Ny forskning om cannabis och IQ

granskningFör två år sedan kom den s k Dunedin-studien som bl a handlade om relationen cannabisanvändning och IQ där hela Sveriges drogområde gick på påståendet om att cannabis sänker IQ-nivån (vilket effektivt pumpades ut av div organisationer, vissa media och en viss professor i synnerhet).

Jag har skrivit om det många gånger, inkl om riskerna med hur studien användes. Jag har även skrivit om alternativa studier kring cannabis och IQ. En farhåga jag hade var att studiens resultat skulle visa sig inte stämma, och att det då fanns en risk för att ungdomar skulle sluta tro på det så kallade preventiva arbetet, redan från början fanns ju kritik mot rapporten och saker som borde få en seriös aktör att tänka efter före man basunerade ut att cannabisanvändning gör dig korkad. Resultatet har blivit att i stort sett samtliga kommuner och många aktörer inom svenskt drogområde har gjort precis det jag varnade för, använt Dunedin-studiens resultat i ”droginformation” till ungdomar och föräldrar.

Nu har det kommit ännu en stor studie, större än Dunedin. Den presenterades på förmiddagen idag under en stor neurovetenskaplig konferens i Berlin. Och som jag bedömer det, mer välgjord kring hur samband har testats mot olika faktorer som kan påverka, t ex socioekonomiska faktorer (fattigdom etc), även om Dunedinförfattarna hävdar att de gjort de tester som andra andra forskare hävdar att de inte kan ha gjort (vilket jag redogjort för, sök på Dunedin). Och resultatet bekräftar mina skriverier.

En nackdel är dock att studien (än så länge) inte följt ungdomarna så länge än, de hade gärna fått följas till ca 25 års ålder för bästa resultat. Men nuvarande studie innehåller ändå mycket intressanta resultat som ifrågasätter slutsatserna från Dunedin-studien…

Denna gång är det 2612 individer som studerats (2235 individer kvarstod efter utrensning av huvudskador vid olyckor etc), av dessa hade vid 15 års ålder 24% använt cannabis minst en gång. IQ mättes vid 8 och 15 års ålder, och vid 15 mättes även cannabisanvändning. Det fanns först en statistisk relation mellan cannabisanvändning och lägre IQ, de som använt cannabis minst 100 gånger hade i snitt en minskning med 3,71 IQ-enheter jämfört med de som aldrig använt cannabis. Så långt finns det alltså en överensstämmelse på ett ungefär med Dunedin-studiens resultat. Sedan gjorde de nu aktuella forskarna det som Dunedin-forskarna kritiserades för att till del inte ha gjort, de kontrollerade resultatet för inverkan av kön, socioekonomisk status, föräldrafaktorer (genetisk aspekt antar jag), mental hälsa samt annan droganvändning, och då försvagades relationen markant.

Det visade sig att alkoholanvändningen var den faktor som bäst kunde förklarade IQ-förändringen (något som visats i många olika forskningsstudier, men som vi inte talar särskilt mycket om i vårt samhälle…), och vad det gäller skolprestationer var cigarettrökning den faktor som var kopplad till sämre resultat. En viss effekt på skolresultat fanns dock för de mer frekventa cannabisanvändarna vid 16 års ålder, 3% lägre skolresultat när de andra effekterna hade sorterats bort.

Forskarna kommenterar själva skillnaden mot Dunedin-studiens resultat (även om de benämner det med ”tidigare studier”) med kommentaren att detta kan visa på att livsstil, beteenden och personlig livshistoria snarare än cannabis kan förklara tidigare kognitiva dåliga resultat. Det är indirekt en kraftig kritik mot tidigare studier, men i linje med den kritik som hela tiden har funnits runt Dunedin-studien från olika forskare.

I vetenskaplig internetmedia diskuteras faran i att gå på Dunedin-studiens resultat, så som tydligen görs över världen, då det riskerar att man utmålar cannabis som det stora problemet när det i själva verket är andra faktorer som påverkar dåliga skolresultat och andra allvarliga problem för ungdomar. Detta som tillägg till att de mer eller mindre korrekta redogörelserna för cannabis skaderisker allt mer riskerar att tappa trovärdigheten hos de som de är tänkta att hjälpa. Båda dessa aspekter borde vi diskutera i ungdomssammanhang i Sverige i stället för att jaga ungdomar med polishundar bland skåpen i jakt på en tvåfemma röka.

Läs gärna mer här (PDF) samt i Eur Neuropsychopharmacol. 2014;24(Suppl 2):S695

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

9 reaktion på “Ny forskning om cannabis och IQ”

 1. Jag lider av för högt IQ och undrar vilken drog som är bäst om man vill bli lite mindre smart? Skulle kunna tänka mig att ha runt 120. Idag ca 140. Röker dessutom cannabis då och då eftersom det varvar ner hjärnan temporärt.

  1. Jag tror det kommer bli svårt att hitta något. Som tröst kan jag säga att jag tror att ev löser det sig med tiden, av naturliga orsaker, sakta men säkert! 😉

  2. Erik: Rekommenderar alkohol för dess IQ-sänkande egenskaper, men då får du nog sluta med cannabis eftersom det skyddar hjärncellerna från alkoholens skador.

   http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acer.12656/abstract
   ”We found that lower results on IQ tests are associated with higher consumption of alcohol”

   http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0892036209001457
   ”binge drinkers who also use marijuana did not show as consistent a divergence from non-users as did the binge drink-only group”

 2. Jag hittade länken som är intressant i sammanhanget..

  Study: Marijuana Use Not Associated With Previously Reported Changes In Brain Morphology – See more at: http://blog.norml.org/2015/02/10/study-marijuana-use-not-associated-with-previously-reported-changes-in-brain-morphology/

  Med lite sökning så hittas det mesta på internet, en annan vet ju hur man söker 🙂 har över 80.000 timmar med informations sökande sedan slutet på 80-talet. så lite har man ju lärt sig genom årens lopp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *