Lite om att vara brottsoffer och underbara poliser

Notice: get_currentuserinfo har upphört sedan version 4.5.0! Använd wp_get_current_user() istället. in /customers/f/a/3/magnuscallmyr.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3853

Triggervarning: Detta inlägg kan verka stötande för inskränkta/korkade personer.

Denna gång blir det ett inlägg av privat karaktär, kanske kan det hjälpa mig i det läge jag befinner mig i. Det hela handlar om en händelse som jag berättat lite om för de som är vänner med mig på Facebook och som jag enbart nämnt indirekt här tidigare i min julhälsning.

Jag blev rånad söndagen för jul, även om det ska vara ”rånad” utifrån de detaljer jag nu berättar. Juridiskt är det tydligen ”stöld” eller alternativt ”grov stöld” beroende på vilken polis man lyssnar på. Att det sedan upplevdes och kändes som ett rån är en helt annan sak, formellt var det alltså inte det.


Bakgrunden, som spelar in på olika sätt, är att jag under en längre tid under höst och vinter haft en problematisk situation på mitt jobb som påverkat mitt mående negativt (i samråd med mitt fackförbund väljer jag i nuläget att inte berätta mer om det). Jag försöker alltid hantera mitt mående med olika kognitiva tekniker, när det inte riktigt fungerar så bra som önskat kommer ”ökad användning av externa objekt” in i bilden. Så även den senaste tiden då jag använt mig av objektet ”tillfällig sex” via olika dejtingsidor.

Bild från rånarens kontaktförsök ca 27/12 via KiK
Bild från rånarens kontaktförsök ca 27/12 via KiK

Söndagen då rånet inträffade hade jag bokat in en sexträff med personen på bilden bredvid via en sexsajt. Personen beskriver sig visserligen som heterosexuell där, men det har aldrig varit något hinder tidigare. Själv föredrar jag att inte sätta någon annan etikett på mig själv än ”sexuell” (alt Queer, från HBTQ) då jag har haft såväl relationer som sexuella kontakter med såväl män som kvinnor som ”hen”.  Tyvärr var detta homosexuella möte en av anledningarna till att jag på Facebook inte berättade exakt vad som hände med anledning av att det finns homofobi bland både mina FB-kontakter och min släkt. Det begränsade som jag ändå skrivit om på Facebook har ändå lett till en hel del stöd och omtanke, både på FB och i privata meddelanden, utan det vet i 17 hur jag hade mått.

Inledningen av sexträffen blev inte som jag väntade mig, han ville ha strypsex. Jag är visserligen rätt frigjord sexuellt men sättet som han pratade på kring vad och hur han ville göra skrämde mig, även givet min kontakt med honom dagen före, så jag pratade bort det och valde i stället att göra som han föreslog som alternativ. I efterhand har detta val snurrat många gånger i tanken, ”hur kunde jag vara så korkad”, ”varför avbröt jag inte när jag blev skrämd”, ”varför lät jag honom vara ensam i mitt bostadsrum” (bor i en etta) osv. Men jag gick på gärningsmannens uppmaning in på toaletten för att duscha för att han tyckte det ”är sexigare om partnern är blöt och har skrynklig hud”, något som han också kom in och kontrollerade och underkände vid ett tillfälle då jag duschade. Under tiden tog han min mobiltelefon (iPhone 5) och min plånbok samt ett kuvert där jag sparat till att kunna köpa en soffa. Dessa låg i en byrålåda i rummet. Sedan, runt 21.20, sprang han iväg och jag var såväl en mobiltelefon som 1300-1800 kr fattigare. Och ingen försäkring täcker det eftersom jag släppt in honom frivilligt i lägenheten.

Direkt efteråt spärrade jag kontokort, fjärrlåste mobilen med ”Findmyiphone” och bytte lösenord som behövde bytas. Sedan satte jag mig och skrev in en polisanmälan via webben eftersom jag ansåg att det fanns ingen idé att ringa 112 eller ta upp tid vid 11414. Min polisanmälan med signalement och kort redogörelse skickades in kl 22.24. Runt 23-tiden ringde telefonen från ett ”okänt nummer”, det var någon som presenterade sig som polis och ställde frågor om vad som hänt. Jag tyckte det var konstigt så jag svarade lite undvikande då jag funderade på om det var gärningsmannen som ringde för att se om jag ville lämna signalement och det han berättat om var han bodde (några gårdar bort från min i det nedgångna problemområde jag bor i, Varberga i Örebro).

En stund efteråt ringde det på dörren, vilket skrämde mig ännu mer så jag öppnade inte. Inte förrän någon sa att det var från Polisen, och jag då vågade kolla i dörrögat och kunde bekräfta det. In kom två fantastiska poliser, en man och en kvinna. Jag var fortfarande lite chockad och runt om i lägenheten låg diverse sextillbehör som kanske inte är helt bekvämt att de ligger framme när man får besök, men poliserna visade ingenting och var noga med att påtala att omständigheterna inte var något konstigt eller obekvämt för dem. Mycket klokt och sympatiskt även om jag då inte tog notis om hur lägenheten såg ut. Poliserna var inte bara stöttande (antar att de märkte att jag var lite chockad) utan även engagerade och påtalade att de såg allvarligt på brottet (grov stöld som de kallade det) och att de var angelägna om att försöka få tag på gärningsmannen. De fotograferade huset där min iPhone ”pingade” (via Findmyiphone) och gick sedan från min lägenhet runt midnatt. Själv somnade jag framåt morgonen runt 06.

Det jag inte märkte då var att jag under natten fått ett nytt meddelande från gärningsmannen via sexsajten. Och det skulle bli fler. Han var inte så nöjd med att jag hade spärrat telefonen så han ville ha koden. Men han nöjde sig inte bara med att skicka diverse meddelanden, han var även här och ringde på dörren och pratade genom brevlådan.

PT1

Själv satt jag inne i lägenheten och försökte att inte andas så han skulle höra att jag var hemma. Och varje gång jag gick ut kollade jag i kikhålet om någon stod utanför, något som jag fortfarande gör. Det har gjort att jag sedan dess den 27:e rycker till varje gång jag hör porten gå igen, sedan lyssnar jag på var stegen i trappan slutar. Inte särskilt trevligt, men kanske får jag skylla mig själv som uppenbarligen har svagt psyke… Oavsett det, jag kommer inte undan att det är obehagligt. Dessutom fick jag vid ett tillfälle en obehaglig känsla av att det en gång när jag gick ut stod en person av liknande etnicitet som gärningsmannen utanför min port en bit bort och talade i telefon, när jag kom ut gick han med raska steg bort mot en grupp människor ca 50 meter bort. Jag fick panik och gick tillbaka in i lägenheten…

Något som har varit positivt i detta elände är att Örebro har många oerhört varma och engagerade poliser. Utredaren, som för övrigt lade ned mitt ärende runt 09-tiden på måndagen, dagen efter att brottet inträffat med skälet ”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen” och med motiveringen ”Fortsatt utredning förväntas inte leda till att brott kan styrkas”, hade blivit orolig runt jul när jag inte svarade när han ringde från okänt nummer. Denna oro ledde till att polispatruller har varit här några gånger för att kolla till mig, sammanlagt är det 6 poliser som varit här vid fyra tillfällen. Samtliga helt underbara! De har även märkt hur jag mår, även om det inte är så illa som en av poliserna sa sist de var här: ”Förra gången var jag orolig att jag skulle behöva skära ned dig”. Det är helt enkelt inte så enkelt att vara brottsoffer, särskilt kanske när man redan före har ett sänkt känsloläge. Nämnas ska dock att jag åtminstone fått viss medicinhjälp via akutpsyk, dock inte de mediciner som skulle kunna hjälpa mig effektivt.

Mitt ärende är dock inte så ”kallt” som det var när det lades ned dagen efter brottet begicks. Gärningsmannen fortsatte att begå nya brott och greps i samband med det, och då kunde polisen koppla samman honom med brottet mot mig så förövaren häktades på nyårsafton (alt dagen före) och satt häktat några dagar och så småningom väntar rättegång.

Jag kan dock inte låta bli att undra varför utredningen lades ned så snabbt när åtminstone min upplevelse av brottet är rätt tung, och inte minst eftersom jag förutom iPhone-pingen även gav poliserna hans identitet på sexsajten där han är ”verifierad användare” och där det finns IP-loggar att hämta ut. Det verkade som att man från ”skrivbordens sida” inte var lika angelägna som ”utepoliserna” att klara upp brottet, det ska bli intressant att se om poliserna har utrett om det handlar om ett hatbrott genom att gärningsmannen trott att ”homosexuella anmäler inte p g a skam”. Tyvärr för gärningsmannen så gäller det inte mig.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

7 reaktioner till “Lite om att vara brottsoffer och underbara poliser”

  1. Världens bästa Magnus, jag hoppas du vet att jag alltid finns här om du behöver nån att prata med. Stå på dig och ta hand om dig, jag tänker på dig. Många kramar <3

  2. Ja, det finns onekligen en hel del riktigt obehagliga typer där ute. Jag fattar inte varför han skulle börja förfölja dig – räckte det inte med att sno dina saker? :s Hoppas att du känner dig bättre till mods snart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *