Drogtester och avstängningar fungerar inte mot narkotika

granskningDet finns nog ingen som vill att skolbarn ska knarka. Men det inträffar, såväl rekreationellt som problematiskt. Samhället har länge arbetat på olika sätt med att bekämpa detta problem.

En hel del av det arbetet har utgått från en tro på vad som fungerar, och en hel del av det arbetet har varit likartat det som Sverige har ägnat sig åt på det övergripande planet – ett restriktivt och repressivt angreppssätt och ibland t o m baserat på så kallad ”skrämselpropaganda” för att få skolbarnen att verkligen förstå att ”knark är bajs”. Detta trots att det finns en hel del forskning som motsäger att det är bästa vägen att agera.

Den senaste tiden har det varit lite debatt om hur olika skolor agerar i samband med ovanstående problem. Detta sedan Skolinspektionen konstaterat att Njudungsgymnasiet i Vetlanda brutit mot lagen i flera fall då de använt sig av drogtester och stängt av elever som antingen visat positiva test eller gjort rätt som vägrat att testa sig. Skolan har även arbetat med inhyrda narkotikahundar för att visa att man satsar på ”hårda tag”. Och skolan är inte ensam om det, flera skolor över landet använder sig av dessa hårda tag med avstängningar o dyl, här en text med exempel från Örebro.

njudung

När kritiken kom från Skolinspektionen så försvarade sig skolchefen i Vetlanda med att de ”försökt hjälpa ungdomar som kommit lite på sned” och det låter ju kanske bra, särskilt om man inte känner till forskningen kring området som visar att dessa ”hårda tag” snarare är kontraproduktiva än främjar en så låg narkotikaanvändning som möjligt.

Jag har tidigare skrivit om forskning kring droganvändning bland ungdomar och hur skolor bör agera. Det finns många studier som visar att drogtester inte är den lösning som fungerar bäst, även om många som sagt var tror det i sin okunskap. Just kunskap var anledningen till att den amerikanska organisationen dem som arbetar med hälso- och sjukvård bland ungdomar gick ut med ett uttalande i våras där de avrådde från drogtester i skolan.

Frågan är varför så många skolor, så många tjänstemän och så många politiker fortfarande tror att det är just dessa hårda tag i skolan eller i samhället som är den kloka vägen att gå. Varför är det så svårt att ta till sig forskning i stället för propaganda från repressiva organisationer? Och varför är det så svårt att lyssna på oss som försöker lyfta fram vad vetenskap och god erfarenhet säger? Sverige behöver såväl en ny narkotikapolitik som en ny praktik i såväl skolor som övriga samhället.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Drogtester och avstängningar fungerar inte mot narkotika”

  1. Han sociologen Ted Goldberg eller vad han heter förklarade väldigt tydligt och bra att det är folk med dålig självkänsla som får problem med droger. Hårda tag mot någon med dålig självkänsla? Det löser inte problemet utan ger ännu sämre självkänsla.

    Det är några smarta känslokalla i toppen som oerhört skickligt dribblar bort folk från vilken humanitär katastrof svensk narkotikapolitik har varit för brukarna de senaste 40 åren ( och även förstås hur oerhört lukrativ lagen har varit för langarna ).

  2. Varför?Därför att det är politik och inte en hälsofråga.Åndra det till en hälsofråga så kan politiken bytas ut.
    Och fortsätt ditt bra jobb MC.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *