Evolution, rekord för scam på DarkNet?

granskningUtifrån min kännedom är ett rekord slaget på DarkNet. Det gäller ett för köpare och säljare på DarkNet tråkigt rekord – hur mycket pengar som stulits med hjälp av så kallad ”scam”. Det hela började omkring förra helgen då det enbart gick att sätta in pengar på sitt konto hos den dåvarande största handelsplatsen på DarkNet, Evolution. Det gick däremot inte att ta ut några pengar (förenklat kan man säga att handelsplatser på DarkNet fungerar som så att pengarna, bitcoins, förvaras på handelsplatsens konto tills affären gått igenom/båda parter är nöjda, s k escrow).

Uttagsproblemen ledde till oroliga kommentarer på handelsplatsens diskussionsforum på DarkNet. Och i tisdags morse publicerades även den första orosanmälan/varningen även på officiella diskussionsforum på vanliga webben:

evolution

Denna orosanmälan följdes av flera, t ex från en ”sammanslutning” av brittiska säljare på DarkNet. Även DeepDotWeb skrev om situationen i tisdags med ett inlägg märkt ”Varning”.

För att stilla oron hade en av de två personerna bakom sajten i måndags lagt ut ett meddelande till de som var oroliga på de egna forumen att han beklagade och bad om ursäkt ”förseningarna” och att de arbetade på att komma ifatt. Så blev det inte. Förseningarna handlade om att ägarna stängt av ”automatiska uttag” och enbart gjorde manuella överföringar, allt mer sakta över dagarna. Med andra ord ett perfekt upplägg för att få med sig så mycket som möjligt över ett antal dagar och samtidigt inte orsaka allt för stor panik.

Slutligen hade, enligt uppgift på nätet, motsvarande 12 miljoner USD (ca 100 Mkr) samlats ihop på Evolutions konto och då stängdes allt ned och ägarnas pengar vandrade vidare i nätvalutan Bitcoins transaktionssystem. Hur mycket de klarade sig undan med återstår att se. Att det hela handlade om en ”exit scam” och inte tekniska problem bekräftades före nedstängningen i onsdags av en av de anställda inom Evolution. Denne skrev på diskussionsforumet Reddit:

evo2

 

Det har sina risker att handla över DarkNet, det är inte första gången en exitscam inträffar. Det har funnits ett par tidigare, den mest kända/största tidigare var Sheep som jag skrev om här. Den gången tog det inte lång tid för säljare och köpare att hitta en ny favoritplats, så sker även denna gång. Redan nu går en strid ström av aktörer till/tillbaka till en av de större platserna som funnits ett långt tag (Agora), det är en sajt som varit stor länge men som dras med vissa ”tekniska utmaningar” som bland annat handlar om säkerhetstänkande från ägarnas sida men även ”bristande funktionalitet”, vilket gjort den mindre populär än t ex Evolution som varit mer lätthanterlig för köpare. Det finns även särskilt en mindre ”nyare” handelsplats (Nucleus) som drar till sig många köpare och säljare. Information om vilka säljare som hittat till vilken handelsplats diskuteras för fullt på t ex diskussionsforum som Flashback.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *