Familjeklassning igen

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Här och var där nätdroger diskuteras nämns allt oftare familjeklassning. Jag har, som den som följer bloggen vet, skrivit en hel del om det och riskerna för att nödvändig klassning kan försenas. Jag har också visat att det i länder där detta tillämpas på intet sätt lett till att problemen försvunnit. Men på något sätt har det genom bland annat några enskilda politikers kamp samt svenska polisens politiska verksamhet blivit en gyllene sanning hos en del att familjeklassning skulle lösa våra problem med nätdroger och spice i synnerhet.

Ett av de länder som för några år sedan gick på familjeklassningslinjen för syntetiska cannabinoider (aka spice) är England. Nedanstående bild visar resultatet från Global Drug Survey 2014 (för att få fram spiceanvändningen måste man ta röd stapel minus blå och strunta i att Nederländerna är inringat):
spiceanv2

Den första lagen om så kallad generisk (”familje-”) klassning formulerades baserat på detta expertdokument (PDF) från år 2009. Det visade sig inte vara tillräckligt, vilket gjorde att lagen skrevs om/kompletterades utifrån detta dokument från 2012 (PDF), vilket man trodde skulle vara heltäckande. Notera uppräkningen i appendix.

I samband med klassningen i slutet av 2009 skrev en engelsk professor en artikel i tidskriften Addiction ett par veckor efteråt. I artikeln fanns en varning:

Following a ban, the industry will replace the banned chemicals with others; eventually, bans will lead to the use of truly dangerous highs, if that is all that is left legal.”

Och så blev det ju. Och inte heller 2013 års omfattande ”familjeklassning” i England (utifrån 2012-dokumentet) har visat sig tillräcklig. Just nu finns denna (spice-) produkt annonserad på en webbshop så här:

mmbc

Denna substans togs fram för att undvika lagstiftningen (särskilt i UK), och som jag spekulerade om redan i början av oktober visade det sig några veckor senare att det troligen är denna substans som ligger bakom de svåra förgiftningar och dödsfall som vi sett den senaste tiden.

Så, åter igen, familjeklassning är ingen ”säker” metod för att undvika problem, och klassningsförfarandet verkar snarare skapa allt farligare substanser. Finns det någon som tror att, givet den miljardindustri narkotika är, kemister och entreprenörer kommer att sluta att uppfinna droger som kan passera våra lagtexter? Det är det som är kärnan i nätdrogs-marknaden (t ex för spice).

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

2 reaktion på “Familjeklassning igen”

  1. Där tog du allt orden ifrån fingrarna på mig! Mindre fokus på de meningslösa förbud som nätdrogsbranschen redan bygger på och mera fokus på information och upplysning om droger och deras biverkningar. Flytta resurser från polis till behandling. Hjulet bara snurrar trots att hamstern är död!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *