Polisens okunskap om droger (igen), och ett farligt råd dessutom!

polisengavleborg2

Det är få saker som stör mig mer än kompetensproblem inom drogområdet, särskilt inom myndighets- eller vårdande sidan. Det handlar dels om att drogområdet är så komplext så om vi ska komma framåt, till något bättre, behöver vi sträva efter bästa kompetens, bästa fakta osv. Men det handlar även om att tjänstemäns göranden (baserad på deras vilja och kompetens) inom området påverkar så många människor, ibland livsavgörande, vilket kräver samma strävan efter bästa kompetens.

Som jag konstaterat förr, och som andra (t ex fd regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson) också konstaterat, så brister vårt samhälles kompetens allt för ofta inom drogområdet. Därför är detta ett viktigt område att belysa, och ge exempel på i bloggen även om jag inte vill hänga ut enskilda tjänstemän som säkerligen menar gott och oftast gör så gott de kan…

Dagens exempel handlar åter igenom om de tjänstemän inom området som allt för ofta ”frontar” problematiken (särskilt eftersom vi i Sverige har en juridisk syn på området i stället för en social/socialpsykologisk), de tjänstemän som dessutom har laglig rätt att bruka våld inom området, våra poliser.

Poliser gillar av någon anledning att uttala sig i media rätt ofta, det är olyckligt med tanke på att vi hellre borde ha socialt inriktade personer som har främsta parkett i media samt att det allt för ofta blir fel. Spice har den senaste tiden skapat en hel del uppmärksamhet i media genom ett antal överdoser/starka användarreaktioner, det är särskilt Gästrikland-Medelpad som det stått en hel del om i tidningarna (men även andra alerta regionala media har rapporterat om problem). Därför har polisen i Gävleborg idag gått ut med ett meddelande med rubriken ”Droger förstör våra ungdomar”.

Till att börja med tror jag inte att denna moralpanik leder till några resultat, dessutom saknas ett ”kan” för att meningen ska bli korrekt. Droger kan vara väldigt destruktiva (för en del, för andra kan de betyda något positivt i tillvaron), men det kan samhällets insatser som reaktion på ett droganvändande också vara. Ungdomen kan få ett ”ringa narkotikabrott” infört i belastningsregistret och därmed få hela sin framtid förstörd, ungdomen kan hänvisas till en inkompetent behandlare som får ungdomen att stöta bort/ta avstånd från samhället, ungdomen kan hamna på ett LVU-ställe och lära sig mängder om kriminalitet och nya droger osv. Det är mycket som kan förstöra, och det är viktigt att belysa att det är många saker som spelar in, det är inte bara en substans som är problemet eller kan ge problemen, vi måste se, erkänna och vara öppna med de andra delarna också.

Sedan vad det gäller polisens meddelande så skriver de om ”Spice”, t ex ”Polisen har sedan ett par år tillbaka flaggat för att användningen av den syntetiska drogen Spice har ökat markant (…) ”. Det är märkligt om det stämmer, Spice, till skillnad från spice, var ett varumärke som huvudsakligen såldes 2006-2011, ursprungsvarumärkesprodukten Spice narkotikaklassades 2009. Så man får ju anta att polistjänstemannen syftar på spice och inte Spice som denne skriver om.

Polisen spekulerar sedan i anledningen till ökningen, de skriver ”Orsakerna till ökningen av Spice kan bero på tillgängligheten, drogen är ett knapptryck bort, och att ungdomarna inte vet att Spice är olaglig”. Polisen glömmer här bort (avsiktligt eller på grund av kunskapsbrist) att den främsta anledningen är att cannabis är olagligt. Vad som däremot inte är olagligt är den spice som säljs från de svenska webshopparna eftersom de i stort sett alltid säljer ut produkter som klassas som narkotika eller hälsofarlig vara och därmed blir olagliga. Detsamma kan man i princip säga om de flesta ”hemmatillverkade” ”spice-mixerna” då de som gör dem i princip alltid använder de syntetiska cannabinoider som för tillfället är lagliga. Sedan finns det andra orsaker som man kan spekulera i, men det är anmärkningsvärt att Polisen verkar tro att spice är olagligt.

Sedan skriver polisen att ”Bara för att en drog inte är narkotikaklassad innebär inte att den är laglig eller ofarlig. Vi beslagtar alla droger med hänvisning till lagen om hälsofarliga varor, vilket innebär att användarna inte får tillbaka drogerna.”. Och det stämmer ju, en drog kan ju t ex vara klassad som hälsofarlig vara (lag, förteckning över vilka det är), vilket precis som narkotikaklassningen gör den olaglig att bruka och inneha, vad som däremot är felaktigt är om polisen gör vad de skriver, ”beslagtar alla droger med hänvisning till lagen om hälsofarliga varor”, det är bara de droger som räknas upp i den förteckningen som de kan omhänderta enligt den lagen. Kanske syftar polismannen på Sveriges världsunika hårda lagstiftning på drogområdet, att polisen kan omhänderta (och begära förstörning av) vilket ämne som helst om man misstänker att det kan användas för berusning, men då ska det göras med hänvisning till ”förstörandelagen” och inte lagen om hälsofarliga varor. En polisman som skriver offentliga meddelanden borde vara lite mer insatt i våra lagar (klickar man på länkarna ovan ser man att det är olika lagar, info att använda i polisutbildningen kanske? Jag bjuder på tipset eftersom jag tycker att det är skandal att polisen inte kan ha koll på det!).

Polisen avslutar sedan meddelandet med orden ”Misstänker du att ditt barn använder droger prata med din ungdom, kontakta skolan, socialtjänsten eller Polisen. ”. Förälder, gör absolut inte det sistnämnda, ta kontakt med Polisen, det enda det resulterar i är en kraftigt förhöjd risk att förstöra ditt barns framtid!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *