Om Polisens kunskap om droger

granskningFörst trodde jag att det bara var ett av alla okunniga utspel på olika polismyndigheters Facebook-konton, och därmed inte mycket att bry sig om. Särskilt inte när flera kunniga personer svarade på Polisen i Värmlands märkliga text. Det har ju varit en hel del sådana de senaste åren.

polislsd

 

Men sedan så spred det sig, det har blivit ett par tidningsartiklar (Expressen, NWT) och några av alla dessa grupper mot droger på Facebook tog också upp ”nyheten” och varnade vidare.

Det är absolut inget fel i att varna för farliga droger. Men som i all kommunikation, och kanske i synnerhet när man ägnar sig åt det viktiga arbetet med drogprevention som syftar till att minska skadorna av droger, gäller det att vara trovärdig och sprida korrekt information utifrån bästa kunskap. Annars är informationen kontraproduktiv och minskar förtroendet.

Polisen skriver här först om nätdroger. Nätdroger kom för ett antal år sedan att bli ett begrepp för de droger som dels inte narkotikaklassats än, och dels säljs via internet, jag använde t ex begreppet i boktiteln för min bok om dessa (mer eller mindre) nya droger (varav de flesta är s k Research Chemicals (RC-droger). I boken skriver jag bland annat om begreppsförvirringen som rådde/råder, där jag propagerade för användning av RC-droger för att syfta främst på de oklassade drogerna (det begrepp som kommit bli mer använt är Nya Psykoaktiva Droger, ofta förkortade NPS i officiella/vetenskapliga sammanhang (New psychoactive substances) och så nätdroger för de droger som oftast säljs på internet.

Men LSD är ingen nätdrog på något sätt. Den är vare sig ny eller har sin huvudsakliga försäljning via internet. Men visst, numera kan man främst på Dark Net få tag på alla (exakt alla) slags droger via datorn, och visst gäller det även för vissa slutna forum på vanliga internet också (eller om man hårddrar det via internet och s k mailkranar). Men det är inte LSDs vanligaste försäljningssätt, så att kalla LSD för nätdrog är bara konstigt och förvirrande.

Sedan skriver Polisen att LSD är ”i sin farlighet är klart jämförbar med Heroin”, vilket är det mest anmärkningsvärda. Det är svårt att kommentera det på annat sätt än att Polisen allt för ofta är totalt okunnig inom drogområdet, och man undrar ju vad det är för utbildning de bedriver på Polishögskolan. LSD, som inte räknas som beroendeframkallande, har självfallet en del risker, mestadels kopplat till dosmängd (amerikanska NIDA har en bra sammanställning av risker) samt som alltid för hallucinogener set/setting. LSD kräver en del kunskap för att användas så säkert som möjligt, tyvärr har inte vår narkotikapolitik den inriktningen att vi vill undvika skador av droganvändning utan vi tror att det räcker med att det är illegalt (utopin om det narkotikafria samhället) och att vi lyfter fram och gärna förstorar riskerna (och skulle ungdomar som testar fara illa bevisar det ju tesen att narkotika är dåligt, det är ett cyniskt förhållningssätt och som synes inte särskilt effektivt alls). Som tur är bedriver en hel del individer skademinimeringsinsatser på egen hand och den kloke ungdomen som vill testa LSD gör bäst i att läsa på en hel del bland de utmärkta FAQ:s och ”tips till nybörjare” som finns på t ex Flashback. MEN…

Och det är ett stort MEN som jag inledde förra stycket med. LSD är på intet sätt jämförbart med heroin i sin skadeverkning, vilket för den kunnige är enkelt att inse. Dels är inte LSD beroendeframkallande på samma sätt som många andra droger (vilket t o m NIDA skriver), dels är det i stort sett omöjligt att dö av LSD, vilket är i princip tvärtom för heroin.

I övrigt, sysslar man med droginformation, som Polisen verkar göra, är det dumt att inte ha vetenskapsmännen runt David Nutt i bakhuvudet, dvs deras sammanställning av olika drogers skadlighet både för individen och samhället. Den är inte perfekt, men eftersom den är sammanställd av ett antal ledande experter på drogområdet är den det bästa vi har, och har man den i bakhuvudet riskerar man inte att skriva kontraproduktiva Facebook-inlägg. Så här kommer den i repris (bild från det vetenskapliga magasinet The Lancet där Nutts artikel en gång publicerades):

nuttlista

Som synes är skillnaden stor för LSDs skadeverkan och Heroins skadeverkan.

För att återgå till Polisens drogkunskaper skriver de sedan i sitt FAcebook-inlägg att:

Det har under en längre tid varit tecken på att missbruket av Ecstasypreparat ökat i Sverige och nu visar alltså beslag som polisen i Värmland gjort att Värmland inte är något undantag”

Det förefaller alltså som att Polisen tror att LSD är ett ”ecstasypreparat”. Så är det självklart inte, LSD är en hallucinogen drog och Ecstasy är en centralstimulerande drog (visserligen starkt ”empatidrivande” och ”närhetsstimulerande”, men det är inte tillnärmelsevis något hallucinogent). Den främsta gemensamma nämnaren är vissa terapeutiska egenskaper, som åtminstone för LSD har börjat återuppmärksammas av delar av det ”vårdande samhället”.

Att inte veta skillnader och effekter på olika droger man uttalar sig om är mycket anmärkningsvärt, inte minst när polisen av någon märklig anledning har fått spela sån stor roll i det svenska samhället så kallade ”drogpreventiva arbete” gentemot brukare och problematiska användare (missbrukare om man vill vara slarvig). Det är också anmärkningsvärt att Polisen går ut i media (se NWT och Expressen ovan) och kallar de som korrigerar Polisens felaktiga uppgifter för ”drogliberala ungdomar”, det passar sig verkligen inte. Det finns inget drogliberalt i att ge korrekt information, snarare tvärtom. Polisen, och särskilt polismannen Tommy Lindh bör gå ut och be om ursäkt för det påhoppet. Därefter bör han sätta sig på skolbänken och lära sig lite om narkotika då hans kunskapsnivå är extremt låg. 

Till sist, det är märkligt att Expressen och NWT utan något som helst journalistiskt arbete skriver av Polisens påståenden, men så har vi ju inte så många journalister heller i Sverige. Och som vanligt bör dessa grupper mot droger på Facebook fundera över varför de sprider desinformation om droger och hur desinformation påverkar ungdomars förtroende för drogpreventivt arbete som verkligen kan göra skillnad. De som påstår sig vara emot droger på Facebook jobbar tyvärr allt för ofta för en negativ utveckling.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

3 reaktion på “Om Polisens kunskap om droger”

  1. Tack för en utmärkt genomgång av exakt hur märkligt deras inlägg var.

    Som den drogliberala ungdom jag är (man blir sannerligen inte mer ungdom än 40-årig tvåbarnspappa) skrev jag också ett blogginlägg om saken, där jag i all ärlighet erbjuder polisen att hålla utbildning för dem kring psykedelier: http://wilby.nu/sv/letter-to-the-police-in-varmland/

    Eftersom jag har bakgrund som journalist så var steget också rätt naturligt för mig att också höra av mig till de nyhetsredaktioner som okritiskt återgivit det som polisen sagt. Jag har skrivit till Expressen, Nya Wermlands-Tidning, Värmlands folkblad och P4 Värmland, men har inte fått någon respons från någon av dem. Det tycker jag är lite märkligt, faktiskt.

    Allt gott till dig! Nu ska jag kika runt lite mer på din blogg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *