Om min replik till ”Facebook-polisen” och stigma

stigmaI kölvattnet av uppståndelsen kring en av Facebook-statusarna jag problematiserade i min första debattartikel på SvT Opinion om polisens verksamhet i sociala media skrev växjöpolisens Scott Goodwin en debattartikel på Metro Debatt där han beklagade sig över kritiken och JO-anmälning.

Sin vana trogen valde även Scott att generellt förminska de individer som reagerat på hans agerande samt även klämma dit åtminstone en förminskande etikett på mig. Därav skrev jag idag en replik på hans debattartikel.

Förutom att polisen verkar obekant med stigma-begreppet är det uppenbart att en stor del av allmänheten inte förstår problematiken. Där har vi alla socialt engagerade personer en viktig uppgift att fylla i att utbilda kring att språket och hur vi använder språket kan skapa konsekvenser och onödiga skadeverkningar för de individer som på ett generaliserat sätt påförs negativa egenskaper (vilket är vad stigma handlar om). Det blir som en social ”brännmärkning”, och det är även ursprunget till ordet då stigma är grekiska och betyder märke.

För individer som använder narkotika eller andra droger (inkl beteenden som fyller samma funktion som droger) kan det dessutom förlänga och fördjupa problematiken, så de individer som använder negativa generaliseringar i en tro att det på något sätt hjälper så kan det i själva verket vara tvärtom.

Beträffande de individer som använder nedsättande och negativa etiketter om människor med sociala problem eller olika slags sjukdomar och funktionshinder utan någon närmare tanke är det bara att hoppas att de kanske tänker till, eller om det är riktigt allvarligt att de ändrar sin människosyn till en mer varm och respektfull. Det gäller inte minst de som arbetar i ett område där de möter de individer som berörs!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

3 reaktion på “Om min replik till ”Facebook-polisen” och stigma”

  1. Hej Magnus! jag tycker hela problematiken kring polisens turer i media, just består i att allmänheten aldrig haft insyn i verksamheten. Att polisen har språkrör till befolkningen borde ringt någon larmklocka. Polisen har själv valt att framstå som en skyddad verksamhet och behandlat poliser som ansvarslösa. Polisens interna utredning är som ”under hökens vingar” kom. En barnsligt lek där alla klara sig, om de klär sig i uniform. Nu hade en polis fel färg och vart hackkycklingen. Vilket polisens utbildningen ska stå till svars för och inte oskyldiga medborgare. Tack för orden.

  2. Hej Magnus! Tack för en jättebra blog som belyser den pågående debatten på ett mycket bra sätt.

    Skulle det inte kunna vara så att den stackare som försökte anmäla sin dåliga narkotika hade fått förorenad narkotika som är extra farlig för hälsan som tex glasbesprutat gräs? Om han då inte togs på allvar borde det vara en ännu värre situation. Det blir ju inte bara narkotikabrott för langaren utan även förgiftning. Det kanske var just förgiftningsdelen han ville anmäla? Förmodligen kommer vi aldrig få reda på det om polisen inte tar det på allvar.

    1. Jag har fått ett meddelande från en som har kontakt med individen som gick in på polisstationen. Enligt den uppgiften hade han handlat vad han trodde var amfetamin men som i stället var någon nätdrog, han hade hamnat i ett psykotiskt läge och var rädd och hade ett par idéer om att få hjälp och varna andra. Därför gick han till polisstationen. Tyvärr valde Goodwin att driva med honom på Facebook i stället.

      I övrigt, tack för din feedback!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *