Slutdiskuterat om sprutbyte?

För oss som följt den vetenskapliga rapporteringen om sprutbyte för individer som använder narkotika och injicerar har det länge varit självklart att sprutbyte är en viktig skademinskande åtgärd (några exempel på vad jag skrivit tidigare). Men trots att det enligt lagen varit tillåtet i Sverige med sprutbyten sedan 2006 har särskilt politiker blockerat lösningar på i synnerhet kommunal nivå då lagen olyckligt nog krävt samverkan mellan landstingets sjukvård och kommunen.

Med dagens tydliga vägledning från Folkhälsomyndigheten borde det vara slutdiskuterat bland politiker om sprutbyte är en klok idé eller inte. Tyvärr lär det inte bli så eftersom okunnig moralism fortfarande är vägledning för en stor skara politiker. Socialdemokraternas kommunalråd Marina Johansson i Göteborg visar t ex prov på både okunskap och moralism i dagens SVT-nyhet. Hon skulle kanske må bra av en snabb överblick på området genom att läsa länken ”några exempel” ovan…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

3 reaktion på “Slutdiskuterat om sprutbyte?”

  1. Känns inte motståndet och debatten mot sprutbyte lite förlegad med hänsyn till Sveriges anpassning gällande handeln med sprutor och kanyler (som kommer till uttryck i lagstiftning från 2012, närmare bestämt förordning (2012:596) om införsel av och handel med sprutor och kanyler). Således kan vem som helst köpa kanyler och sprutor på apoteket i dagsläget; viss restriktivitet tycks dock gälla med hänsyn till 3 § som anger att varan inte får säljas ”när omständigheter ger anledning till misstanke att varan kan komma till användning vid missbruk av narkotika eller dopningsmedel”.

    Likväl torde det faktum att vemsomhelst (i princip) kan köpa sprutor på apoteket göra att diskussionen om sprututbytets vara eller icke vara blir något föråldrad, åtminstone när det gäller motståndets retorik; dock kanske problemet ligger i att flertalet (både missbrukare och politiker) inte känner till den nya lagstiftningen?

  2. Pingback: Fel igen RNS! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *