• magnus.callmyr@gmail.com

Ministern och förbudslobbyisterna

Ministern och förbudslobbyisterna

Gabriel Wikström. Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Sedan S-MP-regeringen tillträdde efter valet i september har vi kunnat läsa flera artiklar där den för narkotikaområdet delansvarige ministern Gabriel Wikström (S) smeker förbudslobbyisterna medhårs.

Han har t o m skrivit en debattartikel tillsammans med IOGT-NTO:s förbundsordförande, hur ofta har det hänt tidigare att en minister skriver debattartikel tillsammans med en lobbyorganisations ordförande inom det område ministern ansvarar för? Men det är ju känt sedan tidigare att IOGT-NTO är framgångsrika lobbyister i riksdagen (DN), och Gabriel Wikström får ju betecknas som svag och okunnig inom drogområdet och är därmed självfallet ett enkelt villebråd för lobbyisterna.

När det gäller nätdroger har ministern påverkats av uppståndelsen kring spice och hade för några veckor sedan ett ”krismöte” med myndigheterna och organisationen CAN (där såväl IOGT-NTO som Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) sitter i styrelsen). I förra veckan var det dags igen. IOGT-NTO och RNS mediaorgan Drugnews rapporterar om det mötet här och skriver om en av deltagarna, vid åtminstone det första ministermötet, Olof Beck, som kallas drogforskare.

Gemensamt för mötena hos  ministern är att de handlar en hel del om utökad narkotikaklassning av nätdroger/spice. Japan, med 1400 snabbt narkotikaklassade ämnen verkar ha lyfts fram som ett föredöme för vår minister, så man får anta att han klurar en hel del på så kallad ”familjeklassning” över julhelgen. Vad som inte framgår av texten är att forskning visar att Japan efter detta fortsatt har haft problem med spice-produkter. Inte heller framgår det att en japansk forskare konstaterar att den åtgärden lett fram till produkter som undgår ”familjeklassningen” men som samtidigt visar upp ökade skaderisker (högre bindning till CB1/CB2-receptorer), se denna PDF sid 24.

Vad som heller inte nämns i artikeln är att experten, förutom att vara verksam vid KI, även har intressen (grundare och därmed får man anta även ekonomiska intressen) i ett företag som skulle tjäna mycket pengar på att vi får fler ämnen som är narkotikaklassade och fler drogtester. Och inte heller nämns det att Olof Beck vid flera tillfällen skrivit debattartiklar tillsammans med en av förbudslobbyns starkare krafter, RNS. Men det får nog snarare, av exemplet ovan, snarare ses som en merit i ministerns ögon.

I övrigt finns det förutom Japan många exempel på länder som infört familjeklassning men som fortfarande har problem med spice (och andra nätdroger), t ex Norge och UK. I själva verket togs, enligt uppgift på ett nätforum som jag följer, den drog som misstänks ligga bakom den senaste tidens svåra sjukdomsfall och dödsfall, MMB-CHMINACA, fram för att undkomma familjeklassningen i UK. Att familjeklassning inte är en lösning på nätdrogsproblematiken konstateras även i slutsatserna i denna artikel i det vetenskapliga magasinet Drug Testing and Analysis. Jag antar att ingen av experterna vid Gabriel Wikströms expertmöte berättade om det för honom.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

En reaktion på ”Ministern och förbudslobbyisterna

Är minister Wikström diktaturkramare? |Publicerat den  9:07 e m - Mar 27, 2015

[…] villebråd för såväl tjänstemän som lobbyorganisationer. Och som jag skrivit om tidigare på bloggen för nätdroger märks detta vad det gäller Gabriel […]

Lämna ett meddelande