Fakta är sällsynt på det svenska drogområdet

drugnewsokunskapNär jag tidigare deltog i debatten om det svenska drogområdet brukade jag påtala relativt ofta hur information och nyheter inom drogområdet allt för ofta antingen inte var sanna, eller hade sitt ursprung i vantolkning alternativt okunskap. Ju längre jag följt det svenska drogområdet, desto mer restriktiv till att tro på förbudsetablissemangets (diverse myndigheter och intresseorganisationer) budskap har jag blivit.

För ett tag sedan (den 7/11) gick svensk polis ut med ett pressmeddelande om att de hade deltagit i en operation som stängt ned över 400 handelsplatser för narkotika. Detta rapporterades okritiskt vidare av svensk media, förvånande (eller inte) nog även av Drugnews.

Själv skrev jag (på bloggens Facebook-sida) ett kort inlägg samma dag som operationen pågick (den 6/11, dvs en dag före Drugnews och andra svenska media) att ett antal handelsplatser var nedstängda och länkade till en artikel från Wired som var mer återhållsam och faktabetonad. Efter att ha följt nätdrogsområdet sedan 2009 vet jag att det är bäst att vänta ett tag med mer konkreta och självsäkra faktapåståenden.

Ungefär samtidigt som svensk polis och svensk media skrev om de dryga 400 handelsplatserna började siffrorna sjunka på olika ställen. Och redan den 7/11 kunde man i amerikansk media läsa att det handlade om 27 sajter och i själva verket t o m omkring ett dussintal. Flera av sajterna handlade inte med narkotika, merparten av de adresser som beslagtogs var spegeladresser av en och samma sajt och en hel del var scam-sajter (bedrägeri-sajter som utgav sig för att sälja narkotika men vars enda funktion var att stjäla den valuta som används vid transaktionerna (bitcoins)). Här finns en genomgång av sajt-adresserna.

Flera större handelsplatser överlevde ”Operation Onymous” (på en av de lite större sajterna, Evolution, fanns tidigare idag 14 618 annonser utlagda). Webmagasinet Deepdotweb anger t. ex. att det finns 19 aktiva handelsplatser idag, men förmodligen är antalet större än så.

Det som är mest fascinerande i denna historia, förutom den svenska polisens lögn om antalet handelsplatser, är att webmagasin som Drugnews, vilket påstår sig bevaka drogområdet, såväl okritiskt rapporterade vidare polisens uppgifter och inte har uppdaterat sin artikel. Men det är klart, det skulle ju kräva att man är insatt och följer drogområdet på riktigt.

Sålunda: fakta och kunskap är sällsynt på det svenska drogområdet, och det gäller i synnerhet för nätdroger.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *