• magnus.callmyr@gmail.com

Kraftig minskning eller ny våg av spice?

Kraftig minskning eller ny våg av spice?

I flera av dagens tidningar finns en artikel från TT publicerad. Det handlar om tillgång/efterfrågan på spice med ett konstaterande att det är en kraftig minskning. Källa är dels Polisen i Kalmar län och dels en central enhet inom Polisen. Dessa myndigheter håller alltså inte med Polisen i Västernorrland som för ca en vecka sedan gick ut med att de såg en ny våg för spice.

3cafTT-artikeln menar att spiceanvändningen minskat dels för att flera butiker upphört att sälja spice efter klassningen, det är en sanning med viss modifikation och marknadsbilden är mer komplicerad än så vilket jag skrev en del om i detta inlägg. Det är svårt att bedöma marknaden inte minst med tanke på fd Hemulens problem med ”tekniken” och relanseringen av Hydrachems (ett kanske inte helt klokt domänval om man vill slippa en upprepning av problemen med rättigheter likt striden runt Hemulen-namnet).

En annan anledning är att polisen hävdar att spice fått dåligt rykte, så kan det säkert vara men jag tror inte man ska dra för stora växlar på det. De flesta användare vet också att spice inte är Spice och inte en drog utan ett flertal olika syntetiska cannabinoider vars effekter och skadeverkningar varierar, vilket diskuteras på användarforum som Flashback.

Jag hävdar att det är alldeles för tidigt att uttala sig så som polisen gör i TT:s nyhet. Dels har det i Sverige varit svårt med tillgången till syntetiska cannabinoider efter den senaste klassningen och dels har den vanligast förekommande kommenterats negativt på olika sätt både vad det gäller risk som effekt. Nyligen kom en helt ny syntetisk cannabinoid (3-CAF) in på marknaden i Sverige där det ännu inte kommit särskilt mycket kommentarer. Men jag förstår Polisens behov av att gå ut med att deras arbete är framgångsrikt, det är dock inte särskilt seriöst att göra det givet rådande situation.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande