Svensk beroendevård sammanfattad från Norrköping

Notice: get_currentuserinfo har upphört sedan version 4.5.0! Använd wp_get_current_user() istället. in /customers/f/a/3/magnuscallmyr.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3888

Norrköpings beroendevård var i fokus i augusti i samband med att en individ som bollats mellan socialtjänst och psykiatri utan att få hjälp knivhögg tre individer. Det är ett exempel på att beroendevården i Sverige inte fungerar särskilt väl, inte minst för de som har lite mer komplex problematik. Det märkliga är att det kan se ut så trots att politiker under åtminstone 10-15 år som jag följt området pratat om att det är ett problem med individer som faller mellan stolarna, dvs behöver hjälp både från psykiatrin och kommun (som tyvärr fortfarande har huvudansvaret vid beroendeproblematik). Och trots att förre ministern Maria Larsson skrev en lag om att kommuner och landsting måste samarbeta kring dessa personer.

Men goda tankar och vackra ord (inkl lagtext) räcker inte långt. Och eftersom det inte finns någon organisation som på ett effektivt och genomtänkt sätt bevakar området och driver dessa frågor så kommer politiker och tjänstemän undan med att låta beroendevården fungera dåligt år efter år.

I veckan kom det ännu en nyhet från Norrköpings kommun som berör beroendevården. I morgon ska politiker (ev) fatta nya beslut om nedskärningar av beroendevården (NT och Folkbladet). Det handlar om ekonomiska besparingar och nedstängning av en enhet riktad mot de mest utsatta. Och så verkar politikerna resonera som så att eftersom det (för tillfället? med ideologisk kvalitet? med vilken kvalitet?) frivilligorganisationer så kanske det inte gör så mycket… Och ingen verkar protestera.

En annan nyhet från Norrköping som kom igår rör också beroendeområdet.  Den som kan betala för sig kan få tillgång till beroendevård (visserligen 12-steg men men…) i en lyxig miljö (NT).

Det intressanta är att dessa tre nyheter sammanfattar läget för beroendevården rätt bra. Den fungerar inte särskilt väl. Det är mycket nedskärningar och det är mer vackra ord än fungerande vård. Förutom för den som kan betala för sig. Då finns det många olika slags lösningar om man bara är lite om sig och kring sig. Det är inte riktigt den beroendevård som jag vill att vi ska ha, så jag protesterar så gott jag kan…

 

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

En kommentar till “Svensk beroendevård sammanfattad från Norrköping”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *