Oseriös mediarapportering hjälper inte spiceproblematiken, Sveriges Radio!

Det är inte bara Expressen och Lotta Gröning som har otur när de tänker vad det gäller spicehysterin som nu pågår. Sveriges Radio och den svenska Polisen gör också sitt för att grumla debatten. Och jag tror att all denna spretighet och panik inte är bra, även om det är allvarligt att så många unga och äldre far illa.

Sveriges Radio P4 gick idag ut med:

Att spice skulle vara den drog som just nu skördar flest dödsfall är rätt sensationellt, med tanke på att våra narkotikadödsfall förra året uppgick till närmare 2 om dagen och då var särskilt många nätdroger inte medräknade i det (om det kommer för övrigt en debattartikel inom kort, när jag väl hunnit skriva den och fått någon media att ta in den). Jag frågade dock P4 om deras källa och den som hade den uppdaterade och nationella överblicken var en gruppchef bland narkotikapoliserna i Borås som hade ”en känsla” och avsåg ungdomar. Vilken grund han hade för denna känsla framgick inte i min twitterdiskussion med Sveriges Radio, och inte heller ställde journalisten dessa uppföljningsfrågor (jag vet att jag ibland återfaller till en naiv tro att våra journalister ställer frågor, uppföljningsfrågor och bedriver källkritik).

Förutom denna känsla om mängder av dödsfall bland ungdomar, vi har sett två rapporterade i media, en 20-årig man från Fagersta och en 18-åring från Alingsås (ev kan en 30-åring från Jämtland ha avlidit p g a spice i augusti, liksom en 37-åring från VIndeln nu de senaste veckorna, de räknas dock inte riktigt till ungdomar), berättade polismannen för SR att spice funnits i fem år (jag kan ju dokumentera sedan 2006 i Sverige så jag tar fram mina fingrar och får det till åtta år, men jag tror inte det krävs särskilt höga mattebetyg för att bli polis, eller så är problemet det jag skrivit om många gånger tidigare – att polisen saknar kunskap om nätdroger).

Polisen visste också att acetonet var farligt, till skillnad från de som skriver på Wikipedia som menar att det avdunstar snabbt och lämnar lite rester kvar och att det inte är särskilt farligt alls utan räknas som säkert när det finns i mat och dryck i små mängder (sv, eng och mer utförligt) . Och så berättade han att allt som de hittar ser de som narkotika även om det inte är narkotikaklassat och att man kan bli inlåst i en cell trots att man inte begått något narkotikabrott enligt svensk lagstiftning, så kan man också arbeta som polis. Jag skulle dock rekommendera svensk polis att följa vår lagstiftning så att inte allmänheten tappar respekten för den.

Polisen hade dessutom två förslag till åtgärder, dels familjeklassning (vilket kanske inte hjälper så mycket utan stjälper, något jag skrivit om tidigare och länkat till här, för övrigt skrev jag om exempel i min bok om nätdroger, upplaga 2 som aldrig kom ut, där vi i Sverige fått bort nätdroger från den lokala näthandeln snabbare än länder med familjeklassning) och dels rekommendationen att handlare ska ta bort aceton. Angående att handeln tar bort det lättflyktiga aceton, finns det någon som tror att inte andra farligare lösningsmedel kommer att användas eller att användare inte löser upp de syntetiska cannabinoiderna utan stör det över och därmed riskerar starkare blandningar än dagens, dvs helt motsatta effekter än de önskade?

Iaf, det viktiga med ovanstående är att vi vet att lyssnar/läser man på Sveriges Radio får man inte alltid korrekta fakta, man får däremot en känsla presenterad som fakta. Det är dock inte för det som jag betalar den orättfärdiga och höga licensavgiften.

Fotnot: Efter mitt påpekande är nu artikeln ändrad, jag har dock självfallet skärmdump på det som SR gick ut med och som hade funnits kvar om inte jag påtalat problemen…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *