• magnus.callmyr@gmail.com

Svensk polis vill legalisera spice

Svensk polis vill legalisera spice

Nya Zealand har länge varit ett land som lyfts fram av förespråkare för Harm Reduction inom olika områden. Inom nätdrogsområdet har många hyllat Nya Zealands försök att komma tillrätta med ”spice-problematiken” genom att legalisera produkter som ansetts säkra (dvs en reglerad legalisering).

Som jag skrev om bl a på bloggens Facebook-sida tvingades Nya Zealand göra om lagen i våras/försomras och kräva striktare bevisning för ”säkerheten”, sedan dess är det inga produkter som säljs i tobaksaffärer och dylikt som tidigare utan användare är som i Sverige hänvisade till langare och webshoppar.

Därför är det intressant att en svensk polisman (som blivit lite av en profil inom Polisen kring nätdroger) i dagens GP går ut och föreslår denna legaliseringsvariant, och dessutom motiverat med påståendet att antalet förgiftningsfall minskat med 70% sedan i somras. Jag har försökt belägga påståendet genom att söka på internet utan att lyckas, så jag har frågat efter källan i mail till polismannen.

Siffran 70% påminner f ö om den siffra Kai Knudsen använt som motivering för familjeklassning (förgiftningsfallen i Australien minskade med 71%). Det Knudsen inte berättade då var att det handlade om en delstat i Australien, en femmånadersperiod och från 70 till 20 fall (vilket mycket väl kan bero på vilka syntetiska cannabinoider som för tillfället ingick i spice under dessa fem månader).

Oavsett vad är det ändå rätt unikt att en svensk polisman förespråkar en legaliserad försäljning av en drog. Kanske är artikeln i GP ett genombrott för en ny mer human syn på droger inom svensk polis.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande