Drogfokus stigmatiserar och borde ställa in seminarium

drogfokustext

Idag öppnar den stora konferens om Sveriges drogområde som äger rum i Norrköping. Där samlas större delen av de anställda inom området, åtminstone de inom offentlig verksamhet. Arrangörer är ett antal statliga myndigheter inom området, tillsammans med CAN. CAN bjöd på uppdrag av arrangörsgruppen in Erik Leijonmarck att hålla föredrag i morgon, med ovanstående budskap. Varför ägnar sig våra myndigheter åt denna skuldbeläggning och stigmatisering? Det som räknas upp kan till stor del lika gärna ses som ett resultat av kriget mot droger. Bl a om detta skriver jag en debattartikel i en av Norrköpings lokaltidningar idag.

Texten i programmet är aningen annorlunda jämfört med i den skrift (se bilden) i ämnet som Erik Leijonmarck och Walter Kegö skrev, och som IDSP gav ut. Denna skrift finansierades av Socialstyrelsen och används av IOGT-NTO:s studieförbund NBV som utbildningsmaterial. Materialet sprids f ö i dagarna även av Göteborgs kommun.

Det finns några viktiga frågor i detta, förutom den ovanstående. Vad har de för människosyn på våra myndigheter och hos Drogfokus? Vilka fördomar har personer som anser att ovanstående är vettigt? Är det representativt för deltagarna på Drogfokus, oerhört många jobbar i behandlingsverksamhet, står den som behandlar individer med problem verkligen bakom Drogfokus budskap och hur påverkar det behandlingen?

I övrigt, det är inte så märkligt att Erik Leijonmarck numera är generalsekreterare för IOGT/RNS-kopplade ECAD. Det är däremot kanske märkligt att han i år fick pris av KRIS som den som gjort ”betydande insats” för deras medlemmar, exakt hur text som ovanstående hjälper KRIS medlemmar förstår inte jag. Det är snarare tvärtemot. Men å andra sidan, ett pris till den som smutskastar de som använder narkotika var nog politiskt helt korrekt agerat av KRIS, våra styrande myndigheter verkar ju gilla det…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *