Ständigt dessa myter och osakligheter

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Det är oerhört vanligt att fakta och forskning inte presenteras korrekt inom drogområdet. Ofta handlar det om myter som sprids vidare (här finns en lista på engelska Wikipedia som går igenom en del), och allt för ofta handlar det om ”cherry picking”/vantolkning av forskning där antingen enstaka studier lyfts fram eller än värre, delar och meningar ur en forskningsartikel som till och med kan stå i motsats till forskningsstudiens övergripande slutsatser eller reservationer. Jag har skrivit om det många gånger, och jag har många gånger hävdat att vår narkotikapolitik och praktiken runt denna måste bygga mer på seriös och ärlig fakta och forskningstolkning.

Den senaste tiden har jag skrivit om ett antal föreläsningar som några kommuner varit inblandade i, eller tillfällen då olika organisationer (t ex ECAD, WFAD, RNS och KRIS) ägnat sig åt denna spridning av felaktig fakta-/forskningshantering. Det är olyckligt och ett problem. Det är ett minst lika allvarligt problem när vår media ägnar sig åt det. Ett av dessa tillfällen den senaste tiden rör ett inslag i SvT Aktuellt i förra veckan som handlade om ungdomars konsumtion av cannabis under sommaren.

Aktuellt tog då upp att denna konsumtion riskerar leda till en problematisk användning längre fram i höst. Och visst är det så att en del som provar riskerar att hamna i ett problematiskt bruk. Forskning (PDF) tyder på att ca 10-15% av de som provar narkotika utvecklar ett beroende, för cannabis ligger siffran omkring 9-10%. Denna siffra var dock inget som Aktuellt eller deras ”experter” från beroendecentrum/Maria Ungdom i Stockholm eller polisen (som för övrigt är medlem/styrelseledamot i RNS) berättade om utan i stället var det svepande formuleringar av slaget att förutom att cannabisanvändningen kunde leda till ”missbruk” så kunde det dessutom leda till tyngre droger:

cba1cba2
Det man pratar om är alltså den så kallade ”gatewayteorin”. Och jag har tidigare skrivit om att den inte har stöd i forskningen, även om det finns en del forskare som hävdar det (i Sverige främst kopplade till Uppsala Universitets U-Fold). Och förutom den forskningen jag redovisade i det tidigare inlägget så har det för några veckor sedan kommit ytterligare forskning som konstaterar att cannabis inte är en ”gateway-drog”. Men det är klart, man kan ju inte räkna med att SvTs nyhetsprogram Aktuellt har koll på forskningen och inte heller att de experter som de kallar in har det, det är ju ändå Sverige vi befinner oss i och här håller man sig än så länge till ”statslinjen” även om den är baserad på myter och skrämselpropaganda.

För den som däremot vill ta del av senaste forskningen skriver forskarnas eget universitet (NYU) om den här. De har studerat 6 481 individer som använt cannabis under de senaste 12 månaderna under åren 2000 – 2011. Sedan har de studerat användningen av kokain, crack,heroin, LSD, övriga hallucinogener, amfetamin, bensodiazepiner och opiater annat än heroin. Att använda cannabis var generellt sett inte en riskfaktor för att använda andra droger. Sedan har de studerat motiven till att använda cannabis, de som använde cannabis med motiveringen ”för att experimentera” hade en minskad risk för att använda någon av de andra drogerna. Och inte särskilt konstigt, de som använde cannabis för att ”öka insikter” hade en ökad benägenhet att testa hallucinogener,

Författarna skriver:

”Most teens who use marijuana don’t progress to use of other drugs and we believe this is evidenced in part by the fact that nearly two-thirds of these marijuana-using teens did not report use of any of the other illicit drugs we examined.”

Så åter igen konstaterar forskningen att cannabis inte är en gateway-drog i sig utan om man går vidare till andra droger, vilket de flesta inte gör, beror det på andra anledningar än att man använder/har använt cannabis.

Kan experter och media en gång för alla inse detta och sluta sprida oseriös propaganda även om den kommer från en behandlare inom t ex Maria Ungdom eller för den delen en polis? Svensk drogdebatt skulle tjäna på det.

 

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Ständigt dessa myter och osakligheter”

  1. Jag blir så glad när jag läser dina artiklar som orkar kritisera och dissikera vår många gånger idiotiska narkotikapolitik som bygger på moral snarare än sunt fönuft.Bonnförnuft är klart underskatta imo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *