotikarelaterade dödsfallen. Men det är enbart en variant på årets version av kampanj mot LARO/underhållsbehandling. KRIS ställer frågan ”Är det verkligen rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel år ut och år in?”, och jag antar att alla vet svaret i förväg (alltså ingen större anledning att bevista seminariet).

5/7 Varför ökar de narkotikarelaterade dödsfallen?
RNS, ECAD och KRIS ska försöka besvara frågan i titeln på detta seminarium. Jag gissar att de kommer att misslyckas med det och fokusera på att hetsa osakligt mot läkemedelsassisterad behandling/LARO.

5/7 Dör cannabismissbrukare tidigare?
RNS ställer denna fråga. För att besvara den har de med sig Peter Allebeck som nyligen publicerade en forskningsartikel om detta, vilken jag kommenterade här. Ja, ni kan ju ana vartåt detta seminarium barkar iväg…

6/7 Beroendeproblematiken ur ett helhetsperspektiv
Uppsala Universitet/UFold säger sig vilja ta ett helhetsperspektiv på beroendeproblem och lockar med en panel som består av Håkan Leifman CAN:s direktör som forskat och fokuserat på att följa alkoholutveckling och därtill relaterade frågor, professorn och läkaren Markus Heilig, smittskyddsläkaren Anders Nystedt, läkaren (och Kriminalvårdens medicinske rådgivare) Lars-Håkan Nilsson, läkaren och professorn Thomas Clausen, Folkhälsoinstitutets Joakim Strandberg (utbildad i medicinsk biologi samt toxiologi), samt Anna Carlstedt (IOGT:s fd förbundsordförande).

Då en människa är mer än biologi och fler professioner än läkarens berör beroendeproblematik blir det som vanligt när U-Fold arrangerar något – inte särskilt väl återgivning av helheten… Här finns riktig medikalisering om KRIS letar efter vad det innebär.

6/7 Cannabis – förbud eller legalisering?
RNS ska prata om cannabis – självfallet under ledning av Pelle Olsson. Det kan bara gå åt ett håll = osakligt.

6/7 Är beroende en sjukdom – och vad innebär i så fall det?
RNS och KRIS ordnar seminarium tillsammans. KRIS kommer förmodligen med sin starka koppling till tolvsteg presentera svar som är i linje med tolvstegsfilosofin om beroende som en sjukdom i sig. Frågan är om några tillräckligt insatta kommer att delta för att ställa de följdfrågor som detta kräver…

7/7 Vem bryr sig om narkomanerna fortsätter missbruka eller gör sig fria från drogerna?
Ali och Christer från KRIS ställer en fråga. I programmet utvecklas den enligt:

”Drogfri missbruksvård är ovanligt idag. Istället handlar det om att skriva ut olika läkemedel som ersättning för narkotikan. Idén om att man ska göra sig fri från droger helt och hållet har kommit på undantag. Vi menar att drogfrihet alltid ska vara målsättningen för vården.”

Självfallet är udden riktad mot den relativt lilla skaran som behöver och får underhållsbehandling/LARO.  Beskrivningen följer inte ens KRIS egna föreskrifter om ärlighet, det är för den som har brytt sig om att skaffa sig kunskap nämligen så att ”drogfri missbruksvård” är det överlägset vanligaste idag, samtliga kommuners öppenvård för beroendeproblematik är byggd på ”drogfrihet”. KRIS ser ett hjärnspöke och har gjort i alla år (sök gärna på Almedalen i sökrutan). Det är nästan psykosvarning på det KRIS håller på med…

7/7 Medikaliseringen ett hot mot folkhälsan?
Ännu ett seminarium på samma gamla tema från arrangörsgruppen RNS, ECAD och KRIS.  De skriver ”Det har blivit allt vanligare att sätta medicinska diagnoser på mänskliga problem och behandla dem med läkemedel.”. Det framgår dock inte vilket alternativt diagnossystem eller struktur som dessa organisationer förespråkar, godtyckets och ovetenskapens diagnossystem/-manual kanske som alternativ till psykiatrins och medicinens diagnossystem?
Och, denna kritik mot vetenskapliga utvärderingar av vad som fungerar bäst som behandling i olika fall är onekligen intressant, en modern variant på förtroendemässigt harakiri. Det kanske kan bli ett spännande seminarium (åtminstone för dem som gillar lyteskomik).

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *