Hur ECAD påverkar ett ev sprutbyte i Borås kommun

granskningFör ett tag sedan skrev jag om problemet med att ett antal kommuner är medlemmar i den förbuds- och repressivivrande organisationen ECAD utifrån ECADs tvivelaktiga verksamhet och samarbete med Ryssland. Jag skrev dessutom nyligen om problemet med regeringens stöd till ECAD inför UNGASS2016 och vilka åsikter som härjar runt inom ECAD.

En del av de åsikterna berörde sprutbyten, något som ECAD i en debatt med Aftonbladets Oisin Cantwell hade hävdat att de inte var motståndare till. I min granskning hade jag svårt att hitta uppgifter om exakt var ECAD står i sprutbytesfrågan, men i ett dokument i Borås kommuns diarielista finns mer information inför ett kommande ställningstagande kommunstyrelsen i Borås ska göra.

Det är en tjänsteman vid Borås kommuns socialtjänst, Kåre Öhrstig, som skriver ett yttrande med anledning av att Västra Götalands-regionen vill ha Borås kommuns synpunkter på ett samarbete kring sprutbyte. Kommuntjänstemannen skriver att

Kommunens medlemskap i ECAD förpliktigar till att inte ingå i någon verksamhet som riskerar att uppfattas som en påbörjad liberalisering av narkotikapolitiken.

Nu skulle man ju kunna hävda att frågan om sprutbyte inte är en fråga om narkotikapolitik utan en fråga om smittskydd. Men så ser inte en ”verksamhetsutvecklare” vid Borås socialtjänst på frågan. Han skriver att medlemskapet i ECAD innebär att Borås kommun ”inte kan medverka med legala instrument, detta oavsett om tanken finns att minska vissa hälsorisker.”, att det sannolikt skulle innebära att ”medverka till fortsatt missbruk” samt att den (visserligen inte helt uppdaterade) genomgången av det vetenskapliga stödet för sprutbyte som Folkhälsomyndigheten nyligen publicerat ”som evidens inte är evidens utifrån en strikt vetenskapligt hållning”.

Verksamhetsutvecklare Kåre ”vet” alltså mer än världens ledande forskare på området, anser han själv i alla fall utifrån att ha googlat lite och med hänvisning till ECADs och Götebörgs kommunpolitiker Dario Espiga (S). Kåre har alltså inte läst mina genomgångar av det vetenskapliga stödet, sammanfattat t ex här och här. Det är lite synd för hade han gjort det hade han sluppit framstå som ännu en obildad och lättledd socionom.

Men jag är ändå tacksam till Kåre för att han klargör vad ECAD står för. Det är nog hög tid för svenska kommuner, och vår regering, att sluta strö pengar över denna olyckliga inhumanistorganistion. Och Gabriel Wikström bör skynda på processen med att stoppa kommuners veto-möjlighet av smittskyddsåtgärden sprutbyte så att inte ECAD-anslutna kommuner med indoktrinerade tjänstemän får möjlighet att förhala/stoppa utbyggnaden av fler sprutbyten.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *