• magnus.callmyr@gmail.com

Om den nya nätdrogen som orsakar dödsfall

Om den nya nätdrogen som orsakar dödsfall

Den aktuella drogens förpackning

Den aktuella drogens förpackning

I måndags hade Ekot en nyhet om en nätdrog som skördat många offer i en stad i Ryssland (Surgut i Sibirien, 300 000 invånare). Detta utifrån att ryska nyhetsbyråer kablade ut att flera personer i städerna Surgut och Kirov (500 000 inv) hade avlidit och många hamnat på sjukhus av den nya drogen, något som ryska media skrivit en del om veckan före. Många tidningar världen över skrev om nyheten efter i måndags, och IOGT/RNS:s svenska webmagasin Drugnews hakade på i onsdags och fyllde på med info från Siberian Times. Jag antar att man ägnade sig åt fakta-/källgranskning under tisdagen.

I Siberian Times kunde man läsa berättelser om psykotiska människor som rökt drogen, samt se bilder på dessa. Symtomen beskrevs som rädsla, ångest, stora pupiller, hallucinationer mm (något som låter mer som en stimulant än syntetisk cannabinoid).

Man kunde också läsa att polisen gripit fem män, varav fyra från Ukraina, samt stängt ned webshopen som sålde drogen, vilken alltså påstods vara ”spice”/”syntetisk marijuana” i flertalet av tidningsartiklarna. Artikeln berättade också att enligt ryska antidrog-myndigheten det var en ny nätdrog som bestod av två komponenter, vilka visste man inte på måndagen.  Drugnews skrev av en del av rapporteringen från Siberian Times, och med det slutade expertjournalisterna på Drugnews sin rapportering.

Själv har jag under veckan läst ett antal ryska nyhetsartiklar samt letat information på olika forum, detta eftersom det finns ett antal frågetecken kring rapporteringen och jag tidigare varit med om att media skapar osaklig panik och hysteri kring nätdroger. Så jag har egentligen inte velat uttala mig om detta, men fick anledning att skriva detta inlägg ändå (det är taggat med spekulation…).

Under veckan har dels antalet drabbade ständigt vuxit, men rapporteringen håller sig kvar kring dessa två städer, två städer som har en distans av 200 mil och flera stora städer mellan sig. Dels har drogens aktiva substans identifierats, enligt Pravda från i onsdags rör det sig om en drog kallad MDMB(N)BZ-F.

Så vad är det då som jag tyckte var märkligt?

Dels är det märkligt om ett utbrott med flera döda och mängder av sjukhusvistelser av en ny nätdrog från Kina enbart äger rum i två ryska städer. Dels är det märkligt med symtomen som inte riktigt känns igen från det påstådda ”syntetiska cannabiset”, även om senare tiders ”rökmixar” tagit sig allt mer dramatiska uttryck i termer av skadeverkningar (där det även ingår enstaka rapporter om dödsfall, vissa mer tveksamma än andra vad det gäller trovärdighet men ändå). Dels är det märkligt att användarforum inte kunnat uppmärksamma problematiken, inte ens ett stort ryskt forum. Och googlar man den påstådda substansen kommer ingenting upp mer än i stort sett några ryska sidor som verkar handla om det påstådda utbrottet (normalt sett brukar det komma upp flertalet internationella sajter som säljer substansen, och åtminstone någon kinesisk sida). Och dels är det märkligt att merparten av de individer som påstås stå bakom kommer från Ukraina (givet den politiska och militära konflikt som finns mellan länderna). Det är många saker som känns lite väl osannolika kring denna historia.

surgut2Om man sedan går vidare och studerar de substanser som drogen påstås innehålla blir det ännu mer märkligt. MDMB är förenklat uttryckt en mildare variant av ecstasy (MDMA), och BZF är en (syntetiserad) substans med ”afroditiska egenskaper” (enligt länken). BZF förekommer naturligt i blomman Läkepassionsblomma, vars frukt påminner en del om förpackningen ovan, och som verkar ha egenskaper som vetenskapen testat som en behandling mot cannabis-beroende (utifrån vad länken antyder) samt ha viss lugnande effekt. Som framgår av denna länk har dock passionsblomman små mängder av ett ämne som är MAO-hämmande, möjligtvis gäller detta även BZF. Att i så fall sätta samman dessa båda substanser till en drog verkar dock väldigt märkligt, de med minsta kunskap om droger vet att kombinationen av MDMA/MDMB samt MAO-hämmare som Läkepassionsblomma kan resultera i det dödliga tillståndet serotonergt syndrom, som normalt brukar uppstå när användare blandar substanser som illegal drog med ordinerat läkemedel. Det skulle kunna förklara dödsfallen, och det finns ju ingenting som garanterar att de som tillverkar nätdroger vet exakt vad de sysslar med. Men det låter ändå märkligt att denna drog skulle existera, men som sagt var, ingenting är omöjligt.

Men, när jag sedan googlade på MDMB och syntetisk cannabinoider dök substansen MDMB-CHMINACA upp. I namnvarianten MMB-CHMINACA samt varianten MBA-CHIMACA dyker dessa nya syntetiska cannabinoider i användarforum runt den 10 september internationellt, och på svenska Flashback finns det även en första användarrapport som skriver:

surgut3

Risken finns att det som hänt i Ryssland handlar om effekter av denna nya cannabinoid som vi inte vet så mycket om än. Och kanske är det så att nattens händelse i Gävle då en tonåring fått sådana skadeverkningar av spice att han nu hålls nedsövd har med denna nya cannabinoid att göra. De första användarrapporterna i såväl Sverige som internationellt tyder på att substansen är mycket potent, även om rapporterna är för få än för att kunna säga något om det egentligen.

Men om det skulle vara så att det som hänt i Ryssland handlar om skadeverkningar från den nya cannabinoiden, och det som gjorde mig fundersam mest är en slump, lär vi de kommande veckorna få flera rapporter om ungdomar med svåra sjukdomstillstånd och förmodligen även en del dödsfall (även om det känns lite osannolikt). I annat fall kan man nog anta att det i Ryssland handlar om antingen en del i propagandan mot såväl droger som Ukraina, eller en mycket okunnig nätdrogstillverkare i Kina.

UPDATE 30/10: Jag hade uppenbarligen fel när jag skrev att det kändes osannolikt att syntetiska cannabinoider kan orsaka dödsfall:
spicedod

UPDATE 2: Mycket riktigt fick vi senare se en rad fall med svåra sjukdomsfall även i Sverige av den substans som jag spekulerade i (MMB-CHMINACA)

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

En reaktion på ”Om den nya nätdrogen som orsakar dödsfall

Ministern och förbudslobbyisterna | Nätdroger & RC-drogerPublicerat den  2:18 e m - Dec 22, 2014

[…] Norge och UK. I själva verket togs, enligt uppgift på ett nätforum som jag följer, den drog som misstänks ligga bakom den senaste tidens svåra sjukdomsfall och dödsfall, MMB-CHMINACA, fram för att […]

Lämna ett meddelande