”Denna gång gick det vägen”, eller?

spice_gold_3gPropagandaorganet för förbudsivrarorganisationerna RNS och IOGT, Drugnews, skriver idag att missbruk av ”spice-rökmixar” verkar minska efter en ”förbudsklassning nyligen”. Och det är klart att man som propagandaorgan med en politisk agenda gärna vill att det ska vara så. Att de stora flertalet förbudsklassningar av olika spice-substanser som skett sedan 2009 inte har lett till en minskning är ingenting som man vill kännas vid då man på Drugnews gärna vill att det ska vara så att minskningen sker efter/som resultat av förbudsklassning.

Och inte heller har man någon vetenskaplig studie av orsakssambanden som grund för påståendet. Det skulle ju riskera att sabotera nyheten och den politiska propagandan.

Som källa har man dock en artikel från SVT lagt ut inför sitt program igår i Vetenskapens värld (i SVT-artikeln finns f ö ett grovt faktafel, spice dök inte upp 2007 i Sverige utan år 2006). Även den artikeln ger svaret att klassningen (den 16 januari) ligger bakom nedgången. Som källa använder SVT dels Giftinformationscentralen och dels ”experten” Kai Knudsen. Kai Knudsen har ju tidigare varit ute och hävdat att diverse klassningar, särskilt familjeklassningar, leder till kraftigt minskade problem, t ex i debatt med undertecknad på SVT Opinion (en debatt där jag inte fick bemöta och avslöja Knudsens påståenden, men som jag ändå lade ut på min andra blogg) trots att det visat sig att det inte stämmer.

Det här resonemanget är rätt intressant. Dels drar man slutsatser på och om en väldigt kort tid, och dels utifrån relativt lösa grunder, observationer gjorda av sjukvården. Det säger ingenting om själva missbruket i sig. Missbruket kan t ex fortsatt vara högt, men handla om att användare väljer bort de syntetiska cannabinoider som på användarforum (som t ex Flashback) varnats för som farligare/skadligare, t ex cannabinoiden MMB-CHMINACA (särskilt framtagen för att komma undan familjeklassningen i England) som av flera instanser pekats ut som den variant som orsakade de mer allvarligare sjukdoms-/dödsfallen i höstas. Andra cannabinoider som använts och används kanske inte medfört lika stor belastning på sjukvården/Giftinformationscentralen trots att själva missbruket är lika stort fortfarande. Slutsatsen att klassningen av ett antal cannabinoider skulle ha lett till minskat missbruk är i så fall falsk.

Inte desto mindre delar jag synen att det verkar som att användningen har gått ner en del på sistone. Jag baserar det påståendet på intryck från användarforum, vilket jag tycker är en bättre källa än intryck från sjukvården. Orsaken tror jag dels är att flera inhemska försäljningsställen antingen upphört/tagit paus eller för närvarande inte har tillgång till cannabinoider (då klassningen medfört en viss torka även om det fortfarande finns lagliga cannabinoider att tillgå, som komplement till de klassade cannabinoiderna som fortfarande finns att tillgå från internationella handelsplatser).

Dels tror jag att en delorsak är de varningar om skadeverkningar som dels spreds i media och dels på olika användarforum. Huruvida det är en ihållande minskning eller en tillfällig tror jag beror på vilka syntetiska cannabinoider som kommer att komma ut på marknaden inom kort och vilka skadeverkningar de kommer att uppvisa. För precis som vid tidigare klassningar av de 87 syntetiska cannabinoider som hittills klassats så kommer det att komma nya.

Att en tjänsteman vid Giftinformationscentralen uttalar sig i SVTs artikel om att det vore bra att följa Englands exempel med familjeklassning är rätt tragikomiskt då den syntetiska cannabinoid som föranledde de svåraste fallen i höstas togs fram just för att undkomma Englands generiska klassning (familjeklassning). Det är precis så RC-marknaden fungerar och det är därför vi inte löser problemen med skadeverkningar och dödsfall genom att ropa på mer klassning, det har inte fungerat hittills med de 87 försöken och det kommer inte fungera i fortsättningen heller. Snarare finns det skäl att misstänka att vi förvärrar situationen med det juridiska angreppssättet… Så, som jag brukar hävda i mina debattartiklar om spice, ska vi komma åt problemen måste det till en annan narkotikapolitik och praktik än dagens.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “”Denna gång gick det vägen”, eller?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *