Ännu en gång: MI är verkningslöst enligt stor studie

Jag har tidigare (2011) skrivit om att den metod som (f n) dominerar svensk missbruksvård, MI (Motivational Interviewing/Motiverande samtal), inte är något som fungerar på missbruksområdet. Trots detta används MI, allt för ofta som den enda ”behandlingsmetoden” som lyfts fram, i stort sett vid samtliga offentliga (och trendkänsliga privata dito) behandlingsinstanser.

MI dominerar stort idag och har trängt undan den tidigare ”flugan” KBT som beskrivning på hur (kommunens öppen-)vård bedrivs. Det finns t ex nästan inte en detaljerad platsannons inom missbruksområdet utan att det nämns att kompetens i MI är viktigt (och eftersom jag söker jobb läser jag typ alla som finns).

7

Bakom allt detta ligger främst Socialstyrelsens riktlinjer och Sveriges Kommuner och Landstings ”Kunskap till praktik”, två instanser som av någon outgrundlig anledning leder svensk missbruksvård (inte för att jag vet vad som skulle vara alternativet, annan personal och andra expertrådgivare kanske?).

Nu kommer ännu en studie som belägger att MI inte fungerar särskilt väl. I förra veckan publicerade Cochrane (som är det ledande institutet för utvärdering av sjukvårdens behandlingsmetoder) en ny metastudie av 18 000 ungdomar under 25 års ålder med alkoholproblematik. Resultatet är just att MI i princip är verkningslöst, illustrerat av citatet från forskningsledaren:

“The results suggest that for young people who misuse alcohol there is no substantial, meaningful benefit of motivational interviewing,” 

Detaljerna kring Cochranes granskning kan läsas i deras pressmeddelande här.

Så, grattis alla kommuner, landsting och privata behandlingsföretag som sedan 2011 har satsat på MI, nu kom ännu en studie som visar på att det ni gör inte har någon relevans. Inte undra på att svenskt missbruksområde befinner sig i katastrofläge med fler och fler missbrukare och fler och fler döda. Det är dags att missbrukarvården börjar lyssna på oss som kan något och förstår problematiken i stället för de som kan rapa upp en (socionom-)examen med MI-komplettering! Häpp (osvenskt slut, jag vet).

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *