Narkotikapolitisk kamp och nytt jobbUnder min uppväxt var min morbror Lennart Callmyr en av de individer som nog hade mer betydelse för mig än vad jag insåg då. Förutom att han var journalist var han mycket engagerad i socialpolitiska frågor och verkade under många år inom RSMH, bland annat som redaktör för RSMH:s tidning Revansch!. Jag läste alltid hans texter med intresse även om den verklighet de beskrev låg långt från min egen. Och hans feedback på de texter jag skrev ibland på den tiden var alltid något som betydde mycket för mig, även om de innehållsmässigt skiljde sig markant från hans.

rfhllogo200När han gick bort alldeles för tidigt skrev man i Revansch! att min morbror kunde ”vara hård och tuff mot vrånga myndigheter, övergrepp och orättvisor…” och att ”få kunde som Lennart lyssna i timmar i telefon om hur orättvist livet farit fram med en medmänniska”. Livet for orättvist fram med honom också, och han dog för tidigt för att beroendevården då som nu inte fungerade så bra som den borde göra. Hans kamp mot vrånga myndigheter, övergrepp och orättvisor tystnade 1992, min kamp mot detsamma började med en debattartikel i RFHL:s tidning Oberoende 2005. Sedan blev det mer fortsättning på den kampen min blogg och så småningom debattartiklar om socialpolitik och narkotikafrågor. Förhoppningsvis har jag präglats lite av de ideal som drev min morbror och som blev det omdöme hans arbete fick i Revansch!. Tyvärr är det svårt att som enskild få något större genomslag även om jag då och då blivit läst av rätt många och kunnat påverka enskilda individer.

År 2005 kände jag inte till så mycket om RFHL, men jag tyckte att förbundet var intressant. Jag visste inte riktigt vad RFHL stod för, men det kändes som att det kanske var något för mig. Detta trots att jag tyckte att RFHL var lite väl fokuserat på läkemedel, att man inte hängt med och förändrats från början av 60-talet då narkotika var lika med läkemedel. Sedan var jag medlem något år, men jag tyckte att RFHL var för tyst, otydligt och obemärkt i debatten. Vad ville man egentligen? Vad hade man lyckas förändra och få genomslag för? Inte mycket tyckte jag. Allt detta tyckande kan ha varit rätt eller fel. Kanske berodde det på mig, kanske berodde det på ”tidsandan”, kanske berodde det på RFHL, eller så berodde det kanske på något annat.

För ett par månader sedan började jag känna att det kanske var något intressant på gång inom RFHL. Ordförande Inger Forsgren som jag haft bra kontakt med de senaste åren signalerade att det är dags för RFHL att börja ta mer plats i debatten, och det lät spännande. Så jag läste åter igen boken ”När botten stack upp” som bland annat handlar om RFHL:s kamp. Första gången jag läste den var när jag år 2005 fick boken av RFHL:s dåvarande ordförande Sonja Wallbom. Precis som första gången jag läste boken fångas jag nu tio år senare igen av berättelsen om att grunden till RFHL var en önskan om att få igång en debatt om narkotikafrågan och att driva en helhetssyn på individen. Jag slås åter igen av kommentarer i boken om att RFHL kämpat i motvind, att narkotikafrågan är i en återvändsgränd och att RNS segrade i den ideologiska debatten. Precis som tidigare tilltalas jag av RFHL:s grundläggande syn och drivkraft och frustreras över den i boken korrekta analysen av hur narkotikafrågan hamnat.

Min tanke för tio år sedan var att: RFHL behövs verkligen. Min tanke nu är att: RFHL behövs mer än någonsin som en tydlig kraft för att vända debatten och återta ett tydligt och humant brukarperspektiv som verkar och syns i alla de delar som utgör en helhet i den komplicerade narkotikafrågan. Jag tror att det är möjligt och jag vill på något sätt bidra till det! Därför känns det oerhört stimulerande att jag den 1/8 börjat som Organisationssekreterare på RFHL:s förbundskansli i Stockholm.

UPDATE: Det visade sig inte vara möjligt, se mina efterföljande granskningar av RFHL.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

5 reaktioner till “Narkotikapolitisk kamp och nytt jobb”

  1. Gratulerar till anställningen Magnus! Om någon så förtjänar du detta och om någon så kan du göra skillnad! 😉

  2. Vad roligt! Både för dig personligen och för alla oss som kämpar för en mer human och faktabaserad narkotikapolitik. Jag hoppas det går bra både för dig och för föreningen. Klicka gärna på länken i min signatur för att skriva på mitt Malmöinitiativ om att införa kommunal cannabisförsäljning på prov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *