Om läget för spice och andra NPS-droger

granskningI föregående inlägg skrev jag om myndigheternas eufori efter den omfattande klassningen av NPS-droger runt årsskiftet. Och det är särskilt spice som uppmärksammats. Det fortsätter att publiceras nyheter om att spice-användningen gått ned kraftigt, nu i veckan t ex i Sveriges Radio P4 Gotland.

En detalj att notera i P4:s rapportering är att en chef för beroendevården uttalar sig och säger ”Det bästa som kunde hända var att spicet var just så farligt”. Att tycka att det bästa som kunde hända var att lagstiftningen medförde att det kom in särskilt en (min spekulation är inte den skarpaste men jag var åtminstone några veckor ”före”) syntetisk cannabinoid som medförde flera svåra sjukdomsfall och dödsfall säger en del om såväl attityderna bland individer som arbetar inom beroendevården som svensk narkotikapolitik. Cynism på hög nivå, och jag tror att de anhöriga vars nära och kära gick bort i höstas/vintras inte håller med om att det var det bästa som kunde hända.

111Ragnar Östermark kan dock vara trygg, det kommer att komma in fler spice-varianter som kommer att orsaka dödsfall framöver. Just nu är det dock fortfarande en relativ torka på den inhemska spice-marknaden (internationellt finns många olika syntetiska cannabinoider att handla, men många användare föredrar de inhemska drogshoparna/säljarna). Torkan gäller spice-substanser men även aktiva webshopar. En av de mer kända aktörerna säljer dock fortfarande en/ett par spice-varianter, se bilden till höger.

Det är inte bara klassningen som medfört torka, förstörandelagen fortsätter att vara rätt effektiv mot såväl en del shopar som tullflödet och samtidigt tvingades en annan av de större handelsplatserna stänga sin webbplats helt och hållet. Det handlar om Hemulen som för ett par veckor sedan uppmärksammades i Uppdrag Granskning som förutom ovanstående ”problem” har förlorat en rättstvist mot ”Mumintrollen” (Hemulen ansågs vara en karaktär så starkt förknippad med Tove Janssons figurer att webbplatsen tillhörde bolaget som förvaltar rättigheterna).

Om ett tag startar dock Hemulen om under annat namn (för att läsa meddelandet mm, sök på Google och använd cache-funktionen):

117

Och det finns ett par andra webbshopar som gör sig redo för att starta verksamhet under mars månad, med såväl ”övriga NPS-droger” som syntetiska cannabinoider/spice. Igår kikade jag runt lite och hittade ett par som ligger i startgroparna/som precis har börjat försäljningen. Här är skärmdump från två olika shopar:

113

114

 

På översta bilden syns produkten AZ 037, det är en syntetisk cannabinoid, dvs den aktiva substansen i det som kallas spice. Den är f n fullt laglig och inte ens uppsatt för utredning än hos Folkhälsomyndigheten. Det skrivs även om den internationellt på ett av alla användarforum som diskuterar dessa NPS-droger:

118

Exakt vad ”potential for danger” innebär, och om det stämmer, lär vi märka om ett tag när denna spice-variant når mer spridning om ett tag. När jag småkikade på det internationella utbudet kring syntetiska cannabinoider uppmärksammade jag f ö något som var nytt för mig. Spice finns, och har åtminstone hos internationella webbshopar funnits ett tag, numera som e-cigg (dvs i vätskeform för att användas i e-cigg, just 5F-AKB48 är klassad som hälsofarlig vara i Sverige men laglig i landet där denna shop finns):

112

 

I övrigt vill jag återkomma till något som framgår av bilderna på de två nya inhemska webbshoparna ovan. NPS-området är så mycket mer än spice, och ändå så har det offentliga samtalet från såväl myndigheter som politiker och media enbart handlat om spice. Jag tog upp det i min senaste debattartikel om NPS-området där jag utifrån Uppdrag Gransknings program för ca 3 veckor sedan ställde en fråga till den ansvarige ministern Gabriel Wikström. Jag upprepade även frågan direkt till ministern på Twitter (han är relativt aktiv på twitter), men självfallet ville han inte/vågade han inte/kunde han inte/brydde han sig inte om att svara vare sig på SVT Opinion eller på Twitter.

Ovanstående är märkligt. Handeln med nätdroger/RC-droger/Nya Psykoaktiva Substanser pågår för fullt. Förutom ovanstående finns det mängder med webbshopar i Sverige, och internationellt, som säljer dessa lagliga narkotiska substanser (även om de, som huvudpoängen är med NPS, är lagliga och inte klassade som narkotika). Som exempel är det här en liten del av utbudet från en annan svensk shop:

119

Fast å andra sidan finns det, åtminstone igår, även den del svenska webbshopar som säljer ”de traditionella” helt öppet också:

116

 

En del av de exemplifierade drogerna ovan är minst lika skadeverkande och potentiellt dödliga som spice, för att inte säga mer. T ex har statistiken för de svenska dödsfallen kring fentanyl, enligt Toxreg (PDF), skjutit i höjden de senaste åren, det kan naturligtvis handla om ökat läckage från t ex smärtvården, men kanske också för att varianter på fentanyl sedan flera år är en del av den lagliga NPS-marknaden för opiater (jmfr heroin). Här är ex från en shop:

121
Jag skulle kunna ha exemplifierat med många fler webbshopar som säljer NPS, såväl inrikes som internationellt. Och som tillägg till det exempel från DarkNet där såväl den inhemska som internationella handeln med såväl NPS som ”gamla traditionella narkotikaklassade droger” pågår för fullt. Beträffande DarkNet-handeln startade den 15 november 2014 en tråd på Flashback för att diskutera säljare på DarkNet, sedan dess har den tråden fått drygt 2000 inlägg och visats nästan 400 000 gånger.

120

 

Men ovanstående diskuteras inte. På något sätt verkar det enda offentliga samtalet just nu vara att ”allt är bra och spice-vågen är stoppad”. Men allt är inte ”bra”, även om våra politiker och myndigheter vill låtsas det. NPS-handeln pågår för fullt.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Om läget för spice och andra NPS-droger”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *