Replik till Fred Nyberg om medicinsk cannabis

medcb1Andreas Thörn skrev för ett tag sedan en debattartikel på Metro Debatt om sin användning av medicinsk cannabis i form av CBD-olja.

Professor Fred Nyberg svarade med en replik som visade att han inte läst Andreas debattartikel och utgick från sedvanlig slarvig redogörelse för forskning. Igår lade jag ut en replik från två forskare som Metro inte publicerade men som ger en mer seriös bild av forskningen än Fred Nybergs ideologiserade vantolkning av forskningen. Idag publicerar Metro en slutreplik som jag skrivit tillsammans med Andreas.

Jag har tidigare skrivit om några exempel på hur individer som fått hjälp av cannabis i medicinskt syfte bemöts och straffas av samhället. Det finns ingen anledning att straffa personer som använder cannabis som läkemedel, precis lika lite som det finns anledning att straffa de som använder droger av annan anledning. Samhället bör fokusera på att minska skador och inte öka dem.

Att arbeta mot narkotika kan samhället göra utan att ge sig på användarna, t ex mot de kriminella gäng som tjänar pengar på hanteringen. Lagen bör därför ändras åtminstone så att det enskilda bruket avkriminaliseras och så att åtminstone egenförsörjning av cannabis i medicinskt syfte blir möjligt.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Replik till Fred Nyberg om medicinsk cannabis”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *