Studien om cannabis och IQ som du nog aldrig hört talas om

12160800144_b570f00ab5_q
Foto: Brett Levin CC BY 2.0 www.flickr.com/photos/scubabrett22

Cannabis är ett särskilt intressant ämne att avhandla inom drogområdet. Det finns nog ingen drog som samtalet om är så laddat på olika sätt som samtalet/ diskussionen/ debatten om cannabis. Det är tydligt för dem som känner till historiken kring cannabis och det är tydligt för dem som följer drogområdet. Inte minst i Sverige.

Jag har särskilt intresserat mig för viljan att föra fram vinklade budskap, gärna i samband med tvivelaktig redovisning av forskning. Skulle man ägna sig åt den vetenskapliga disciplinen diskurser kring cannabis skulle man nog ha ett mycket intressant forskningsområde. Men att landa i enstaka delar av det på hobbynivå är nog så intressant det.

Ett delområde som jag återkommit till flera gånger är forskning om cannabis och IQ. Där lämnar ofta faktapresentation och debatt väldigt mycket i övrigt att önska. Det allra bästa exemplet på det är hur Dunedin-studien används i olika sammanhang i Sverige (osakligt och oärligt allt för ofta för att inte säga alltid). Jag har skrivit om den några gånger vilket är ett tips till intresserade att läsa (för att läsa dessa så använd etiketten ”Dunedin” som i skrivandes stund finns nedanför listan på ”relaterade inlägg” under detta inlägg i den layoutversion jag f n använder mig av).

En forskningsartikel om cannabis och IQ som du förmodligen aldrig hört tals om, och som med största sannolikhet ingen svensk ”etablerad” aktör kommer nämna är en artikel publicerad i Canadian Medical Association Journal, en snart 105-årig vetenskaplig tidskrift. Artikeln publicerades redan 2002 och hade rubriken ”Current and former marijuana use: preliminary findings of a longitudinal study of effects on IQ in young adults”.

Forskarna studerade 70 individer och mätte hur mycket cannabis de använt och delade upp individerna i fyra grupper: storanvändare (fler än 5 jointar per vecka), lättanvändare (färre än fem), tidigare användare (som inte använt cannabis under minst tre månader bakåt) och icke-användare. IQ hade mätts för dessa vid 9-12 års ålder (före cannabisanvändningens början) samt vid 17-20 års ålder.

Därefter kontrollerades för andra faktorer som kunde påverka resultatet. Dessa var: ”socioeconomic status, such as family income and parental education; the subject’s education level (number of years of education at the time of the young adult assessment); age and sex of the subject; mother’s age at the time of the subject’s birth; maternal use of cigarettes, marijuana and alcohol during pregnancy; and the subject’s use of tobacco and alcohol and exposure to secondhand marijuana smoke.”.

När skillnaden i IQ-nivåer mättes konstaterades att nuvarande storanvändare hade fått en sänkning av IQ-nivån, samtidigt som det konstateradea att medelvärdet för denna grupp var 105,1 (dvs över det allmänna genomsnittet som är 100).

MEN det mest intressanta resultatet är att den genomsnittliga förändringen för de med ”lätt cannabisanvändning” var en ökning av IQ-värdet på 5,8 enheter, att jämföra med ökningen för de som slutat med cannabis på 3,5 enheter och en ökning med 2,6 enheter för de som aldrig använt cannabis.

Det går självfallet inte att dra några slutsatser av en enstaka forskningsstudie (gäller ”both ways”), men även denna forskningsstudie måste självfallet vägas in när man ska tolka helhetsbilden av hur cannabis påverkar oss.

Här kan du själv läsa hela forskningsartikeln.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

5 reaktion på “Studien om cannabis och IQ som du nog aldrig hört talas om”

 1. Hej igen, Kalle som du vet ,så vet jag ju en del ,samt är en ”mullvad på att söka information. då informationsteknik är mitt enda intresse, som jag sysslat med sedan 1988, har ju över 85.000 timmar på internet. snubblade över nånting som var intressant i förrgår nat du ni alla han hämta, medans den finns kvar.. Du måste hämta denna från SLU.”SLU bland Sveriges tre bästa universitet” Odling av Cannabis för dess medicinska egenskaper
  http://stud.epsilon.slu.se/5474/1/liwell_k_et_al_130419.pdf

 2. I dagsläget så innehar USA:s patent och registreringsverk närmare 4000 olika patent på alla dess olika egenskaper, sägs även bota cancer. patent är ju nånting som nån ska tjäna pengar på, över en lång tid,

  Undrar inte ni också över, varför USA har så många patent som säger hur bra det är samtidigt som dom säger att den inte har nån medicinsk effekt.

  http://patft.uspto.gov/netahtml/PTO/index.html använd Quick Search är lättast att använda, sök på antingen cannabis eller marijuana i sökrutan, det blir olika resultat.

  För att återgå till ämnet” Cannabis påstådda farlighet” så vill jag lägga in ett patent av flera från USA som visar nyttan med cannabis som finns tillgängliga
  United States Patent # 6,630,507 Cannabinoider som antioxidanter och neuroskyddande http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=6630507.PN.&OS=PN/6630507&RS=PN/6630507
  1975 så hade forskarna A.E Munson, L.S Harris, M.A Friedman, W.L Dewey i USA lärt sig att THC , den aktiva kemikalien i marijuana , krympte eller förstörda hjärntumörer i test möss . Men DEA stängde snabbt ner undersökningen och förstörde dess resultat , som aldrig replikerades – förrän 2001

 3. Cannabis FUNGERAR på ett visst sätt så man finner ett behov av att utföra vissa övningar. Är man kortsynt bör man expandera medvetandets (eller intellektets) radie. Jag gjorde det genom att spela elgitarr, att minnas över längre perioder och det finns möjlighet att göra det även genom läsning. Det är försörjningsbördan som gör det svårt för många. I Indien där tantrikerna finns tolereras ingen slöhet som i vår kultur. De flesta går halvsovandes genom livet i tron att världen är farligare än den är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *