Nej polisen, nej ministern, kunskap om spice är bättre än myter

granskningIgår skrev jag på SVT Opinion att

Om vi ska komma tillrätta med spiceproblematiken behöver vi diskutera problem och lösningar utifrån forskning, verklighet och fakta och inte antaganden och myter.
Svensk narkotikadebatt har präglats av allt annat än fakta och forskning allt för länge nu.

Det är så jag ser på hela narkotikaområdet. Samma dag berättar Sveriges Radio att Polisen i Uppsala gått ut med ett meddelande till föräldrar i Uppsala/Knivsta.

polisenspice

Meddelandet kan läsas i sin helhet här (PDF). I det skriver polisen dels att

polisenspice2

och dels att

polisenspice3

Till att börja med består inte spice av indiska kryddor, det kan bestå av olika torkade örter som rökmaterial, eller tobak. ”Experten” Kai Knudsen brukar dock sprida att spice består av indiska kryddor, nu senast i veckan i GP:s chatt om spice:

kaiknudsenGP17nov14

Någon växtdel i någon rökmaterialsblandning kan säkert komma från Indien, samtidigt var det bland annat med den formuleringen som spice såldes i början när det var Spice. Och då är vi inne på ännu ett problem i Uppsala-polisens meddelande, de skriver om ”Spice”. Det innebär att de syftar på varumärket Spice och inte det generiska ordet som beskriver en kategori – spice. Spice narkotikaklassades 2009-2010 och försvann därefter från marknaden i Sverige och ersattes med andra varumärken eller syntetiska cannabinoider som användaren själv blandade samman till rökmix. Och namnet i början kom inte alls av att det var olika kryddor, det hämtade producenten från en film/bokserie, vilket jag skriver om här. Att tillverkarna i början, runt 2006, försökte ”luras” genom att hävda att drogeffekten kom av diverse kryddor och örter behöver ju inte innebära att svensk polis behöver tro och sprida det år 2014.

Och inte heller behöver polisen skrämma föräldrar med lagföring då de allra flesta spice-varianter som köps/används i Sverige inte är narkotikaklassade, vilket innebär att polisen enbart kan omhänderta och förstöra drogerna men inte lagföra ungdomen för det. Skulle däremot vissa varianter av spice bli ”familjeklassade” skulle polisen kunna lagföra betydligt fler ungdomar och ge dem ”en prick i registret”, vilket polisen tror är bra men som många många ungdomar i andra drogsammanhang fått erfara kan få dramatiskt negativa konsekvenser för framtidsmöjligheterna.

Och som visats i de länder/distrikt av länder (för de länder som har det legala systemet med regioner) som har ”familjeklassning” innebär det inget stopp på problemet, vilket jag ger exempel på i min debattartikel igår på SVT Opinion. Australien är ett annat sånt exempel. Polisen har dock tillsammans med ett par organisationer från det som brukar kallas förbudsetablissemanget (t ex RNS) bedrivit en politisk kampanj för familjeklassningen.

Familjeklassning verkar också ha diskuterats på det möte (AB) som vår nye folkhälsominister Gabriel Wikström (S) kallade till i går. Efteråt var ministern nöjd enligt hans twitter:

gw1

Ministern skickade också ut en pressrelease om mötet:

gw2

I den framgår dels att klassningsförfarandet diskuterades men även informationsutbyte. Av meddelandet framgår även att förutom Polisen deltog Folkhälsomyndigheten och CAN. Folkhälsomyndigheten spenderade för övrigt över 600.000 kronor på en skrift om nätdroger som gavs ut i våras, en skrift som lämnar en del i övrigt att önska som jag skrivit om här. CAN var (eventuellt, det var lite oklart) också inblandad i den skriften, och vad det gäller CAN och nätdroger har jag i bloggen många gånger haft synpunkter på deras verksamhet inom det området. Bland annat har man hävdat att det inte är särskilt stort problem (juni 2011), trots att en del skrev om problemet redan 2009.

I inlägget från 2009 föreslog jag att man skulle skaffa kompetens inom området, det verkar fortfarande vara bristfälligt med kompetensen. För även om det skedde ”ett informationsutbyte” under mötet skriver ministern/Socialdepartementet om ”drogen Spice”, dvs dels bestämd form singularis och dels ”Spice” (syftandes på varumärket, egennamn skrivs ju med stor bokstav som de flesta vet). Spice är inte en drog, det är många droger från flera olika ”familjer”, dvs flera olika psykoaktiva substanser med mängder av kombinationsmöjligheter, och en central princip inom området är att så fort en av dessa substanser narkotikaklassats kommer det nya varianter. Varianter som hittills medfört allt mer skadeverkningar. Dessa principer för hur ”spice-området” fungerar hoppas jag att ministern och hans experter talade om på mötet. För jag är så naiv så jag tror att kunskap är nyckeln till att hantera spice-problematiken.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *