Nätdroger och kompetens, igen.

Jag har då och då skrivit om ett av de vanligaste problemen inom narkotikaområdet, samhällets strävan efter inkompetens. Det spelar inte stor roll vad det handlar om, politik, förebyggande verksamhet eller behandling, eller för den delen fakta om olika droger från olika instanser, överallt är inkompetens i fokus. Särskilt ofta noterar jag olika slags inkompetens kring mitt specialområde ”nätdroger”, det är så vanligt att det är tröttsamt att skriva om det så numera blir det (allt för) sällan jag skriver om det… Samtidigt är det inte bra eftersom den som då följer min blogg kan få för sig att inkompetensen minskar på området… Så dags att ta lite nya tag ang vår kära inkompetens

Dagens exempel kommer dessutom ifrån mitt närområde, och som så ofta är det en polis i samverkan med media som står för inkompetensen. Polisen står för desinformation och journalisten (väl generöst numera, skribent är det snarare oftast) sprider glatt det vidare utan någon som helst kännedom om källkritik. Here we go, enjoy:

I dagens NA kan man läsa om att grannkommunen Kumla har problem med nätdrogen spice (säg den kommun som inte har det…). Artikeln inleds med att polisen meddelar att de har ”indikationer” på att det förekommer tillverkning av spice i kommunen, Joakim KlingKlang som uttalar sig om det behöver egentligen inte använda det osäkra ”indikationer”, för säg den kommun där det inte tillverkas rökmixar av rökdon och syntetiska cannabinoider.

Polisen i artikeln redogör lite för några olika skadeverkningar för spice-produkter, i verkligheten ser det betydligt värre ut eftersom det ständigt numera dyker upp vetenskapliga artiklar med olika rapporter om olika skadeverkningar från tidigare versioner av spice (med dåvarande aktuella syntetiska cannabinoider). Att påstå att ”på längre sikt kan man jämställa spice med cannabis” som polisen gör i NA-artikeln är helt felaktigt då spice består av en eller flera syntetiska cannabinoider och cannabis av 80-talet naturliga cannabinoider varav ett antal med ”skade-motverkande” effekt. De syntetiska cannabinoidernas skadeverkan är inledningsvis oftast är okänd, men där användarforum som Flashback är relativt snabbt med att börja lista uppenbara skadeverkningar och sedan fördröjt med X antal månader kommer de vetenskapliga rapporterna i viss ström, och många gånger har det visat sig att de syntetiska cannabinoiderna ger helt andra skadeverkningar, dvs värre, än vad cannabis ger. 

Att dessutom påstå att ”Många ungdomar tror att spice är helt ofarligt” är även det helt felaktigt, endast 10% av ungdomarna i en stor EU-studie trodde att nätdroger hade låg eller ingen skaderisk, en studie som jag skrev om på min sida om nätdroger och som det inte borde vara så svårt för random Kling eller Klang att följa om man jobbar som narkotikapolis… En annan intressant studie visar för övrigt att 93% av spice-användarna hellre skulle använda cannabis, men trots att många rapporterar sämre effekt och större upplevda negativa effekter så används spice, vilket självfallet beror på att spice vanligen är lagligt och att ungdomarna helst inte riskerar sina framtidsutsikter som kan bli fallet om de grips för cannabisanvändning.

Men narkotikapolisen Joakim slutar inte ha otur när han tänker (alt redogöra för felaktig utbildning han fått internt inom polisen) med ovanstående. Han fortsätter:

Spice saluförs som örtextrakt som kommer från naturen, men i regel är det tobaksliknande blad som behandlats med kemiska lösningsmedel som exempelvis bensin.
– Det gör det enkelt att modifiera innehållet så snart något börjar klassas som narkotika. Tillverkarna byter hela tiden ingredienser och erbjuder nya varianter med andra lösningsmedel, säger Joakim.”

Joakim menar nog att spice ibland saluförs som ”örtblandning”, det är hos en del webbshopar en kvarleva från att Spice när det kom salufördes som en örtblandning, men det vanligaste är att spice saluförs som en ”rökmix” (även om örtextrakt förekommer i 30 inlägg på Flashbacks drogforum, örtblandning förekommer i 130 inlägg och det vanligaste rökmix slår i taket för Flashbacks sökmotor redan för augusti 2009). Men blir man intervjuad av Nerikes Allehanda om hur försäljningen fungerar så väljer man så klart som kompetent expert att beskriva det sätt som typ aldrig har förekommit…

Vidare så har Joakim missuppfattat sättet som används för att överföra och binda de syntetiska cannabinoiderna, det är inte bensin som används utan aceton (dock säljs aceton i små flaskor i livsmedelsaffärerna bredvid likartade bensinflaskor så det har nog hänt att någon individ någon gång tagit fel flaska). Dessa medel brukar aldrig bytas ut då det inte finns någon anledning till det och aceton fungerar perfekt för uppgiften (avdunstar snabbt och lämnar i princip om man gjort rätt inga spår efter sig), men för att kunna berätta korrekt för en tidning måste man nog veta vad man talar om och det kan man ju inte förvänta sig att en narkotikapolis som talar om narkotika ska göra. Och just det, där är nästan superkomiskt att Joakim glömde bort just det där med de syntetiska cannabinoiderna när han berättar vad spice är (”regel är det tobaksliknande blad som behandlats med kemiska lösningsmedel som exempelvis bensin.”), för med enbart rökdon (tobak eller något liknande) och lösningsmedel/aceton blir det inte någon rusgivande produkt som liknar cannabis, och då är ju hela poängen borta…

Avslutningsvis, vid sidan av narkotikafrågan, vill jag tipsa Joakim om att det visst är mycket billigare att köpa löstobak och cigarettpapper och göra sina egna cigg än att köpa färdiga, inte ens det han säger om det är korrekt (”Det finns ingen ekonomisk anledning att rulla egna cigaretter, färdiga cigaretter är billigare.”).

Och så till sist. Att Nerikes Allehanda släpper igenom en artikel med så grova och grundläggande faktafel som denna artikel är ett bra argument för den som liksom jag bor i Örebro-området att inte köpa tidningen. Bättre journalistisk kvalitet än så här vill man ha om man betalar för att läsa en tidning.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

3 reaktion på “Nätdroger och kompetens, igen.”

  1. Jag reagerade också på de grova felaktigheterna, men jag har slutat att förvånas för länge sedan.

    Så här ser nolltoleransen ut, lögner och villfarelser.

    Det är dags att rapportörerna i media gör sin utbildning rättvisa och blir journalister.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *