• magnus.callmyr@gmail.com

Uppdrag granskning och missbruksvården

Uppdrag granskning och missbruksvårdenHEMSIDAN UNDER OMBYGGNAD (inkl städning bland gamla inlägg)


Kvällens Uppdrag granskning var smärtsamt att se. Det handlade om två unga killar vars liv avslutades väldigt tidigt och som lämnade sörjande anhöriga och vänner efter sig.

Men det handlade också om svensk missbruksvård sammanfattad.

Det handlade om politiker som inte riktigt bryr sig, och som år efter år sänkt budgeten för missbruksvård.

Det handlade om tjänstemän i den myndighetsutövande delen av socialtjänsten som hellre valde boende för 800 kr/natt före dyrare behandlande vårdinstanser eller dyrare motiverande (i teorin) tvångsvård/LVM-vård.

Det handlade om ett privat HVB-hem (Nytida) som verkade tycka att deras uppdrag främst var att erbjuda en sängplats, som ett hotell, utan vare sig engagemang eller vårdinriktning. Det andra, Grenhult, hade liknande inriktning och skriver om missbruksvård på sin hemsida ungefär som att missbruksfrihet alltid trillar ner från himlen av sig självt (det gör det för väldigt många, men då inges inte hopp hos en individ som samhället betalar ett privat företag för). Kompetensen om missbrukarvård verkar vara väldigt liten hos dessa vårdgivare.

Det handlade om väldigt många bortförklaringar av ansvarig personal.

Det handlade om det jag brukar skriva om, bristande engagemang och bristande kompetens. Och om politiker som underblåser det, antingen för att de inte förstår bättre eller för att det skulle bli för dyrt att göra det bästa för att rädda liv.

Framför allt handlade det om två killar som båda uttryckte att de ville ha hjälp och missbrukarvård (notera skillnaden mot missbruksvård) men som samhället svek. Politiker, socialtjänstemän och vårdpersonal, alla svek de Leon och Waffa.

All heder åt SVT för dagens program, låt oss inte glömma bort att fortsätta att granska svensk missbruksvård i alla dess nivåer! Jag tänker iaf fortsätta att vara obekväm för att försöka göra mitt för att försöka bidra till att så få dom möjligt får dela Leons och Waffas öde.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

4 reaktioner på ”Uppdrag granskning och missbruksvården

birgitta fredrikssonPublicerat den  6:35 f m - Nov 6, 2014

Vi är en stor släkt som just nu är mycket oroliga [namn borttaget av MC, för säkerhets skull]. Han har två barn som älskar honom .

    MagnusPublicerat den  10:55 f m - Nov 6, 2014

    Jag förstår att det måste vara hemskt som anhöriga när en släkting är i ett beroende, och när svensk missbrukarvård ser ut som den gör. MEN trots att den gör det så finns det alltid undantag, det finns bra handläggare och det finns bra vårdgivare, och det finns en del kommuner/landsting som försöker ge bra vård. Det är bara så synd att de är så få. Hoppas att ni orkar kämpa! Varm tanke till er!

Om Nytida och Strandhemmet |Publicerat den  5:03 e m - Apr 22, 2015

[…] Att Nytida inte är särskilt seriöst vad det gäller beroendevård har ju Uppdrag Granskning konstaterat tidigare i och med att en av dem som skulle vårdas hos Nytida kunde ligga avliden av en överdos under […]

Färre får hjälp (i Stockholm), men vem bryr sig? | Magnus Callmyrs hemsidaPublicerat den  7:23 e m - Jun 24, 2017

[…] Beror det på att vården från socialtjänstens sida varit så bra? Dels finns det ju (med största sannolikhet) ingen statistik på antalet individer som fått ett fungerande liv efter socialtjänstens insatser, och inte heller är det väl någon brukarorganisation som lyft fram vården i Stockholm som särskilt väl fungerande. IVO tyckte iaf inte det efter Uppdrag Gransknings program. […]

Lämna ett meddelande