Nej, det var inte informationsmöten som minskade spice-efterfrågan

Igår såg jag en nyhet i mitt mailflöde som jag möjligtvis feltolkar, eller så gör jag inte det och då är det bara ytterligare ett exempel i raden på att våra tjänstemän inom drogområdet inte har den förståelse och kunskap som de borde ha.

Det var Nya Wermlands Tidningen som rapporterade från ett seminarium i Degerfors om narkotikaläget i Degerfors samt Karlskoga.

Folkhälsoutvecklaren i Karlskoga och Degerfors säger:

”Vi jobbade hårt mot speciellt Spice och nu är den drogen nästan helt borta och så ska vi jobba vidare.”

Förutom att hon använder ett varumärke när hon pratar om en drogtyp rent generellt (sic!) så tror hon att spice är en specifik drog och har inte ens kunskap om att spice inte kan benämnas ”den drogen” eftersom spice är ettt varumärkesord som används som samlingsnamn för en rad olika droger (syntetiska cannabinoider).

Spice är inte borta, även om användningen gått ner. Ett inlägg som skrev nyligen på Flashback kan illustrera detta diskuterar det nya varumärket ”Cobra” (jämför med varumärket ”Spice”, båda ingår i kategorin ”spice”) från en leverantör:

”Började köpa doft påsar ca 2006-7 då hette dom vanligaste ‘Boom, jamaican sommer’
Sen försvann just denna drog i mitt umgänge då de strök med en del kompisar
Iaf jag slog ju till på cobran, mecka kanske på 0,1 på en marburo 100 så jag inte bara packar helt ren doft o håller tummarna liksom haha. Ruset äter Fett som få måst jag säga. MEN spliff 1 -ok
Spliff 2 kan spela min skalle ett sprätt. Jag mår ju super men inte ens tusen vilda araber hade kunnat släpa mig ur mitt bohag..
Jag är 36bast och tycker att jag själv röker under ordnade former
Har bil jobb och en underbar tös på 16 vårar som älskar att hänga med pappsen . Såg dock ett BBS document om legal high. Där man fick träffa killar i våran Ålder som rökt all Day everyday 9år-10-11 tillocjmed 16 år dagligen”

För cirka ett år sedan kommenterade jag på min andra sajt NPS-marknaden (NPS = Nya Psykoaktiva Substanser) utifrån en artikel om en delmarknad, men jag skrev även några sammanfattande rader om spice (och länkade till ett par andra inlägg jag skrev förra våren om spice).

Min bedömning är den samma idag. Efterfrågan på spice har gått ner, men den finns kvar och är dels väldigt beroende av vilken typ av syntetisk cannabinoid som är aktuell, och dels beroende av vilket omdöme denna cannabinoid (inkl mix) får på brukarforum som Flashback och andra. Ett omdöme som ovan, och det finns fler liknande, avseende just ”cobra” påverkar efterfrågan på just denna substans positivt, medan ett omdöme som nedanstående får en viss dämpande effekt på spice-efterfrågan rent generellt.

spicekommentarmars2016

Utbudet påverkas dels av omdömena men även av Folkhälsomyndighetens klassificeringsarbete, och i Sverige är vi oerhört snabba med/duktiga på klassning av NPS-droger. Och eftersom hela NPS-marknaden bygger på att drogerna är lagliga (inte klassade), till skillnad från traditionella droger (dvs amfetamin, heroin, bensodiazepiner, cannabis, LSD etc) och de fåtal droger som klarat övergången från NPS till att likna traditionella droger, spelar klassningen roll för efterfrågan.

Att spice-efterfrågan har gått ned har alltså främst berott på klassningen, vilka kemikalier som producenterna fått fram och vilka omdömen som sprids. Den topp i användningen av spice som fanns 2014 påverkades mycket av såväl användarnas omdömen (det var oerhört mycket varningar på olika användarsajter) och medias rapportering samt att samtliga varianter av spice som kommit sedan dess inte har gett särskilt bra rus.

Att då tro, som folkhälsoutvecklaren i Karlskoga och Degerfors verkar göra, att samhällets företrädares jobb (”vi” i hennes uttalande ovan) med alla dessa föräldra-/informationsmöten och liknande (som jag skrivit om i några utvärderingar förra året) låg bakom spice-nedgången är naivt, och än mer naivt blir det om hon tror att det fungerar generellt för att minska efterfrågan av det hon nämner som ökar (cannabis t ex).

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *