Bekymmersamma nyheter om SiS tvångsvård

logo (1)I förra veckan var jag på Statens Institutionsstyrelses Brukarråd tillsammans med en del av SiS ledning. Det var intressant på flera sätt och jag har lämnat vidare ett par noterade problem inåt i min jobborganisation (RFHL).

Sedan dess har det i media förekommit två artiklar (i själva verket är det en artikelserie i ett av fallen och en nyhet som flera tidningar skrivit om i det andra fallet) som får mig att tänka på ett inlägg jag skrev för drygt ett år sedan om tvångsvård inom beroendeområdet.

Det första fallet handlar om problem vid SiS enhet Runnagården här i Örebro. Där har jag sökt jobb många gånger så jag förstår verkligen problemen som artiklarna handlar om – droger inne på stället, rymningar, personalbrist och sjukskrivningar. Det andra fallet handlar om en rapport som ett fackförbund inom SiS sammanställt nyligen om problem med droger och våld inne på SiS enheter.

Jag tycker att min text håller fortfarande, det centrala vid tvångsvård handlar om kvalitet i vården, och givet t ex den senaste mediarapporteringen finns det en hel del problem inom SiS. Det är inte särskilt förvånande, inte mot bakgrund av vad jag skrivit tidigare, inte mot bakgrund av mina intryck från otaliga anställningsintervjuer inom SiS och inte mot bakgrund av vad jag snappade upp under brukarrådet.

Tyvärr tror jag inte vi kommer att se någon förändring inom SiS, det är en av alla dessa myndigheter som byråkratiskt utför vad regeringen sagt åt dem att göra och inte med någon särskild tanke kring vad individer i kontakt med dem behöver, eller vilken typ av personal de behöver och vilken kompetens de måste ha. Då blir det som en anställd i fackets rapport säger ”det är mer fritidsgård än behandlingshem”.

Droger inne på behandlingshemmen, rymningar, personalbrist och sjukskrivningar är alla ett uttryck för bristande kvalitet och ledningens bristande insikt (droger inne på hemmen är delvis en självklarhet givet att det handlar om tvång och något som alltid kommer att vara ett ”problem”).

Det är tragiskt att så är fallet när det handlar om individer vars integritet beskärs genom tvång, de förtjänar bättre än så. Och det är mycket bekymmersamt att det ser ut som det gör.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *