Statlig medicin är fortfarande medicin

Organisationen KRIS storsatsar som vanligt på Almedalen och är där med 80-talet medlemmar för att för fjärde gången hetsa mot den läkemedelsassisterade behandlingen vid opiatberoende. Deras kampanj går under namnet ”Statligt knark är fortfarande knark” och mynnar ut i ett seminarium i morgon. Första året var 2011, sedan kom 2012 då KRIS minsann hade producerat en rapport som lämnade allt i övrigt att önska och så 2013.

Precis som tidigare år är temat i år att substitutionsbehandlingen orsakar att (främst) ungdomar börjar med subutex- och metadonpreparat och att den underhåller missbruk/beroende samt att KRIS ”vet” att det går att sluta med opiatberoende utan medicin. Jag vet också det då jag känner två som gjort det, men det är skillnad på ”vet” och vet. Jag skulle kunna berätta två anekdoter (dvs berättelser) om dessa två individer, men de berättelserna har enbart värde för dessa individer. Det går inte att generalisera till ett allmänt ”vetande” med värde för flera utifrån enstaka berättelser. För generalisering och allmänna rekommendationer (vetande) krävs vetenskap (forskning) där man samlar ihop flera anekdoter och drar slutsatser av det. Denna forskning görs och det har jag berättat om i en del inlägg, t ex detta.

Sedan jag skrev det inlägget har det så klart kommit mer forskning om effekterna av den läkemedelsassisterade behandlingen. Här är en artikel hos sjukvårdens ledande forskningsorganisation som redovisar effekter, här är en annan studie som visar att ungdomar i läkemedelsassisterad behandling har lägre problematik än de som enbart fick avgiftning (samma resultat som en tidigare studie då metadonbehandling jämfördes med t ex medicinfri behandling) och här är en spansk studie som följt en grupp opiatanvändare med tydliga slutsatser om bl a dödlighet där det tydligaste sambandet fanns mellan dödlighet och att INTE vara del av läkemedelsassisterad behandling (förkortad MMT).

A decrease in mortality associated with MMT has been demonstrated in a cohort study; the main factor associated with overdose mortality was not being in MMT at the time of death. Also, MMT influenced AIDS related mortality. In this study, overall mortality decreased from 59 deaths per 1000 person-years in 1992 to 16 in 1999. A steady decrease in the number of new HIV cases related to illicit drug injection was observed.

Det går att hitta fler forskningsartiklar om man anstränger sig och har tiden. Forskningen är tydlig kring att läkemedelsassisterad behandling är det bäst fungerande alternativet rent generellt vid opiatberoende. Och här finns f ö Malmö Högskolas forskningsprojekt om det så kallade ”läckaget” som KRIS påstår något helt annat om än vad forskarna kommer fram till när de samlar kunskap.

Tyvärr är inte KRIS särskilt intresserade av samlad vetenskap och forskning för de säger sig veta saker och ting ändå, en form av gudomlig ingivelse får man anta. Det är nästan så att det blir komiskt när de låtsas som att de är reportrar och ska berätta något i vad som ska likna en journalistisk anda. Tyvärr sker det genom att utnyttja utsatta individer (men etik och moral ingår nog inte i KRIS program).

Självfallet lämnade RNS utrymme åt KRIS tidigare i veckan där förbundsordförande Christer Karlsson och Ali Reuanen. I nedanstående klipp kan man lyssna på dem bl a berätta om ovanstående film där Christer tycker att det är ”så ser det ut så här när det är ett program som kanske skulle kunna fungera bra för människor”. Det Christer har missat är att det är ett program som fungerar bra för mängder av människor, många tusen enbart i Sverige. Ett fåtal missköter sig och säljer medicin vidare, vilket är ett brott. Men för att ett fåtal missköter sig kan man inte säga att det är ”så det ser ut” och inte heller att det inte är ett program som fungerar bra. Särskilt inte när forskningen säger att det bevisligen är ett program som räddar liv och som vi t o m skulle behöva bygga ut mer i Sverige för att rädda fler liv.

Det är också komiskt när RNS-Per ställer frågan om man verkligen inte kan bli fri från sitt drogberoende utan medicin. Ali svarar att det kan man absolut. Och visst är det så, men det är också skillnad på olika droger och hur mycket de olika drogerna påverkar kroppen biologiska system och det är dessutom så att vårt biologiska system (belöningssystemet) enligt den forskning skett de senaste åren verkar vara väldigt individuellt uppbyggt. Det är därför man behöver samla flera anekdoter till samlad vetenskap med hjälp av forskning i stället för att lyssna på enskilda individer. Att ställa en sådan fråga till en KRIS-Ali som inte är forskare och inte verkar ha insikt i den vetenskapliga forskningen borde mer betecknas som komedi än seriöst seminarium som diskuterar allvarliga frågor som narkotika, dödsfall och narkotikapolitik.

Ali kör sedan det vanliga snacket om konsekvenser, och visst är det så att det är våra konsekvenser, fysiska och psykiska som får oss att vilja bryta ett beroende. De flesta som har ett opiatberoende bryter detta bäst med läkemedelsassisterad behandling, men Ali (och övriga KRIS-are) anser uppenbarligen att det sätt som han gjort är det enda sanna och enda rätta. Dessutom verkar han tro, och har mage att uttala, att om man får medicin mot sitt beroende så försvinner konsekvenserna och då behöver man inte sluta. Det är att underkänna alla dem som kämpar för att komma bort från beroendets misär genom en svår och reglerad medicinbehandling. Det är att underkänna beroendets alla psykiska konsekvenser och det är okunskap att tro att de enda konsekvenserna ett beroende ger är de man får av behöva dra in pengar till sitt beroende. Det är extremism i sin prydo. Och dessutom inhumanism. Uppenbarligen har han glömt bort en av de så kallade ”deviserna ” som en god tolvstegare (som de flesta KRIS-are vill vara) ska följa, devisen som lyder ”Lev och låt leva”. Och i det skulle han kunna vara trygg i vad forskningen säger i stället för de anekdoter som KRIS vältrar sig i. För övrigt är det inte mängder av 18-19-åringar som ges denna behandling som KRIS påstår, det finns (tyvärr) en åldergräns vid 20 år. Den åldersgränsen borde tas bort så att det blir så som KRIS fantiserar om, då skulle förmodligen fler tonåringar kunna sluta sitt opiatberoende i stället för att dö i överdoser.

Att Ali dessutom genom sitt resonemang hävdar att alla beroendeläkare som arbetar på LARO-mottagningarna skulle vara köpta eller styrda av ”big pharma” är lite väl konspiratoriskt och rätt förolämpande mot de läkare som strävar efter att på bästa möjliga sätt hjälpa de individer som behöver hjälp. Att bete sig så mot såväl de som behöver hjälp och att bete sig så mot de som försöker hjälpa verkar inte vara särskilt tillfrisknat för att låna tolvstegsrörelsens terminologi, det borde ge sociala konsekvenser genom att man betraktas som en oseriös sekterist, kanske något Ali och Christer får söka ytterligare någon behandling för i framtiden och därmed gynna den industri som lever på att sälja den typen av behandlingar…

vordfrfhlDet är tråkigt att KRIS anser sig behöva verka mot de individer som väljer den högst rekommenderade behandlingsmetoden vid opiatberoende när de i stället skulle kunna ägna sig åt att hjälpa de individer som har suttit i fängelse och därifrån behöver komma in i samhället igen som en revansch. Jag trodde att DET var KRIS verksamhetsidé och inte att vilja försvåra för människor som enbart vill överleva och ha sitt liv tillbaka.

Som tur är finns i Almedalen ett gäng från SBF som sprider berättelser (PDF) som hur deras liv förändrats tack vare den läkemedelsassisterade behandlingen. Jag hoppas att aktörer inom området lyssnar mer på dem än de som enbart vill driva en kampanj baserad på ideologi, anekdoter och tyckande.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *