Om ”frimärksdrogen” NBOMe

nbome
Ark av NBOMe-variant

Det är alltid intressant att läsa mediarapporter inom NPS-området, särskilt kvällstidningarnas ordpulande. Det ska alltid till någon sensationell benämning, som dödsdrog eller kannibaldrog etc. Nu senast skriver Expressen om ”den nya frimärksdrogen”. Googlar man frimärksdrog får man upp ett resultat, Expressens artikel. Kikar man t ex på det inom droger stora forumet Flashback finns ingen ”frimärksdrog” omnämnd.

Kanske är det inte denna gång en kreativ ordpulare på Expressen som fått till det, i artikel citeras en av Polisens experter som säger ”Det är ett flytande preparat som man droppar på till exempel små pappersbitar, det är därför man kallar det frimärksdrog.”. Om man bortser från att polisen får det att låta som att alla individer som använder dessa droger tillverkar sina egna lappar (vilket är långt från verkligheten för att inte säga sällsynt) är det ändå intressant att polisen delger ett slang för drogen som åtminstone inte används i det svenska internet-samtalet (vilket så klart inte motsäger att drogen i vissa sociala sammanhang kallas för frimärksdrog). Eller så handlar det hela om att det är en dansk historia, i tidningarna i Danmark skrev man om det aktuella fallet för några dagar sedan och i de artiklarna används ”frimärke” flitigt och sedan när Expressen ska kopiera alarmismen har Expressens ordpulare och den olyckliga svenska polisen fått till det med ”frimärkesdrogen”.

Nu är väl benämningsproblematiken inte hela världen, och inte heller det mest problematiska i Expressens artikel. Inte heller att drogen beskrivs som en ”festdrog”, det finns större problem i artikeln än så. Drogexperten Kai Knudsen, mannen bakom att spice är en blandning av indiska kryddor och andra felaktiga uttalanden, låter meddela att han snappat upp signaler från England som visar att typen av droger (dvs hallucinogener) som NBOMe tillhör blir vanligare och vanligare. Sin vana trogen har han missat det centrala. Hallucinogener har varit på uppgång under många år, inte minst genom nätdrogernas intåg på drogmarknaden men även den traditionella drogen LSD har fått ett uppsving sedan ett antal år. Och det gäller hela världen och inget som är särskilt unikt eller specifikt för England. Men det är bra att experten Knudsen bekräftar att han inte är någon expert, åtminstone inte inom nätdrogsområdet, då vet alla att när man läser ett uttalande från Knudsen i media etc så ska man ta det med ett ton salt.

Kai Knudsen låter även meddela i Expressen-artikeln att det är inte säkert att dessa hallucinogener blir populära i Sverige. Expressen skriver ”Han poängterar dock att det inte nödvändigtvis innebär att drogen kommer att få fäste i Sverige. – Den kan göra det för det finns ju en drogtrafik över Öresundsbron sedan länge. Men vi får hoppas att det inte sker.”. Nu ska jag dock chocka Kai Knudsen med att Öresundsbron inte är ett nödvändigt kriterium för att en drog ska få fäste. Visserligen är det jättekul att man kan åka bil och tåg till kontinenten numera utan att behöva köra på en färja, men dessa Nya Psykoaktiva Substanser (NPS) som tidigare oftast benämnts nätdroger kan man klickeliklicka sig fram till på wörld wajd webb (även kallat internet). Sedan kommer leveransen med posten oavsett om man handlat från en shop belägen i Kina, Tjeckien eller England (för säkerhets skull om Knudsen skulle råka läsa detta ska jag tillägga att en webbshop-server kan vara belägen i vilket land som helst, inte bara dessa tre, principen är densamma – klickeliklick och sedan postleverans).

I övrigt vad det gäller NBOMe-drogerna (det är en lång rad olika droger ursprungligen baserade på/syntetiserade utifrån den hallucinogena 2C-familjen) uppfanns den första varianten 2003, vidareutvecklades sedan av forskare vid ett amerikanskt universitet och började dyka upp på drogmarknaden internationellt 2010 och i Sverige 2011. Den ”vanligaste/mest kända” varianten, 25I-NBOMe, har en egen tråd på Flashback som startade i maj 2012 och som när detta skrivs har fått 2775 inlägg och visats 245 835 gånger.

Nästan lika välkänd är varianten 25C-NBOMe, även den har en egen tråd på Flashback som startade och i maj 2011 och som f n har 335 inlägg och 49 060 visningar. Båda dessa droger är narkotikaklassade i Sverige. Intresset och diskussionen enbart på detta forum (det finns fler svenska forum där dessa droger diskuteras) tyder väl på att Knudsens spekulationer om huruvida drogen kommer få fäste i Sverige eller inte är lite off och väldigt många år försenade. Själv är jag mest intresserad av hur det kommer sig att media anlitar Knudsen för expertutlåtanden, jag kan förstå om det görs under nöjessidorna eftersom man inte kan annat än skratta när Knudsen är igång (förutom när han kallar mig drogliberal).

nboh
Ark med 25I-NBOH-lappar

Jag är inte insatt i den danska narkotikamarknaden/NPS-marknaden. I Sverige är det dock relativt svårt att få tag på NBOMe inrikes, men kan självfallet finnas att få tag på internationellt via nätet/Darknet. Den senaste varianten, C30-NBOMe, har åtminstone fram tills nyligen funnits att få tag på inrikes, men den är inte särskilt populär och har fått många negativa omdömen t ex på Flashback. C30-NBOMe har i övrigt precis föreslagits bli narkotikaklassad. ”Kusinen” 25I-NBOH (även den har sitt ursprung i 2C-familjen) verkar mer uppskattad och är fortfarande laglig och inte ens under utredning.

I Expressen-artikeln nämns en del skadeverkningar som är förknippade med ”NBOMe”-drogerna. De kan vara allvarliga, inte minst det faktum att det förekommit en hel del dödsfall förknippade med dessa droger enskilt eller (vilket var populärt ett tag) genom en blandning av 25C och 25I. Det är sorgligt, inte minst mot bakgrund av att dessa NPS-hallucinogener till en inte oväsentlig del förekommer eftersom den mer säkra och mindre skadliga drogen LSD är kriminaliserad. Men att nämna det är ju som att be om att få bli kallad ”drogliberal”. Tyvärr kan vi inte föra ett nyanserat samtal om narkotika och narkotikapolitik i Sverige, de som förlorar på det är de ungdomar och vuxna som betalar med sina liv eller hälsa för att de vill uppleva de erfarenheter som hallucinogena droger kan medföra.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Om ”frimärksdrogen” NBOMe”

  1. Du äer alltså korkad nog att klanka ner på användandert av ordet ”frimärksdrog” men använder själv ordet ”nätdrog” flitigt? Är du helt djävla koko?
    /facepalm…

    1. ”Nätdrog” har länge varit ett etablerat namn för denna typ av droger. I min bok redogör jag för de begrepp som var aktuella vid den tiden. När nästa upplaga ges ut kommer det avsnittet t ex vara kompletterat med NPS. Låna gärna boken på ett bibliotek och läs om begreppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *